Okyanusa Bir Denizyıldızı da Siz Atın: Deniz İlköğretim Okulu Ana Sınıfı Bağışlarınızı Bekliyor!

Yaşlı bir adam sabaha karşı kumsalda yürüyüşe çıkmışken, uzakta dans eder gibi hareketler yapan birini görür. Biraz yaklaşınca, bu kişinin sahile vuran denizyıldızlarını okyanusa atan küçük bir kız çocuğu olduğunu fark eder. Adam, küçük kıza yaklaşır:
– Neden denizyıldızlarını okyanusa atıyorsun?
Küçük kız yanıtlar;
– Birazdan güneş yükselip, sular çekilecek. Onları suya atmazsam ölecekler.
Yaşlı adam sorar;
– Kilometrelerce sahil, binlerce denizyıldızı var. Ne fark eder ki?
Küçük kız eğilir, yerden bir denizyıldızı daha alır, okyanusa fırlatır.
– Bunun için fark etti ama…

Haberin Devamı

Loren C. Eiseley’in The Star Thrower isimli kitabından adapte edilen bu hikayeyi daha önce belki onlarca kez okudum… Her okuyuşumda yüreğimi ısıttı, etkisini hiç kaybetmedi. Hep şunu düşündüm: “Kısacık ömrümüzde kimlerin yaşamına dokunuyoruz?”, “Kimlerin yaşantısına ve geleceğine pozitif bir katkımız oluyor?”

Elbette ilk olarak çocuklarımız, ailemiz, arkadaşlarımız… Çocuklarımızın sıcacık bir aile ortamında büyümesi, iyi okullarda okuması, güzel yerlere gelmesi için çalışıyoruz. Ailemizin ve arkadaşlarımızın sağlık ve afiyette olması için elimizden geleni yapıyoruz. Bunlar bizi sonsuz mutlu ediyor. Ancak yardım ve ilgi halkamızı ailemiz ve arkadaşlarımızın, kısacası tanıdığımız insanların ötesine geçirmenin pek çok faydası var. En basitinden; sıkıntılardan arınmış, ihtiyaçları giderilmiş bir toplumun içinde yaşamak ve çocuk büyütmek hepimizin hayatını olumlu yönde etkiler, öyle değil mi?

Hemen her gün televizyonda, radyoda, internette, sosyal medyada farklı kişi ya da kurumlar için yapılan yardım çağrılarını, imza kampanyalarını duyuyoruz. Bu çağrılara kimimiz elimizden geldiğince yardımcı oluyoruz. Kimimiz “Benim yerime mutlaka birisi yapar.” diyerek kayıtsız kalıyoruz. Yardım çağrılarının çokluğu kendimizi etkisiz zannetmemize yol açabiliyor. Katkımızın önemsiz olacağını, katkı yapmaya değmeyeceğini düşünüyoruz. Evet, belki yardım çağrıları asla bitmeyecek. Her gün bir yenisi eklenecek. Ancak tıpkı denizyıldızı hikayesinde olduğu gibi, biz, hayatımız boyunca dokunduğumuz yaşamlarda, sadece 1 kişi olsa bile, iz bırakacağız. Kısacası yardım eli uzatacak kişi biziz ve içtenlikle yapılan hiçbir yardım küçük değil.

Haberin Devamı

Bugün okyanusa bir denizyıldızı atmak için bir şansınız var. Sizlere ülkemizin bir ucundan, belki yaşadığınız yere çok uzaklardan, ancak bir o kadar da yakından, içimizden birilerini tanıtacağım…

Bildiğiniz üzere, ‘nin sosyal sorumluluk kanadı olan “Okul Öncesi Kitap, Oyuncak ve Malzeme Kampanyası” için bir müddettir uygun bir ana sınıfı arıyorduk. Nihayet aradığımız sınıfı Güneydoğu Anadolu bölgemizin Şanlıurfa iline bağlı ufacık bir mezrasında, Deniz mezrası’nda bulduk… Pozitif Düşünceler ekibi olarak, biz, hikayelerini dinlediğimizde, fotoğraflarına baktığımızda gözlerimiz doldu. Öyle güzel ve pırıl pırıllar ki… Ana sınıfından sorumlu Betül öğretmeni ve 11 çiçeğini sizlere tanıtmaktan gurur ve mutluluk duyuyorum…

Betül Öğretmen Bizlere Sesleniyor

İsmim Betül Fakıoğlu. Şanlıurfa’nın Göleç köyüne bağlı Deniz mezrasında, Deniz İlkokulu’nda okul öncesi öğretmeniyim. Okulumuzun ihtiyaçlarının temini konusunda sizleri yanımızda görmekten ne kadar memnunuz anlatamam.

