Kültür Sanat Şiir bayramına vefalı kutlama

Şiir bayramına vefalı kutlama

21.03.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

21 Mart Dünya Şiir Günü... Dünya Şiir Günü Bildirisi’ni bu yıl kaleme alan Ahmet Oktay’ın dediği “Her yerdedir şiir” sözü bugün fiiliyata da dökülecek

Şiir bayramına vefalı kutlama
Miraç Zeynep Özkartal

Dünya Şiir günü bugün çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Uluslararası PEN Türkiye Merkezi, İtalyan Kültür Merkezi’nde yapacağı etkinlikte, onur konuğu Ahmet Oktay’a PEN Şiir Büyük Ödülü’nü sunacak. 18.30 - 21.00 arasındaki etkinliğin açılış konuşmasını yapacak olan PEN Türkiye Başkanı Tarık Günersel, Mevlânâ, Shakespeare, Ehmede Xani, Yahya Kemal ve Nâzım Hikmet’in şiirlerine yer verecek.
Daha sonra Salih Aydemir, Cüneyt Ayral, Gülsüm Cengiz, Gülcemal Durdu, Seyhan Erözçelik, Metin Fındıkçı, Hüseyin Haydar, Küçük İskender, Levent Karataş, Zeynep Köylü, Ayten Mutlu ve Ahmet Necdet şiirlerini dinleyicilerle paylaşacaklar.

Dağlarca’ya ziyaret
Dünya Şiir Günü etkinlikleri PEN’in çalışmalarıyla sınırlı değil. Türkiye Yazarlar Sendikası da, saat 11.00’de şiirin büyük ustası Fazıl Hüsnü Dağlarca’yı Kadıköy’deki evinde ziyaret ederek başlayacak kutlamalarına. Daha sonra, saat 13.00’te şairler Taksim’deki Fransız Kültür Merkezi’nin önünde bir araya gelip, Tünel’e yürüyerek şiirseverlere elyazısı şiirler dağıtacak. 14.30’da ise Beyazıt’taki Çınaraltı’na gidip yaklaşık 40 yıldır şiir kitaplarını sergileyen Hüseyin Avni Dede’yi ziyaret edecekler.
Bahçelievler Belediyesi ise Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde tiyatro yazarı ve şair Turan Oflazoğlu’nu ağırlayacak. Oflazoğlu’nun şiirlerini İstanbul Devlet Tiyatrosu sanatçıları Emin Olcay, Ayşen İnci ve Erdoğan Ersever seslendirecekler. 15.00’te başlayacak okumanın ardından 16.00’da Turan Oflazoğlu ile “Şiirimiz ve Türkçemiz” üzerine Savaş Aykılıç’ın yöneteceği bir söyleşi gerçekleştirilecek.
Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde 19.00’da başlayacak Dünya Şiir Günü kutlamasında ise “Yahya Kemal’le Sohbetler” ve “İşte Gerçek Yahya Kemal” adlı kitapların yazarı araştırmacı Sermet Sami Uysal, şairle ilgili anılarını aktaracak. Ardından Dr. M. Salim Tokaç yönetiminde, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Müzik Müzesi Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu, Yahya Kemal’in bestelenmiş şiirlerini seslendirecek. Öneri Türkiye’den
Yıl 1996. Tarık Günersel ile Gülseli İnal “Bir Şiir Günü olmalı” önerisini atıyorlar ortaya; aralarında Prof. Talat Halman, Mehmet H. Doğan, Mazhar Candan, Şükran Kozalı ve Hakan İşcen’in olduğu Şiir Uzayı Laboratuarı benimsiyor bu öneriyi ve ilk kez 1996’nın 21 Nisan’ı Dünya Şiir Günü olarak kutlanıyor.
1997 başında Günersel ile İnal’ın Uluslararası PEN Türkiye Merkezi’ne üye olmasıyla öneri Yönetim Kurulu’na götürülüyor. Buradan da destek çıkması sonucunda PEN Türkiye’nin Dış İlişkiler Genel Sekreteri Prof. Suat Karantay, “Dünya Şiir Günü” önerisinin Edinburgh’da yapılacak Uluslararası PEN Kongresi gündemine alınmasını sağlıyor.
Bu gelişmelerin ardından Uluslararası PEN Merkezi, benimsediği bu öneriyi UNESCO’ya taşıyor. UNESCO 21 Mart günü kutlanmak üzere “Dünya Şiir Günü”nü takvimine alıyor. Böylece Şiir Günü’nün dünya çapında kutlanmasında Uluslararası PEN Türkiye Merkezi belirleyici rol oynamış oluyor.
Etkinlik kapsamında her yıl bir de şiir bildirisi yayımlanıyor.