Aile Sigara ve alkolü bırakmak tedavi başarısını arttıyor

Sigara ve alkolü bırakmak tedavi başarısını arttıyor

04.11.2010 - 10:25 | Son Güncellenme:

Erkeklerin sperm sayısı ve kalitesindeki belirgin düşüşler, kadınlarda annelik yaşının ertelenmesiyle yumurta kalitesini olumsuz etkiliyor.

Sigara ve alkolü bırakmak tedavi başarısını arttıyor

Ayşegül Atakan AYDOĞAN/ CADDE

Haberin Devamı

Sperm ve yumurta kalitesinin düşük olması embriyonun kalitesini, dolayısıyla tedavinin başarısını olumsuz etkiliyor. Bu tabloyu özellikle erkeklerde tersine çevirebilmek için sigara ve alkolden uzaklaşmak öneriliyor. Stresten arınmak ve doğal beslenmek de diğer etkenler. Medicana Çamlıca Hastanesi Tüp Bebek Kliniği’nden Dr. Ömer Faruk Vanlıoğlu, kaliteli sperm ve yumurtanın tedavideki önemiyle ilgili sorularımızı yanıtladı.

Doğru yumurta ve sperm seçiminin önemi nedir?

Tüp bebek tedavisinde yumurta ve sperm laboratuvar ortamında birleştirilerek embriyo oluşturulur. Embriyo oluşumunda ne kadar kaliteli yumurta hücresi elde edilebilirse o kadar kaliteli embriyo elde edilmiş demektir. İyi, kaliteli embriyo gebelik şansını artırır.

Haberin Devamı

Kaliteli yumurtayı seçmek gebelik oranını artırıyor mu?

Kaliteli yumurtayla elde edilen embriyolardaki gebelik şansı, kalitesi iyi olmayan yumurta hücrelerinden elde edilen embriyo- lardan daha yüksek. Yumurta kalitesinin veya dış görünümünün belirlenen standartlarda olması, daha iyi genetik materyali barındırdığı anlamına geleceğinden, iyi kalitede embriyo elde etme şansı artacaktır.

Sağlıklı yumurta nasıl seçilir?

Yumurta hücresi elde edildikten sonra mikroskopta yaklaşık 400 kat büyütülerek bakılır ve parlaklığı, iç yapısının düzgün olup olmadığı, genetik materyali taşıyan çekirdeğin dış zarının yapısına, şekline göre sınıflandırmalara ayrılır.

İdeal sperm ve yumurta nasıl olmalı?

Sperm ve yumurtanın mikroskop altındaki dış görünümü kalitesi hakkında bilgi verebiliyor. Oval, iç yapısı berrak, partiküller içermeyen, dış zarının şekli ve kalınlığı normal olan yumurta hücresine ‘iyi kalitede yumurta hücresi’ diyoruz. Aynı şekilde sperm hücresi de, mikroskop altında oval-elipsoid bir baş kısmına sahip, başla kuyruk kısmı normal kalınlıkta ve kuyruk görünümü normalse ‘normal görünümde sperm hücresi’ adını veriyoruz.

Son yıllarda erkeklerde sperm sayıları düşüyor, neden?

Çevresel faktörler dediğimiz tüketilen yiyeceklerin doğallıktan uzak olması, stres, yoğun iş temposu, sağlıksız çevre koşulları sperm sayı ve yapısında bozulmaya yol açıyor.

Haberin Devamı

İdeal sperm nedir?

Doğal yollarla hamile kalınabilmesi için sperm sayısının en az mililitrede 20 milyon ve hareketliliğinde yüzde 50 olması lazım. Ayrıca spermde ileri derecede şekil anomalisinin olmaması gerekir.

Erkekte sperm kalitesini ve sayısını düşüren etmenler nelerdir?

Yukarıda saydığımız faktörlere ek olarak aşırı sıcak veya kimyasal ortamlarda uzun süreli çalışmalı sayabiliriz.

Yumurta ve spermin kalitesini artırmak mümkün mü?

Tüp bebek tedavilerinde yumurtayı olgunlaştırmak için çeşitli ilaçlar kullanılıyor. Bu ilaçların miktarı, ultrasonografideki yumurtalık rezervine göre değişiklik gösteriyor. Dolayısıyla ilaç dozajını hastaya uygun olarak vermek, daha kaliteli yumurtalık hücresi elde etmeyi sağlayacaktır. Sigara içmemek ve alkol kullanmamak tedavi başarısını artıran faktörlerden. Erkeklerin doğal beslenmesi, stresten uzak kalması, sigara ve alkolden uzaklaşmaları kaliteli sperm oluşumunu sağlar.

Haberin Devamı

Spermin dölleme kalitesi için vitamin desteği gerekir mi?

Birçok çalışma vitamin desteğinin zorunluluk olmadığını belirtiyor. Buna karşın E ve C vitamininin sperm kalitesini artırdığına dair çalışmalar var.


SPERM KALiTESiNi DÜŞÜREN 5 FAKTÖR -

Sağlıksız çevre koşulları,
- Sigara,
- Alkol tüketimi,
- Aşırı sıcak ortamlarda veya kimyasal maddenin olduğu yerlerde uzun süre çalışmak,
- Sağlıksız beslenmek.

Dumansız tütün sağlıklı mı?

Yazarlar