Haberin Devamı

Okulumun maddi imkanları oldukça elverişsiz. Hala suyu ve elektiriği olmayan bir köy okulunda öğretmenlik yapıyorum. Köyümüzde yaşam standartları çok düşük. Mevsimlik işçi olarak çalışan köy halkının gelir kaynakları, hava şartlarına ve toprağın verimine göre şekillenmekte. Kuraklığın hakim olduğu yörede karın tokluğuna sürdürülen bir yaşam tarzı benimsenmiş durumda. Biz burada köy öğretmenleri olarak, zor şartlara kendi imkanlarımızla göğüs germeye çalışıyoruz. Tek amacımız ileride geleceğimizi şekillendirecek çocuklarımıza standartlara yakın bir eğitim verebilmek.

Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi okul öncesi öğretmenliği bölümünden mezunum. 2013 yılı mayıs ayında diplomamı aldım. Üniversite yaşamına başladığım ilk andan itibaren, miniklerle beraber olmayı hedefledim. Üniversiteyi 3 yılda bitirip, 2014 Şubat ayında Şanlıurfa’ya atanarak kendi sınıfıma kavuştum. Yaklaşık 2.5 aydır bu yöredeyim. Buradaki yaşama uyum sağlamak, öğrenci ve velilerimizin imkanlarını iyileştirmek için çalışmaktayım.

Ana sınıfında kaç öğrenciniz var? İsimleri ve yaşları neler?

4-5 yaş grubundaki öğrencilerden oluşan anasınıfımda 5'i kız, 6'sı erkek olmak üzere 11 öğrencim var: İsimleri Mizgin, Mehmet Raşit, Aslı, Yusuf, Mehmet, Berfin, Mahmut, Gülbahar, Aysel, Rahime ve Salih.

Çocuklarınızın en sevdiği oyunlar ve oyuncaklar nedir?

Öğrencilerimin en sevdiği oyun; Gülbahar’a göre mendil kapmaca, Mehmet’e göre yakar top, Berfin’e göre evcilik ve Mizgin’e göre ise şişe oyunu

Öğrencilerimin oynadığı oyuncak sayısı çok az. Benim temin edebildiğim birkaç oyuncak var sınıfımızda. En çok pelüş oyuncaklarla ve legolarla oynamayı seviyorlar. Kağıttan yaptığımız kuklalarla oynamakta en sevdiğimiz etkinlikler arasında.

Öğrencilerime en sevdikleri oyuncağı sorduğumda, Mizgin “Kukla oynatmayı çok seviyorum öğretmenim. Kuklalar bizim karşı köydeki parka gidiyorlar çünkü…” dedi. Mahmut ise “Büyük bir kamyon istediğini” söyledi. Kamyonculuk oyununu sevdiğini söyledi.

Bu çocuklarımızın da modern eğitim almaya, temiz ve sağlıklı ortamlarda oyun oynamaya hakkı olduğunu düşünmekteyiz.

Yardımlarınız ve emeğinize saygım sonsuz. Buradaki miniklerin sevgisini ve minnettarlığını gönderiyorum.

Her şey için teşekkürler.

Betül Fakıoğlu, Ana sınıfı öğretmeni

Anasınıfının Eksikleri

Okulumuz toplamda 2 sınıftan, bir anasınıfı ve 1'den 4'e kadar birleştirilmiş bir ilkokul sınıfından oluşuyor. Okulun deposunu anasınıfına çevirdik. Okula gelen öğrencilerin eğitim alabilir hale gelmeleri için önce yaşam standartlarının yükseltilmesi gerekmekte. Çünkü çoğu öğrencimizin ayakkabı, çanta kıyafet, kırtasiye gibi birçok eksiği var. Okulda eksik olan eğitim materyalleri eğitimin aksamasına, çocuklarımızın modern eğitim tekniklerinden yararlanamamasına neden oluyor. Anasınıfının masa, sandalye, perde, dolap vb. temel eşyalara ihtiyacı bulunmakta. Okul öncesi öğrencilerim eğitim materyali ve oyuncak eksikliğinden dolayı gelişimlerine yardımcı olacak uyaranlardan yoksun kalmakta. Dil sorununun hakim olduğu yörede kitap, flash kart, eğitici oyuncak gibi bir çok araca ihtiyacımız bulunmaktadır.

