Kültür Sanat Şiir gibi festival!

Şiir gibi festival!

14.05.2009 - 00:40 | Son Güncellenme:

İstanbul Şiir Festivali önceki gün başladı. Festival Onursal Başkanı Doğan Hızlan, Aziz Nesin’in “Türkiye’de her üç kişinin dördü şairdir” sözünü anımsattı

Şiir gibi festival

16 Mayıs’a kadar sürecek İstanbul Şiir Festivali önceki gün Arkeoloji Müzesi bahçesinde düzenlenen bir toplantıyla açıldı. Festival Onursal Başkanı Doğan Hızlan, “Şairlerin gelmesi gereken bir ülkeye hoş geldiniz” diyerek yabancı şairleri selamlarken, konuk şairleri farklı lezzetlerle, İstanbul’un şiirini yazmaya çağırdı.
Hızlan, normalde ancak bir filmde bir araya gelebilecek Ayasofya, Arkeoloji Müzesi ve Sultanahmet Camii’ni buluşturan bu kentte şairlerin Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde değer gördüğünü belirtti. Ancak birçok şairin de baskıya maruz kaldığını belirten Hızlan, şairlere, “Sizi başını dik tutanlar olarak görüyorum” dedi.
“Aziz Nesin’in güzel bir sözü vardır; Türkiye’de her üç kişinin dördü şairdir. Gerçekten de edebiyat geleneğimizde en başat tür şiirdir; bir roman veya öykü yarışması yaparsanız dosyalar kutularla gelir, oysa bir şiir yarışması yaparsanız, dosyalar çuvallarla gelir” diyen Hızlan, bu yıl festivalde Romen şiirine özel bir yer ayrılacağını söyledi.
Ardından söz alan Kültür AŞ Genel Müdürü ve Festival Yürütme Komitesi Başkanı Nevzat Bayhan da, “Şiir yazanın okuyandan fazla olduğu bir ülkede yaşıyoruz; çünkü bu manzaralar insanı şiir gibi konuşmaya itiyor” dedi.
Son sözü alan Festival Yürütme Komitesi Üyesi, şair Adnan Özer de “Arjantin’den Kore’ye bütün akımlardan şair arkadaşlarımız burada” sözleriyle şairleri selamladı. Festival, 18 ülkeden 20 yabancı şairi ve 20 yerli şairi ağırlayacak: Arkeoloji Müzesi, Emirgan Parkı, Cemal Reşit Rey Konser Salonu ve Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi gibi mekânlarda, şairler çeşitli şiir okumaları ve söyleşiler gerçekleştirecek.  
http://2009.istanbulsiirfestivali.org/

Haberin Devamı

Şiir gibi festival

Festivale katılan yabancı ve yerli şairler bir arada. 16 Mayıs’a kadar sürecek festival kapsamında birçok etkinlik gerçekleştirilecek.