Kültür Sanat Suna Pekuysal anısına müzikaller

Suna Pekuysal anısına müzikaller

15.08.2008 - 00:11 | Son Güncellenme:

2007-2008 tiyatro sezonunda hepsi kapalı gişe oynanan ‘Keşanlı Ali Destanı’, ‘Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz’ ve ‘Lüküs Hayat’ müzikalleri, ‘Açıkhava’da Müzikal Geceler’ başlığıyla Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde

Suna Pekuysal anısına müzikaller

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, geleneksel hale gelen yaz oyunları etkinliklerini bu yıl da sürdürüyor. 2007-2008 tiyatro sezonunda seyirciyle buluşan ve hepsi de kapalı gişe oynayan “Keşanlı Ali Destanı”, “Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz” ve “Lüküs Hayat” adlı müzikaller, “Açıkhava’da Müzikal Geceler” başlığı altında 22-26 Ağustos tarihleri arasında Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde izleyiciyle buluşacak. Etkinlik, 22 Temmuz’da kaybettiğimiz usta tiyatrocu Suna Pekuysal’ın anısına düzenleniyor.
İlk olarak 1947 yılında “Kral Oidipus” oyunu ile başlayan, zaman zaman ara verilse de yaz aylarında sezonun beğenilen oyunlarını ya da müzikallerini seyirciyle buluşturma misyonunu sürdüren etkinlik, tiyatroseverler için bulunmaz bir fırsat. Çünkü etkinlik, tiyatro sezonu süresince izleyemediğiniz müzikalleri görebilmenize ya da tekrar izleme isteğinize fırsat tanıyor. Üstelik bu keyfi açık havada yaşatıyor.

Keşanlı Ali Destanı
“Açıkhava’da Müzikal Geceler”in bu yılki ilk konuğu unutulmaz “Keşanlı Ali Destanı.” Eser bu yıl da büyük ilgi gördü ve sezon içerisinde 14 kez sahnelerek 6 bin 574 seyirciye ulaştı. 1964 yılında dünya prömiyerini Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu’nun yaptığı, Haldun Taner’in önemli oyunlarından biri olan “Keşanlı Ali Destanı”, bugün artık Türk tiyatrosunun klasiklerinden biri.
İlk olarak Genco Erkal tarafından sahneye konan müzikalin Şehir Tiyatroları’ndaki ilk yönetmeni Ferhan Şensoy’du. Şensoy’un rejisinin üzerinden tam 20 yıl geçtikten sonra tekrar sahnelenen “Keşanlı Ali Destanı”nın yönetmeni ise Yücel Erten oldu. 22 Ağustos’ta izleyebileceğimiz “Keşanlı Ali Destanı”nın müzikleri Yalçın Tura’ya ait. Oyunda Can Ertuğrul, Hikmet Körmükçü, Murat Garibağaoğlu, Berna Oğuzutku Demirer, Erarslan Sağlam, Engin Alkan ve daha pek çok Şehir Tiyatroları oyuncusu rol alıyor. Ünlü müzikal, cumhuriyetin ilk yıllarından Demokrat Parti dönemine kadarki süreci yalın, eleştirel bir dille hicvediyor.
Müzikalin ünlü kahramanı Keşanlı Ali ve aşık olduğu Zilha... Keşanlı Ali’ye Engin Alkan, Zilha’ya ise Meriç Benlioğlu hayat veriyor...

Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz
Etkinliğin 24 Ağustos’taki müzikali, 2007 - 2008 tiyatro sezonunda 55 seansta 26 bin 849 seyirci tarafından izlenen “Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz.” Türk mizahının en önemli ustalarından olan Aziz Nesin’in yazdığı, Kenan Işık’ın yönettiği “Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz”ın müzikleri Timur Selçuk imzasını taşıyor.
Can Doğan, Derya Kurtuluş, Ergün Işıldar, Ezgim Kılınç, Hamit Erentürk ve Hasibe Eren’in rol aldığı oyunda, devlet birey ilişkisi vatandaş Yaşar Yaşamaz’ın başından geçen olaylarla hicvediliyor.

Lüküs Hayat
Son müzikal de 26 Ağustos’ta: Suna Pekuysal’ın 14 yıl boyunca rol aldığı “Lüküs Hayat”... Yıllardır Şehir Tiyatroları’nın sahnesinden izleyiciyle buluşan “Lüküs Hayat”ta Suna Pekuysal’ın rolünü önce Funda Postacı devralmıştı. Şimdi ise Şenay Saçbüker’i izliyoruz bu rolde...
Ekrem Reşit Rey’in yazdığı, Cemal Reşit Rey’in bestelediği müzikali Haldun Dormen yönetiyor. Eserin koreografisi Selçuk Borak’a, kostümleri ise Canan Göknil’e ait. Tabii eserin ünlü oyuncusu Zihni Göktay’ı da unutmamalı. 20 yıldan fazla bir süredir “Lüküs Hayat”ta rol alan Göktay bir kez daha Açıkhava’da olacak.
Göktay ve Saçbüker’in yanı sıra aralarında Savaş Barutçu, Derya Kurtuluş, Cem Karakaya ve Aslı Aybars’ın da bulunduğu pek çok oyuncunun yer aldığı eser, Türk toplumunun Batı ile yüzleşmesi ve bu iki farklı kültürün karşılaşmasından doğan gülünçlükleri konu alıyor.
Müzikal biletlerine Şehir Tiyatroları gişeleri ile http://bilet.ibb.gov.tr sitesinden ulaşabilirsiniz. Bilet fiyatları tam 8, indirimli 6,50 YTL

Haberin Devamı

Suna Pekuysal anısına müzikaller

Suna Pekuysal anısına müzikaller