Geri Dön

Takvimler ilerlerken tartı ibreniz gerilesin

2012 yılında neler yedik, nasıl beslendik, sağlık durumumuz nasıl? Kilomuz tartıda hangi ibrede? 2012 yılında nasıl beslenmeyi planlıyoruz?

Takvimler ilerlerken tartı ibreniz gerilesin

Yılın son günlerinde bütün bir yılı neler yaptım ne yapmak istiyorum diye hayatımızı gözden geçirdiğimiz zamanlardır. Peki beslenmemiz nasıldı? 2012 yılında neler yedik, nasıl beslendik, sağlık durumumuz nasıl? Kilomuz tartıda hangi ibrede? 2012 yılında nasıl beslenmeyi planlıyoruz?

Haberin Devamı

Diyetisyen Nil Şahin Gürhan

Beslenmemizde ne tür ayarlamalar yapmalıyız?
• Bol su içmeye devam. Günde minimum 1,5 litre su temel ihtiyacımızdır.
• Belirli bir ölçüde kafein almak yararlı olur. Çay kahve gibi içecekleri günde 2-3 fincan içmek yerinde bir davranış olur. Çay ve kahvedeki kafein yoğun iş temposunda yorgunluğu geciktirip, performansımızı arttırdığı gibi kilo vermek isteyenler için de yağların mobilizasyonuna yardımcı olur. Böylece istemediğimiz depo yağların vücutta kullanılacak aktif şekle dönüşmesinde destek sağlar.
• Her gün toplam 30 dakika nabzımızı yükseltmeden orta tempoda yürümek metabolizmamızda birçok dengenin oluşmasına yardımcıdır.
• Kolin alımını arttırın. Kolin yorgunluğu geciktiren, fiziksel ve mental performansı geliştiren, vücut yağını azaltan bir besin elementidir. Kolinin en iyi kaynağı yumurta, et ve yerfıstığıdır. Aralık ayı boyunca her sabah 1 yumurta yemeniz 2012’ye daha canlı ve daha zayıf girmeniz için destekçiniz olacaktır. Öğleden sonra sağlıklı bir atıştırmalık olarak küçük bir avuç yer fıstığı yemeniz ise aynı zamanda günü daha enerjik yaşamanıza yardımcı olur.
• Sitrat alımına dikkat edin. Sitrat gün içinde yorgunluğu geciktirerek performansınızı arttırır. Salatalarınıza, çorbalarınıza ve yemeklerinize taze limon suyu ilave etmek sitrat alımını önemli ölçüde arttırır. Bununla birlikte taze meyve suyu almak da sitrat alımını için önemli bir kaynaktır.
• Kalsiyum alımı her zaman yeterli olmalı. Her gün 2 su bardağı süt veya yoğurt olarak kalsiyum grubu besinlerden almaya devam edin.
• Tarçın kan şekerini dengelemenize yardımcı olacağı için çabuk acıkmanızı engeller. Sütünüze tarçın ilave ederseniz, elmanızı doğrayıp tarçın ile süsleyerek yerseniz; hem farklı bir lezzet elde etmiş hem de fazla kalori alımını engellemiş olursunuz.
• Omega- 3 almalısınız. Yeşil yapraklı sebzeler, balık, zeytinyağı ve ceviz omega- 3 ün en güçlü, en zengin kaynaklarıdır. Her gün yeşil yapraklı sebzelerden zengin, zeytinyağı ilaveli salata yemelisiniz. Günde 2-3 adet tam ceviz sağlıklı bir atıştırma olur. Haftada 2-3 gün balık tüketmek değişmez alışkanlığınız olmalı.
Yılın son gününü nasıl geçirmeli?
Yeni yıl partisi son dakikalar, yılın son günü 31 Aralık 2012 mutlu bir yılbaşı partisi geçirmek için kilit zamanlardır. Geçmişten günümüze devam etmekte olan, yeni yıla nasıl girersek bütün yıl öyle geçer inanışının da etkisiyle genelde bu zamanlar telaşlı geçer. Bu zamanda bütün gün nasıl beslenmeli partiye nasıl hazırlanmalıyız?
• Sabah uyandıktan sonra 1 saat içinde kahvaltıya oturmayı ihmal etmeyin.
• Kahvaltı sofrasına oturduğunuzda kahvaltıya başlamadan önce;1 su bardağı ılık su için, sonra biraz normal oda sıcaklığında su için. Böylece sindirim sisteminizin çalışmasına yön vermiş olursunuz.