Çocuklarımızın Eksikleri

4-5 yaş grubundaki 6 erkek ve 5 kız çocuğu için

  • Kıyafet
  • Mont
  • Ayakkabı
  • Ev terliği
  • Okul çantası

Etkinlik ve Eğitim Malzemesi Eksikleri

  • A4 kağıdı
  • Karton, elişi kağıdı, grapon kağıdı
  • Fen, müzik, kukla merkezleri için materyaller
  • Hikaye kitapları
  • Eğitim setleri
  • Oyun hamuru
  • Kalemlik
  • Resim kağıdı
  • Kalem, silgi, kalemtraş, makas
  • Yapıştırıcılar (bant, prit vb.)
  • Boyalar (kuru boya, pastel boya, sulu boya, keçeli kalem, parmak boyası )

Oyuncak Eksikleri

  • Lego
  • Evcilik malzemesi
  • Puzzle
  • Oyuncak araba, kamyon
  • Tahta bloklar

Eşya Eksikleri

  • Masa
  • Sandalye (anasınıfı öğrencileri için)
  • Oyun minderi
  • Oyun halısı
  • Perde
  • Fotokopi makinası
  • Dolap, kitaplık
  • Öğrenci klasörü
  • Ecza dolabı
  • Ayakkabı ve mont dolabı (2 adet)
  • Ufo elektrikli ısıtıcı (2 adet )
  • Temizlik malzemeleri (sıvı sabun, tuvalet kağıdı, ıslak mendil, deterjan vb.)

Okulun Eksikleri

  • Okulumuzun bahçe kapısı yoktur. Bahçesinde hiç bir şey yoktur. Okul duvarının sıvası ve korumalı demirleri bulunmamaktadır.

Hikayemiz işte böyle… Satırlarımıza son verirken Pozitif Düşünceler Okul Öncesi Kampanyası‘nda Şanlıurfa Suruç Deniz İlköğretim okulu anasınıfındaki minikler için okul öncesi kitap, oyuncak, malzeme, giysi ve eşya bağışlarınızı beklediğimizi bir kere daha vurgulamak istiyoruz.

Mizgin, Mehmet Raşit, Aslı, Yusuf, Mehmet, Berfin, Mahmut, Gülbahar, Aysel, Rahime ve Salih… Deniz İlköğretim Okulu’daki denizyıldızlarının o minicik yüzlerine, gülen gözlerine bakın. Onlar da en az evlerimizdeki yavrularımız kadar iyi bir eğitim almayı, geleceğe umutla bakmayı hak ediyorlar. Betül öğretmen gibi özverili öğretmenlerimiz desteği hak ediyor.

Bu, okyanusa bir deniz yıldızı atmak için sizin fırsatınız… Haydi ne duruyorsunuz? İşyerinizde öğle aranızda bir kırtasiyeye ya da giyim mağazasına uğrayın ya da bu haftasonu, çocuğunuzla beraber dışarıya çıktığınızda, uzaktaki kardeşlere gönderilmek üzere hediyeler seçin. Küçük bir paket hazırlayın. Dilerseniz içine kardeşten kardeşe bir mektup da ekleyin…

Bağış Paketlerinizi Nasıl Göndereceksiniz?

Bağışların koordineli olması açısından info@pozitifdusunceler.com email adresinden bizlerle iletişime geçiniz. ekibinden bir arkadaşımız 1 iş günü içerisinde size geri dönüş yaparak gönderiminizin organizasyonu konusunda yardımcı olacaktır.

Biz yukarıdaki listeyi sürekli güncel tutarak, listedeki malzemelerden hangilerinin karşılandığını yanlarına yazacağız. Böylece aynı malzemelerin tekrar tekrar alınmasını önlemiş olacağız. Hedefimiz öncelikli olarak bu okulumuzun ve çocuklarımızın ihtiyaçlarını karşılamak ve sonrasında ihtiyacı olan diğer anaokulları için Pozitif Düşünceler Okul Öncesi Kampanyası’nın hedefi olan 1.000 adet okul öncesi malzemesini toplamak olacak.

Yardımlarınız için şimdiden tüm kalbimizle teşekkür ederiz,

Pozitif Düşünceler Ekibi Adına,

Tanla Bilir