Kültür Sanat Tarihi ev restorasyonları hızlanıyor

Tarihi ev restorasyonları hızlanıyor

14.02.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Antik dönemden itibaren her dönemde kent merkezlerinin değişmeden üst üste binmesiyle az rastlanır özelliği bulunan İzmir’in Foça İlçesi’nde, tarihi ev restorasyonlarının hız kazandığı bildirildi.

Tarihi ev restorasyonları hızlanıyor
Alınan bilgiye göre, kentin tarihi ruhunu yansıtmasının yanında görselliği nedeniyle önemi giderek artan 200 civarındaki taş evin, tekrar içinde yaşanabilecek mekanlar haline getirilebilmesi için yürütülen çalışmalar hız kazandı. Bu çerçevede sayıları 200’ü bulan taş evlerden 30’unun restorasyonunun tamamlandığı, projelendirme çalışmaları süren 20’ye yakın evde de yakın zamanda faaliyete başlanacağı kaydedildi.

İşlevsel olarak sadece ev değil, işyeri olarak da kullanılan yapıların bazılarının da metruk durumda olduğu, çoğunluğunun içinde yaşanacak mekan haline gelebilmesi için tarihi dokusu bozulmadan onarımına ihtiyaç bulunduğu belirtildi.

Haberin Devamı
Foça’da ’Pers Mezar Anıtı’nın ve birçok taş evin restorasyonunu gerçekleştiren Yüksek Mimar Restoratör Ercüment Kuyumcu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Taş evlere dıştan bakıldığında hiçbir şey anlaşılmamakta ama içeri girildiğinde evin ruhunun kaybolduğu görülmektedir. Betonarmenin, çağdaş konforla ilgili gereksinimler için bu ruhu bozmadan kullanılması önemlidir" dedi.

Tescili bulunmayan eski evlere iki katlı taş ev izni verilmesinin yanında imar izni bulunan sit alanı dışındaki yeni villa projelerinde betonarme yerine taş ev izninin alınmasının, kent dokusunun zenginleşmesine yol açtığını bildiren Kuyumcu, betonarme yapılaşmadan uzak kalabilen Foça’daki tarihi ve geleneksel dokunun, bu evlerin ekonomik değerini gittikçe yükselttiğinin gözlendiğini bildirdi.

Bu arada Foça Belediyesi’nce 2005 yılında ’Sevgi Yolu’ olarak düzenlenen kentin çarşı güzergahında, dükkanların büyük çoğunluğunun restore edilen taş evlerden oluştuğu belirtildi. Bazı villalar ve tescilli olmayan eski evlerin dış cephelerinin taşla kaplatılmasıyla da "geleneksel Foça mimarisi" uygulamalarının çoğaldığı kaydedildi.

Restorasyonda kolaylık
Öte yandan, Foça’da tescilli taş ev veya tescili bulunmayan eski ev sahiplerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na şahsi başvuruda bulunarak, restorasyon hibe programından yararlanabildiği ifade edildi. Bakanlık tescilli taş evlerin restorasyon projelendirmelerine 50 bin YTL’ye, restorasyonlarına da 200 bin YTL’ye kadar hibe verildiği öğrenildi. Restorasyon sırasında finansman sıkıntısı çekilmesi halinde mülk sahiplerinin bankalardan dört yıla kadar vadeli inşaat kredisi, yirmi yıla kadar vadeli konut kredisi kullanabildikleri ve inşaat malzemelerinin KDV’den muaf tutulduğu ifade edildi.