• Gece çok kaçıracağınızı düşünerek gün içerisinde öğün atlamak yanlış bir tercih olur.
• Sabah, öğlen ana öğünlerinizi besin gruplarına dikkat ederek her gruptan besin tüketmeye özen göstererek ayarlamalısınız. Besin grupları
1. grup: Et ve et çeşitleri (hindi, ızgara et ve balık)
2. grup: Ekmek grubu (ekmek, pilav, makarna, fırında pişirilmiş börek vs.)
3. grup: Süt grubu (yoğurt, ayran, yoğurtlu mezeler)
4. grup: Sebze ve meyveler (zeytinyağlılar, salatalar, meyveler)
• Ara öğünlerde meyve, 10–15 fındık veya badem veya 2–3 adet tam ceviz, 1 bardak süt veya yoğurt gibi sağlıklı yiyecekler tüketin. Ü
• Yılbaşı sofrasına çok aç oturmanız, fazla miktarda besin tüketmenize yol açabilir. Bu nedenle akşam yemeğinden önce sağlıklı bir ara öğün tüketin.
• Yılbaşı gecesinde sunulan ikramların birçoğu yüksek kalorili ve besin değeri düşük seçeneklerdir. Kendimizi aşırı sıkmadan, stres ve heyecan yapmadan her besin grubundan yemeye özen göstererek mümkün olan en sağlıklı seçimi yapmaya çalışın. Yavaş yiyin, lokmaların tadına varın, bol su için, geceye ve eğlenceye odaklanın anı yaşayın.
• Yılbaşı gecesinde alkol tüketiminde aşırıya kaçmamaya özen gösterin. Aç karnına alkol içmek kan şekerinizin hızlı bir şekilde düşmesine neden olacağından, alkollü içecekleri yemeklerle birlikte tüketmeye çalışın. Yemeklerle birlikte tüketilen alkol, kana daha yavaş karışır.
• Tükettiğiniz alkollü içeceğin yanında bol miktarda su içmeye özen gösterin. Yeni yılın ilk gününde de alkolün olumsuz etkilerinden kurtulmak için bol bol su içmeye özen gösterin.
Partinin ertesi günü arınma zamanı
Eğlenceli parti sona erdi ve yeni bir yıla daha girdik. Artık dün gece bedenimizde oluşan fazla atıklardan kurtularak yeni güne ve yeni yıla başlama zamanı…
Yeni yılın ilk gününü güzel bir kahvaltı ile kutlamalısınız. Kahvaltı öncesi ılık su ardından oda ısında normal sıcaklıkta su içmelisiniz. Kahvaltıda 1–2 dilim peynir, haşlanmış veya az yağda omlet veya menemen şeklinde pişmiş yumurta, söğüş sebzeler ile hazırlayacağınız sofraya tam buğday veya çavdar ekmeği ilave etmelisiniz. Bir miktar tahin pekmez ile enerji katabilirsiniz. 4- 5 adet zeytin tüketmenizde besin çeşitliliğini artırdığı gibi omega- 3 tüketimini de arttırmış olur.
Yılbaşı gecesi fazla kaçırdığınız alkolün kan dolaşımından tamamen atılabilmesi için gün boyunca 13–15 bardak su içmelisiniz. Su içerek alkolün vücudunuzda oluşturduğu şişkinlik hissinden yani oluşturduğu ödemden kolayca kurtulabilirsiniz. Fakat suyun oluşturacağı olumlu etkiyi azaltmamak için yeni yılın bu ilk gününde kafein tüketimini sınırlandırmanız yerinde olur. Çünkü kafein de alkol gibi vücudun ödem tutmasına neden olabilir ve aldığınız suyun kan dolaşımından hızlı atılımını sağlar.
Yılbaşı gecesi aldığınız fazla kaloriler ve tükettiğiniz alkollü içecekler vücudunuzda yağ olarak depolanır. Bu yağları vücudunuza yerleşmeden dışarı atabilmeniz için yapmanız gereken hareketli bir gün geçirmektir. Açık havada yapacağınız yarım- bir saatlik orta tempolu bir yürüyüş hem enerji harcamanızı artıracak hem de kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.
Sağlıklı, mutlu, başarılı ve sevgi dolu bir yıl dilerim.

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber