Ebeveyn Telefonların çocuklara zararları

Telefonların çocuklara zararları

12.01.2017 - 14:16 | Son Güncellenme:

Günümüzde hemen her çocuğun elinde birer akıllı telefon bulunmakta. Peki bu telefonların çocuklar üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri nelerdir?

Telefonların çocuklara zararları

Günümüzde cep telefonları çocuklar, ergenler ve gençler için olmazsa olmaz bir teknolojik ürün haline gelmiştir. A.B.D.’de yapılan araştırmalara göre 2010’da 12 ile 17 yaşları arasında çocukların %75’i kendi cep telefonlarının sahibidir.

Haberin Devamı

Akıllı telefonlar ise oyunların da dahil olduğu çok çeşitli fonksiyonları sebebiyle tercih edilen cep telefonu türü olmuştur. Çocuklarda akıllı telefonların yararları olduğu gibi zararları da mevcuttur. Bir ebeveyn olarak çocuğunuzu en iyi siz tanırsınız. Dolayısıyla akıllı telefon sahibi olması için de doğru yaşı en iyi siz bilebilirsiniz.

Çocuklarda akıllı telefonların yararlarından biri acil bir durum olduğunda, polisle, itfaiye ile iletişime geçebilmesi veya ambulans çağırabilmesidir. Diğer açıdan siz de acil olarak ulaşmanız gerektiğinde bir aramayla çocuğunuza erişebilirsiniz. Her gün sosyal alanlarda yaşanan birçok üzücü olay, cep telefonu sahibi olmayı ölüm kalım meselesi haline getirebilmektedir. Akıllı telefonlar GPS takibi ve güvenlik uygulamaları sayesinde de ihtiyaç duyulduğunda çocuğunuzun izlenebilmesini sağlar.

Haberin Devamı

Çoğu oldukça yüksek fiyatlı olan akıllı telefonlara iyi bakmak ve ona bir şey olmadığından emin olmak çocuğunuza sorumluluk almayı öğretebilir. Akıllı telefonun kullanım miktarı konusunda sınırlamalar koyabilirsiniz. Bu sayede sizin belirlediğiniz limitler dahilinde kalmayı da öğrenecektir.

Çocuklarda akıllı telefon olması, geç kaldığında endişe duymadan arayarak ulaşmayı, planlarında bir değişiklik olduğunda size kolaylıkla haber verebilmesini sağlar. Eğer okul servisi gecikirse veya bir arkadaşına uğraması gerekirse, boş yere endişelenmeniz gerekmez.

Ayrıca akıllı telefonlar bazı okullarda bir eğitim aracı olarak da kullanılmaya başlamıştır. Küçük çocuklar için eğitici oyunlar, daha büyükleri için dil eğitimi uygulamaları çok çeşitli seçenekler mevcuttur.

Ancak akıllı telefonlar okulda oldukça dikkat dağıtıcı olabilir. Mesajlaşma, oyun oynama gibi aktiviteler çocuğunuzun odağını derslerden uzaklaştırabilir. Akıllı telefonlar internet erişimi ve kamera kullanımı sebebiyle sınavlarda kopya çekmek için kullanılabilmekte, bazen uygunsuz resimler çekilebilmekte ve telefonlar arasında gönderilebilmektedir.

Okul hayatında büyük bir problem olan zorbalığın da sanal ortama taşınabildiğini, sanal dünyada yazılan ve paylaşılan içeriklerin kurban tarafında olan öğrencileri önemli ölçüde incitebileceği hatırlanmalıdır.

Haberin Devamı

Çocuklarda akıllı telefonlar, çoğu konuda olduğu gibi kararında ve sorumlulukla kullanılması durumunda yararlarını gösterir. Geniş erişim ağı ve işlevleri sebebiyle akıllı telefonların zararlarından, bilinçsiz bir çocuğu korumak zordur. Bu sebeple çocuğunuzun yaşına değil, olgunluğuna göre karar verebilir ve kendisine uygun bir akıllı telefon kullanmasına izin vermeyi düşünebilirsiniz.

Hemen Sağlık