Editörün Seçtikleri Seka'dan kurtulanlar

Seka'dan kurtulanlar

29.11.1996 - 00:00 | Son Güncellenme:

İşe yaratamaz diye atılan, hatta yakılan antika kağıtlar görücüye çıkıyor. Ephemera Derneği 1. müzayedesini yabancı kolleksiyoncularda heyecanla bekliyor.

Sekadan kurtulanlar

DÜNE kadar işe yaramaz diye attığımız, yaktığımız farkına varamadığımız güzelliklere şimdi sahip çıkan ve onları meraklılarına sunmayı amaçlayan bir dernek var. Ephemera (Kağıt Arkeologları) adıyla kurulan dernek ilk etkinliğini 1 Aralık Pazar günü Ceylan İnter Continantal otelinde bir müzayede ile yapacak.
Burak Filateli A.Ş. tarafından düzenlenen Ephemera Derneği 1. Müzayedesi'nde antika kart, fotoğraf, bilet, broşür, ferman gibi bine yakın ephemara örneği satışa sunulacak. Kağıttan yapılmış, iki boyutlu (paket, ilaç ve kibrit kutusu), gelip geçici (evlilik belgesi ya da krala ve sultana ait bir bildiri) ve okula devam kağıdı, pusula, etiket gibi rastgele evraklar (ancak çok değerli bir ödül sertifikası da olabilir) ephemeranın kapsamı içine giriyor. Yani ephemera, gündelik yaşamın gelip geçici belgeleri üzerine kurulu. İşte bu nedenle de herkesin evinde mutlaka birkaç ephemera örneği vardır. Dolayısıyla adını böyle koymamış olsa bile nice ephemeracı yaşıyor aramızda.
Bu müzayedede satışa sunulan örneklerin çoğu son derece düşük fiyatlı; 18. yüzyılda Galata Köprüsü'ne ait fotoğraf 300 bin lira. En pahalısı ise 200 milyon lira açılış fiyatı olan Abdülhamit 1. (1789)'in fermanı.
Vakfiye - i Kethüda Ahmet Efendi (9 adeti tezhibli 15 adet vakfiye) 150 milyon, Talik, Beyid, Hattat İbrahim Rafet (1316) Mevlana hakkında methiye ve Enam - ı Şerif ketebe Mehmet Şakir (36 hilye var) 100 milyon, Dörtlü Kaside, Sülüs Mahmut Celalettin (tesbihli) ve 1. Mahmut, 3. Mustafa ve 3. Selim dönemi beratlar 80 milyon lira açılış fiyatıyla koleksiyonerlerin ilgisine sunulacak.
Zeki Müren'in fotoğrafının açılış fiyatı ise 20 milyon lira.
Müzayede ile ilgili bir açıklama yapan Ephemera Derneği'nin Genel Sekreteri Ercan Sanus, amaçlarının geçmişe ilişkin belgelere sahip çıkmak olduğunu ve bu yakılan, atılan belgelerin yarına bir miras olarak kalması için çaba harcadıklarını söyledi.
Ephemera Derneği'nin müzayedesine Almanya, İngiltere, Fransa ve Yunanistan'dan da çok sayıda koleksiyoncunun katılması bekleniyor.

Yazarlar