Sağlıklı olmak, kilo vermek için yapılan egzersiz ve diyetler kimi zaman sıkıcı olabiliyor. Bu nedenle size, rutin diyetlerden farklı bir bilimsel araştırma olan, bağırsak mikrobiyata analizi ile kişiye özel hazırlanan diyet programı ve diyeti, aktivite olarak destekleyen eğlenceli bir spor olan Kangoo Jumps’ı tanıtacağım.

Diyet programı hakkında, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Meltem Yalınay’dan bilgi aldım. Eğlenceli ve farklı bir spor dalı olan Kangoo Jumps hakkındaki sorularımı da eğitmen Tolga Günce yanıtladı.

Haberin Devamı

Serap Torun: Bağırsaktaki mikroorganizma topluluğunun analizi ile ne gibi bilgiler elde ediyorsunuz?

Prof. Dr. Meltem Yalınay: Üzerinde önemle durduğumuz bağırsaktaki mikroorganizmalar aslında Hipokrat’tan bu yana vurgulanmakta olan bir konu. Hipokrat’ın bir sözü var, “Bütün hastalıklar bağırsakta başlar.” diyor. Kanser süreçleri, yaşlanma, hipertansiyon, depresyon, obeziteye yol açan alt endokrin sebeplerini oluşturan metabolik sendrom, tip 2 diyabet gibi hastalıkların aslında bağırsakta bulunan bakterilerin oranlarının değişikliği ile ilişkili olduğu, üzerinde çalışılan bir alan. Ve yapılan bu çalışmalar bize, bağırsakta bulunan bakterilerin oranlarının değişikliğinin, sözünü ettiğim hastalıklara çok ciddi zemin hazırladığını gösteriyor.

Herkesin kendi genetik dizilimleri, vücudundaki bakterilerin oranı ve genel bağışıklık sistemi birbirinden farklıdır. Adım adım gidilen nokta, kişiyi deşifre etmek ve ona uygun beslenme, ilaç önermek yönünde.

S.T: Diyet programı kişinin bağırsak mikrobiyatasına göre düzenleniyor, değil mi?

M.Y: Evet, tüm bu çalışmalarla son hedef kişisel tıp. Obezite ve kilo kontrolü çok güncel yoğun ilgi gören bir sağlık alanı. Bu konuda hedefimiz, bağırsak mikrobiyatasına yönelik çalışmalarla, kişiye özel diyetlerin belirlenmesine olanak sağlamak. Hastaneden iki Gastroenterolog arkadaşım Prof. Dr. Tarkan Karakan, Prof. Dr. Mehmet İbiş ve asistanlarımla beraber mikrobiyata konusunda bir ekip olarak çalışıyoruz. Ancak kilo kontrolünde hareket mutlaka gerekli. Bu konuda da ekip olarak amacımız, kilo kontrolü paketini, bedeni koruyacak çok eğlenceli özel bir sporla tamamlamak.

Haberin Devamı

Dolayısıyla ekibimiz sadece biz doktorlarla sınırlı değil bu programın en önemli kısımlarından birini yürütecek Kangoo Jumps spor eğitmeni Tolga Günce’de bizimle birlikte çalışmalar yürütüyor.

S.T: NASA’nın,"İnsanoğlunun icat ettiği en etkili ve verimli spor aktivitesi” olarak adlandırdığı Kangoo Jumps nasıl bir spor?

Tolga Günce: Kangoo Jumps 14 yıllık bilimsel bir araştırmanın sonucu olarak üretilen ve rebound sistemine sahip özel botlar ile yapılan bir kardiyo çalışması. Kangoo Jumps’ın en büyük avantajlarından biri pek çok amaçla kullanılabilmesinin yanı sıra 6-90 arasında çok geniş bir yaş grubuna hitap ediyor olması.

S.T: Kangoo Jumps ile kilo kontrolü nasıl sağlanıyor?

T.G: Kangoo Jumps metabolizma hızını arttırır ve kas elastikiyetini geliştirir. Fazla kilosu olanlar yağ yakarak, kilo verir. Kilo fazlası olmayanlar ise uygun programla kas yapar ve kaslarını geliştirir. Bölgesel zayıflama için Kangoo Boot Camp programı uygulanır. Bu programda Kangoo Power sonrası 15-20 dakika yer hareketleri ile yağ yakmak için istediğimiz bölge çalıştırılır.

Haberin Devamı

Her seans 45-60 dakika olmak üzere önerilen süre haftada 3-4 gündür.

S.T: Bu özel Kangoo Jumps botları nereden alınıyor?

T.G: İsteyen gittiği spor merkezindeki Kangoo Jumps eğitimi almış sertifikalı eğitmenden satın alabilir veya kiralayabilir.

S.T: Kangoo Jumps’ı kimlerin yapması sakıncalı?

T.G: Spor hekimleri, fizyoterapistler, göz doktorları, pediatristler, ortopedistler gibi sağlık alanındaki pek çok uzman, etkili bir güç ve kondisyon ürünü olduğunu belirterek Kangoo Jumps’ı önermektedirler. Ancak hamilelerin, servikal spondilozis rahatsızlığı ve yeni ameliyat olanların yapması sakıncalıdır.