Stil Sokak Modası Yükseliyor

Sokak Modası Yükseliyor

25.11.2012 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çıkış noktasının Japonya olduğu bilinen sokak modası şu sıralar moda dünyasını ele geçirmekle meşgul. Ülkemizde daha yeni yeni sokak stili kavramı oluşsa da diğer Avrupa ülkelerinde bu kavram bir hayli önemli olduğunu görüyoruz.

Sokak Modası Yükseliyor

Bu kavramın çıkış noktası Japonya olduğunu biliyoruz ama bu akım İtalya ve Paris’te Japonya’nın çılgın sokak stiline göre çok daha farklı. Her ülkenin sokak modasının, kendi kültürüne göre değişiklik gösterdiğini görüyoruz. Mesela Japonya ve İngiltere’de sokak stili daha çılgınken, İtalya ve Fransa’da çok daha elegan bir hale büründüğünü söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

Sokak Modası Yükseliyor

Klasik klişelerden uzaklaşarak podyumlardan sokaklara inelim. Tasarımcıların sık sık ağızlarından duyduğumuz, nelerden ilham alıyorsunuz sorusunun cevabı olan sokaklar, bakalım bizi nerelere götürecek? Bu nedir ve nasıl oluşur acaba? Aslında bunun cevabı gayet basittir. Sokak modası; aslında sadece kendi tarzlarında giyinen, tamamen modanın hangi yönde ilerlediğini bilmeden ve umursamayan, kendi düşüncesiyle kıyafetlerini bir araya getirip, oluşturan insanlardan oluşan bir akımdır. Fakat tasarımcılar onları o kadar ustalıkla esin kaynaklarına ekliyorlar ki, artık bu akım insanların kendi isteklerinden ve başkaldırılarından çıkıyor ve başlı başına bir moda trendi oluyor.

Artık her tasarımcı neredeyse her koleksiyonu için ilhamını sokak modasından, sokaklardan alıyor. Bu lafı çok fazla duyar olduk. Sokaklardaki insanlarda bundan şikayetçi değiller. En azından kendi bireyselliklerini kullanarak modaya yön vermiş olmanın verdiği hazzı yaşıyorlar.

Haberin Devamı

Sokak modası artık o kadar popüler bir hale geldi ki; moda haftalarında defilelerden ve tasarımcılardan çok defile öncesi sokaklar çok daha fazla dikkat çekiyor. İlgi odağı haline geliyor. Hal böyle olunca da sokak fotoğrafçıları da çoğalmaya başlıyor. İnsanlarda böylece sokak modasını bu fotoğrafçıların resimledikleri görsellerden takip edebiliyorlar. İstanbul moda haftasına da katılan Yvan Rodic, The Sartorialist, Tommy Ton bunlardan en ünlüleri. Moda trendleri sokak stiline, sokak stili de trendlere göre ayak uyduruyor. Eskiden birbirlerinden tamamen farklı olan bu iki grup; birbirlerinin içinde harmanlanmaya devam ediyorlar.


Yazarlar