Yaşam Sel değil, çarpık yapılaşma vurdu!

Sel değil, çarpık yapılaşma vurdu!

15.10.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Marmara’yı vuran şiddetli yağış Bursa’da bir kişinin ölümüne neden oldu. Kentte yağışla birlikte taşan dereler, bini aşkın ev ve işyerinin sular altında kalmasına neden oldu. Evini su basan felçli bir adam ise azgın sulara karşı koyamadı...

Sel değil, çarpık  yapılaşma vurdu

Türkiye’nin birçok bölgesinde ama özellikle Marmara’da kış, yağmurla kara yüzünü gösterdi dün. Aşırı yağışların etkili olduğu bölgelerde hayat felce uğradı, birçok ev ve işyeri ile tarım arazileri sular altında kaldı. Şiddetli yağışın neden olduğu sel, Bursa’da can aldı. Evini su basan İsmail Güven (84) felçliydi; azgın sulardan kaçamadı...

Vali: Ölümü mukaddesmiş
n BURSA: Yağışın en şiddetli vurduğu kent oldu Bursa. 24 saat içerisinde metrekareye 115.6 kilogram yağış düşen kentte, bu oran son 60 yılın rekorunu kırarken, bir de can aldı. Osmangazi ilçesine bağlı Alacahırka Mahallesi’nde zemin kattaki evde oğluyla birlikte yaşayan İsmail Güven (84), sabaha karşı evini su basması sonucu boğularak öldü. Güven felçliydi, azgın sulardan kaçamadı. Oğlunun tüm çabalarına karşın Güven’i kurtaramadığı bildirildi. Olayın meydana geldiği eve giden Bursa Valisi Şahabettin Harput, “O vatandaşımızın oturduğu yeri görünce, ‘ölümü mukaddesmiş’ dedim. Dar yolda set gibi bir yer yapmış kendine. Çarpık yapılaşma ile dere ve sokakların ne hale geldiğini hepimiz burada gördük” diye konuştu.

Önce afet sonra kamulaştırma!
Bursa’da bir kişinin ölümüne yol açan yağış kentte hayatı felç etti. Bazı dereler taşarken, köprüler yıkıldı, bini aşkın ev ve işyeri ile şehirlerarası otobüs terminalini su bastı. Yolcu otobüsleri terminale 6 saat süreyle giriş çıkış yapamazken, insanlar ev ve araçlarında mahsur kaldı. Okulların tatil edildiği kentte ekili araziler de zarar gördü.
Gemlik’te de adliye binası ve CHP İlçe Başkanlığı da sular altında kaldı. Binada mahsur kalan adliye personeli tahliye edildi. Yenişehir’in Selimiye köyünde 30 bin tavuğun telef olduğu bildirildi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe dere yatakları içinde bulunan evlerin büyük zarar gördüğünü belirterek, “Dere yatakları içinde yer alan binaların kamulaştırılmasıyla ilgili çalışmaları başlatıyoruz. Vatandaşlardan anlayış bekliyoruz” dedi. Kentte giden Devlet Bakanı Faruk Çelik de Başbakanlık Acil Afet Fonu’ndan Bursa’ya 1 milyon TL gönderildiğini belirtti.

5 metrelik dalgalar
- BİLECİK: İki gündür süren kuvvetli sağanak nedeniyle bazı ev ve iş yerlerini su bastı.
- BOLU: Metrekareye 26.5 kilogram yağış düştü. Sağnak taşkınlara neden olmazken, bazı yollarda biriken sular sürücülere zor anlar yaşattı.
- ÇANAKKALE: Üç gündür etkili olan yağmurda, metrekareye 86.3 kilogram yağış düştü. Deniz ve kara trafiğini olumsuz etkileyen yağış nedeniyle kentin bazı bölgelerinde küçük çaplı heyelan meydana geldi, araçlar zarar gördü.
- DÜZCE: Düzce’de de önceki gece başlayan şiddetli yağış hayatı olumsuz etkiledi. İl merkezinde, D-100 karayolunun Küçük Melen mevkiinde oluşan su birikintileri nedeniyle araçları arızalanan sürücüler yolda mahsur kaldı. Akçakoca’da şiddetli yağışın poyrazla birlikte etkili olması yüzünden balıkçılar denize açılamadı.
- ZONGULDAK: Yağmurdan sonra derelerin getirdiği atıklarla dolan Zonguldak Limanı yine çöplüğe döndü.
- MUĞLA: Bodrum’da saatteki hızı açık denizde 60 kilometreyi aşan rüzgâr nedeniyle boyu 5 metreyi bulan dev dalgalar oluştu. Sahil kesimlerindeki küçük balıkçı kayıkları batarken, feribot seferleri de tamamen iptal edildi. Denizciler liman dışına çıkmamaları için uyarıldı.
- KOCAELİ: Kocaeli’de ise son 24 saatte metrekareye 29 kilogram yağış düştü. İl genelinde etkili olan sağanak sonucu İzmit, Körfez ve Gölcük ilçelerindeki 16 ev ve işyeri ile Nuri Bermek İlköğretim Okulu’nun spor salonunu su bastı.

Yazarlar