Ebeveyn Slime zararlı mı?

Slime zararlı mı?

20.09.2017 - 11:44 | Son Güncellenme:

Genellikle tutkal, boraks ve çeşitli kimyasallarla hazırlanan slime zararlı mı? Çocukların sürekli oynağı ve ellerinden düşmediği bu oyuncak içerisinde çok fazla kimyasal barındırıyor. Dolayısıyla da akıllara tek bir soru geliyor ‘’slime zararlı mı? İşte slime hakkında tüm bilinmeyenler…

Slime zararlı mı

Çocukların dilinde slime hamuru olarak dolaşan bu oyuncak, içerisinde çok fazla kimyasal barındırıyor. Peki, içerisinde bu kadar kimyasal bulunduran ve uçucu yapıştırıcılar olan slıme çocukların sağlığını ne yönde tehdit ediyor, slime zararlı mı? Tüm bu soruların cevabını size vereceğimiz bilgilerde bulabileceksiniz.

Haberin Devamı

Slime içerisinde en çok bulunan madde boraks maddesidir. Dolayısıyla ilk olarak boraks maddesinin içeriğinden bahsetmek gerekir.

Boraks nedir?

Boraks, yapısal olarak içerisinde oksijen su, sodyum ve bor elementleri barındıran bir kimyasal maddedir. Birçok kadın temizlik ve kimyasal maddelerden uzaklaşarak boraks maddesine yönelmiştir. Beyazlatıcı özelliği ve küflenmeyi engellemesi ile beraber kullanım amacıda çoğalmaktadır. Günümüzde birçok kadının tercih ettiği boraks Amerika’ da yasak bir maddedir. Boraks ülkemizde doğal bir madde olarak bilinse de sağlığımız açısından riskler oluşturabilir.

Boraks maddesi özellikle çocukların ellerinde oyuncak olarak gezdiğinde sağlık için korkunç riskler oluşturabilir. Boraks maddesi geniş çaplı incelendiğinde zararlı olduğu, ve insan sağlığını kötü yönde etkilediği ortaya çıkmıştır.

Haberin Devamı

Boraksın zararları

Özellikle boraksın yapışmama özelliğinden dolayı dondurma külahı yapımında içeriğe eklenmektedir. Fakat bu insan sağlığı için son derece tehlikeli bir durumdur. Ölüme sebebiyet verebilme ihtimali vardır.

Zararsız diye biliniyor gıdalarda kullanılıyor

Yapısı itibari ile zehirli bir madden olan boraks fazla solunduğunda akciğerler için bir tehlike arz etmektedir. Bu zehirlenmeyi anlamanın yolu ise kişinin kullanım sonucu kusması, ishal olması ve karın ağrısı çekmesidir. Bu gibi durumlarda kişilerin derhal bir doktora görünmeleri gereklidir.

Atıkları doğaya zarar veriyor

Boraks kullanımı atığı kullanımı bittikten sonra çöpe atılır. Boraks maddesi oldukça tehlikelidir. Ve atıkları doğaya ve doğada yaşayan canlılara zarar vermektedir.

Slime’ın içerisinde bulunan boraks maddesi bu kadar zararlıyken slıme’ın da zararlı olması kaçınılmaz bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Slime’ın genel olarak zararlarını şu şekilde sıralayabiliriz.

Karaciğerde problemler meydana getirir

Slime hamurunda boraks kullanımı sonucu deride dökülme, kaşıntı, egzema, karaciğerde ve merkezi sinir sisteminde ciddi olabilecek hasarlar meydana gelebilmektedir.

Ölümlere sebebiyet verebilir.

Haberin Devamı

Slime hamurunun içerisinde yer alan boraks çocuklar tarafından ağız yolu ile solunması ve alınması, son derece tehlikeli bir durumdur. Ölüme bile sebebiyet verebilmektedir.

Slime hamurunun içeriğine yoğun olarak katılan yapıştırıcı tutkal çeşitleri de alerjik cilt hastalıkları, bağımlılık yapıcı, kan ve sinir hücrelerinde zehirli etkileri bilimsel olarak ispatlanmıştır.

Aynı zamanda slıme hamurunun içerisinde sim oje, tıraş köpüğü, ve çeşitli maddeler katılmaktadır. Bu maddelerin sürekli çocuklarla temas etmesi oldukça tehlikeli bir durumdur.

Saymış olduğumuz maddelerin çocuklarla sürekli temas halinde olması, alerjik reaksiyonlara toksik, zehirli etkileri, bağımlılık yapıcı etkileri nedeniyle çocuklardan uzak tutulmalıdır.