Kültür Sanat Şimdi Atilla İlhan'ın 'Gazi Paşa'sı zirvede...

Şimdi Atilla İlhan'ın 'Gazi Paşa'sı zirvede...

04.02.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Türk edebiyatının büyük ustası Attila İlhan'ın hayata veda ettikten sonra okurla buluşan kitabı ''Gazi Paşa'' zirveyi ele geçirdi. Ayın en çok satan kitabı unvanını elde eden eser, 4 Ocak'tan bu yana 50 bin satış rakamına ulaştı.

Şimdi Atilla İlhanın Gazi Paşası zirvede...

Burcu Bilgin

Türkiye Yayıncılar Birliği'nin en çok satan kitaplar listesinin zirvesi bu ay ''Gazi Paşa''nın. Kurtuluş Savaşı yılları ve Atatürk'ün Latife Hanım'dan Fikriye Hanım'a dek özel yaşamından kesitler aktaran yapıt, Nazım Hikmet ve Vala Nurettin'in kaçışı ile başlıyor, farklı bir kurgu içinde Kuvayı Milliye'nin İzmir'e girişi ve Trakya'nın geri alınması ile sonlanıyor.

Son aylarda satış rekorları kıran ''Şu Çılgın Türkler''in başını çektiği çok sayıda eserde olduğu gibi milli mücadele yıllarını işleyen yapıt satış rekorları kırıyor.
     
En çok satan kitaplar
Türkiye Yayıncılar Birliği'nin Ocak ayında en çok satan kitaplar listesi şöyle:

      1- Gazi Paşa (Attila İlhan).
      2- Şu Çılgın Türkler (Turgut Özakman).
      3- A.Ş.K. Neyin Kısaltması (Tuna Kiremitçi).
      4- Ferrarisini Satan Bilge (Robin Sharma).
      5- Koza Kelebeği Bilmez (Robin Sharma).
      6- Sır (Nermin Bezmen).
      7- Amat (İhsan Oktay Anar).
      8- Zahir (Paulo Coelho).
      9- Derin Devlet (Ömer Lütfi Mete-Mahir Kaynak).
      10- Her Şey Seninle Başlar (Mümin Sekman).
     
''180 bin adet Atilla İlhan kitabı sattık"
İş Kültür Yayınları Satış Bölümü Yöneticisi Serhat Baysan, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, 4 Ocak'ta okurla buluşan yapıtın ilk baskısının 25 bin adet satıldığını söyledi.

Baysan, 10 gün sonra eserin ikinci 25 binlik baskısının kitabevlerinin raflarındaki yerini aldığını belirterek, kitabın bugüne kadar 50 bin adet satıldığını kaydetti.

Okuyucudan büyük ilgi gören eserin yeni baskılarının da yolda olduğunu ifade eden Baysan, ''Büyük ustamız Attila İlhan'ın oldum olası çok ciddi bir okur potansiyeli vardır. Bir de işin içine onun zamansız diyebileceğim ölümü eklenince okur ilgisi epey ciddi şekilde yükseldi'' dedi.

Attila İlhan'ın geçen yıl Ekim ayında hayata gözlerini yummasının ardından okurun onun eserlerine ilgisinin daha da arttığını anlatan Baysan, ''Şunu da söyleyebilirim; tüm kitapların yayın hakları yayınevimizdedir. O tarihten bu yana Gazi Paşa'nın dışında 180 bin adet Attila İlhan kitabı sattık'' dedi.

''Şu Çılgın Türkler'' kitabının satış rekorları kırmasıyla da okurun milli mücadele yıllarını işleyen kitaplara ilgisinin görüldüğünü belirten Baysan, ''Bu da kitabın satışında artı bir faktör olmuştur diyebilirim. Ayrıca, yayınevimizin kararı doğrultusunda eserin baskı sayısı yüksek tutularak 10 bin YTL'den satışa sunuldu. Bu da satışı artırdı'' diye konuştu.
     
Atilla İlhan'ın ''Gazi Paşa"sı...
''Gazi Paşa'' romanında döneme ilişkin belgelerle yazarın kurmaca anlatımı birbirine bağlı olarak gelişiyor. Nazım Hikmet ve Vala Nurettin'in kaçışıyla başlayan bu ilgi çekici romanın temelini Ankara'da yaşananlar, Türk-Yunan savaşları ve İzmir'in alınışıyla sonuçlanan milli mücadelenin anlatımı oluşturuyor.

Mustafa Kemal'in özel hayatının öne çıktığı, çevresindeki üç kadın Fikriye, Latife ve annesi Zübeyde Hanım ile ilişkilerinin anlatıldığı bölümlerde yazarın kurmaca konusundaki ustalığı gözler önüne seriliyor.