Otizm Hayatta Kalma Kılavuzu

Özel gereksinimli birey aileleri ile çalışan bir danışman olarak ve otizmli bir çocuk annesi olarak uzun zamandır ihtiyaç olduğunu düşündüğüm ve hayata geçirmek istediğim bir kitap projem vardı. Zaman problemi başta olmak üzere bazı sebeplerle hayata geçiremediğim projemi gerçekleştirmek üzere adımlar atmak üzereyken Ankara Üniversitesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü Profesörlerinden Müdriye Yıldız Bıçakçı Hocamız ve aynı bölümde Doktora yapan Sezen Aksu ile buluştuk. Sohbetimizde bir kitap projemden bahsettim. Öyle bir kitap olsun istiyordum ki en küçük yaş grubu çocuklardan en büyük yaş grubu otizmli bireylerin problemlerini ele alsın ve problemleri gerçek vaka örnekleri ile açıklayarak çözüm önerileri sunsun. Otizmli çocuk aileleri ve uzmanlar için bir el kitabı olsun istiyorum dedim.

Haberin Devamı

Sohbetimizde Otizmli çocuklar ile çalışan Nörolog Doç. Dr. Barış Ekici’ nin tam da böyle bir projesi olduğunu öğrendim. Daha sonraki günlerde proje için Barış Ekici Hocamız ile iletişime geçtik. Hocamız projeye beni de dahil etti. Kendisi kitabı şekillendirerek kitabın editörlüğünü üstlendi ve onun önderliğinde otizmli çocuklarla çalışan uzmanlarla otizmde sıklıkla karşılaşılan problemleri, ailelerin ve uzmanların yaşantısal tecrübelerinden yola çıkarak, bizzat karşılaştıkları gerçek vaka örnekleriyle problem durum, gelişimi ve en önemlisi uygun çözüm önerilerini uzmanların ve ailelerin net gördüğü “Otizm Hayattı Kolaylaştırma Kılavuzu” adında kitap hızla hazırlandı.

Sonunda Barış Hocamız içinde Müdriye Hocamızın ve kendisinin de olduğu 16 uzmanı bir araya getirdi, otizmde görülen on üç problem davranışı:

Hayatı kolaylaştırmak,
Zarar verme davranışlarını engellemek,
İşaret dilini kullanmak,
Yeme problemleri ile başa çıkmak,
9 aşamada tuvalet eğitimi,
Uyku sorununu çözmek,
Duygusal erimeden kaçınma,
Günlük rutin oluşturmak,
Okula başlamak,
Bisiklete binmek,
Yüzmeyi öğrenmek,
Ergenlikte cinsel sorunlarla başa çıkmak,
Otizmli çocuklar, gençler ve aile ruh sağlığı: aileyi kurtarmak

Haberin Devamı

Ayrıca, otizmle başa çıkmak ve rising tıde car wash bölümlerini düzenledi ve otizmli çocuk ailelerinin ve uzmanların kullanacağı otizm başucu kitabı ortaya çıktı. Ekinoks yayınlarından çıkan kitabın otizmle mücadele eden herkese kesinlikle faydalı olacağına inanıyorum. Problem davranışla başa çıkmak isteyen ailelere sade, anlaşılır, kısa ve net çözüm önerini başlık başlık sunarken, uzmanlara da bir yol gösterici niteliğindedir. Başta Doç. Dr. Barış Ekici, Prof. Dr. Müdriye Yıldız Bıçakçı ve Sezen Aksu’ ya sonra kitap yazarları olan tüm uzman arkadaşlarıma ve emeği geçen herkese bu kitabı hayata geçirmek için yaptıkları destekler için ve ailelere kazandırdıkları için içtenlikle teşekkür ederim.