Genel Sağlık Spor Sırasında Neden Esneriz?

Spor Sırasında Neden Esneriz?

22.02.2014 - 23:06 | Son Güncellenme:

Esnemek istemsizce olur, ayrıca bulaşıcıdır.

Spor Sırasında Neden Esneriz

Esnemek istemsizce olur, ayrıca bulaşıcıdır. Esneyen birini görünce biz de esneyebiliriz. Fakat spor sırasında esnemek yorgunluk veya efor sarf edilmesinden dolayı ortaya çıkabilir. Esnemenin çoğu sebebi zararsız olsa da bazen daha ciddi bir durumun habercisi olabilir. Fiziksel aktivite sırasında aşırı esneme görülüyorsa doktorunuza danışın.

Haberin Devamı

Vücudunuzun yorgunluğa doğal bir cevabı olarak spor sırasında esneme daha çok uykuya ihtiyaç duyduğunuz anlamına gelebilir. Aşırı çalışmak, jet lag, yoğun bir takvim gibi normal düzeni bozan şeyler spor sırasında esnemeye ve yorgunluğa sebep olur. Her gün aynı saatte egzersiz yapmayı planlamak bu durumu ortadan kaldırabilir. Ayrıca bu sayede bir spor takvimi oluşturmuş olursunuz ve buna uymanız kolaylaşır. Ayrıca günde 7-8 saat uyuyacak şekilde plan yapmanız önerilir.

Spor sırasında sık sık esniyorsanız spor planınızdan sıkılmış olabilirsiniz. Eğer koşu bandında uzun süreler koşmak gibi tekrar tekrar aynı şeyleri yapıyorsanız sporunuz zihinsel olarak çok zorlayıcı olmayabilir ve sıkılabilirsiniz. Bunun çaresi olarak daha önceden gitmediğiniz bir derse girebilir, bisiklet veya circuit çalışmasına katılabilirsiniz. Odak ve konsantrasyon gerektiren çalışmalar dikkatinizi canlandıracaktır.

Haberin Devamı

Esnemek beyni serinletmeyi sağlar. Vücut spordan veya uykusuzluktan dolayı ısı artışı yaşayınca beynin sıcaklığı da yükselir. Vücut bunu dengelemek için terler ancak yeterli olmazsa beyin esnemeyi tetikler. Bu sayede kan akışı, kalbin akış hızı hızlanır, serin hava alınır ve beynin ısısı düzenlenir.

Daha zinde, dinç bir egzersiz spor sırasında esnemeyi azaltır. Esnemenin beyindeki dopamin, nitrik oksit, serotonin gibi kimyasal bileşikler ve nörotransmitterler sebebiyle kaynaklandığı düşünülmektedir. Endorfinler esnemeyi azaltabilir ve yoğun seviyede egzersiz yapmak endorfin salgılatır.

Esnemenin çoğu sebebi endişe verici olmasa da aşırı esnemenin vazovagal bir nedeni de olabilir. Vazovagal tepki kalbin yavaşlamasına, tansiyonun düşmesine sebep olarak ciddi bir medikal durum yaratabilir. Depresyon, şeker hastalığı, aşırı uykusuzluk ve adrenalinle ilgili durumlar spor sırasında esnemeyi artırabilir. 


Esnemenin Tıbbi Sebepleri



Yazarlar