Editörün Seçtikleri Temizlikte 'ekolojik yaşam rehberi'

Temizlikte 'ekolojik yaşam rehberi'

15.12.2011 - 10:05 | Son Güncellenme:

Yazar Selen Özarslan Aktar, ev temizliğinde kadınlara ekolojik ve ekonomik tavsiyelerde bulunuyor.

Temizlikte ekolojik yaşam rehberi

Yazar Selen Özarslan Aktar, hazırladığı "Ekolojik Yaşam Rehberi"nde, ev temizliğinde kadınlara ekolojik ve ekonomik tavsiyelerde bulunarak, temizlik maddelerinin sayısının da bu ürünlere ödenen bedellerin de yüzde 50 azalacağını savunuyor.

Haberin Devamı

Yaklaşık 1 ay önce piyasaya sunulan "Ekolojik Yaşam Rehberi" kitabında yıldan yıla birikerek artan çevre sorunlarına ve bu sorunların dünyada oluşturduğu telafisi zor hasarlara dikkat çekiliyor.

Kitabıyla ilgili bilgi veren yazar Selen Özarslan Aktar, Fransa’da lise eğitimi alırken ekolojik sorunlara ilgi duymaya başladığını söyledi.

ABD’de sürdürdüğü üniversite eğitimi sırasında öğrendiklerini hayata geçirmeye başladığını belirten Aktar, yüzlerce yabancı makale ve kitabı tarayarak en doğru bilgiye ulaşmayı hedeflediğini vurguladı.

Okuduğu ve öğrendiği her ayrıntıyı, her bilgi kırıntısını, önce kendisinin denediğini dile getiren Aktar, şöyle konuştu:"Bir kereliğine değil, yazdığım her cümleyi önce kendi alışkanlığım haline getirinceye kadar denedim. Elbiselerimize, yiyeceklerimize, kabımıza-kacağımıza kadar giren kimyasallar, sağlığımızı ciddi şekilde tehdit ederken, yaşadığımız kenti, ülkeyi ve dünyayı boğucu bir şekilde sarıyor. Çözümler her alanda aciliyet gösteriyor, ama önce evimizden, kendi sokak kapımızdan başlamak gerekiyor. Küresel ısınma tehlikesiyle boğuşan dünyamızda türlü hastalıklarla mücadele eden insanlara hem kendilerini hem de dünyayı kurtarmanın ipuçlarını vermeye çalıştım. ’Sadece benden ne olur’ diye düşünmeyin. Rehberdeki önerileri dikkate alarak, hem keseniz rahatlasın hem sağlığınız. Ekolojik yaşam rehberi bu amaçla yazıldı. İnsanları bilinçlendirmeyi amaçlıyorum."

Haberin Devamı

Kabartma tozu temizlik dostu: Aktar’ın "Ekolojik Yaşam Rehberi"nde tüketicilere sunduğu öneriler ise şunlar: "Ev temizliğinde anneanne usullerine geri dönüş başlasın. Yani temizlik ürünleri satan şirketlerin etkili pazarlama faaliyetleri sonucu her yüzey için farklı temizlik malzemesi kullanımına son! Arap sabunu (bilhassa kokusuz olanları) tercih edilmeli. Hem oldukça etkili bir temizlik ürünü hem çok ekonomik hem de tüm yüzeylerde olumlu sonuç veriyor."

"Mutfakta pasta börek yapımında sıklıkla kullandığımız kabartma tozunun temizlik yaparken de en yakın dostlarınızdan biri olabileceği kuşkusuz daha önce aklınıza gelmemiştir. Oysa kabartma tozu asidi etkisizleştiren yapısı sayesinde parlak yüzeyleri çizmeden temizler, tesisatları açar ve temizler, bulaşıklarda ya da mutfak yüzeylerindeki yağ kalıntılarını sizi de uğraştırmadan kolayca temizler. Buzdolabında, halılarda ya da evdeki tekstil yüzeylerde oluşan kötü kokuları giderir. Yine kabartma tozuyla alüminyum, krom, mücevher, porselen, gümüş ve cam eşyalarınızda oluşan lekeleri temizleyip onları parlatabilirsiniz. Kabartma tozuyla tekstil yüzeylerden şarap lekesi gibi çıkartması zor ve masraflı lekeleri bile kolayca temizlemek mümkün."

Haberin Devamı

Elma sirkesi ve limon suyu mucizesi: "Yine birçoğumuzun sahibi olduğu ve ulaşmak için sadece buzdolabının kapağını açması gereken bir ürün daha: Elma sirkesi. Meyve sebze yıkadığınız suya birkaç damla damlatmanız halinde hem mikroplardan hem de sık yapraklı marul ya da ıspanak gibi yeşilliklerde yaprak aralarına sıkışmış minik böceklerden kolaylıkla kurtulursunuz. Çaydanlık ve tencerelerde kireç sökücü olarak kullanılabildiği gibi çay lekesi olmuş fincanlarınızı da temizleyebilirsiniz. Hatta renk atmayacağını düşündüğünüz çamaşırlarınızda bile elma sirkesi kullanabilirsiniz."

Haberin Devamı

"Bundan sonra dünyanın parasını verip hem dünyaya hem kendinize ve sevdiklerinize zarar veren koku gidericiler kullanmaya son. Kötü kokuları gidermede artık en iyi arkadaşımız limon suyu olacak. Bulaşıkları ister elde isterseniz makinede yıkayın ekleyeceğiniz yarım limon suyu ile balık ve yumurta kokusu dahil tüm kötü kokulardan kurtulabilirsiniz. Ayrıca limon suyuyla kabartma tozunu karıştırırsanız hem oldukça pahalı hem de bilhassa ciğerler için oldukça zararlı ve kullanımı sırasında yapılacak ufak bir hata ile ciltte ciddi yanıklara neden olabilecek lavabo açıcıları kullanmanıza gerek kalmayacak. Çünkü tıkanan tesisat borularını ve muslukları açmak için limon suyu ve kabartma tozunu karıştırıp kullanabilirsiniz."

"Özellikle Türkiyeli kadınlar titizlikleriyle tanınır. Engellenemeyen paslanmalar ise temizlik yapmayı çok seven en titiz kadınların bile korkulu rüyasıdır. Zira suyla temas eden yüzeylerde daha çok paslanma görülür. Ama yemek tuzuyla paslardan ve pas lekelerinden kurtulmak oldukça kolaylaşır. Ovarak temizlemeyi gerektiren pek çok yüzeyde yemek tuzunu güvenle kullanabilirsiniz. Ayrıca sirkeyle karıştırdığınızda yine oldukça maliyetli bir işlem olan pirinç materyallerinizi parlatabilirsiniz."

Yazarlar