Yaşam Tiyatrocular AKM için buluştu

Tiyatrocular AKM için buluştu

28.03.2009 - 00:04 | Son Güncellenme:

Tiyatrocular, Dünya Tiyatrolar Günü’nde aylardır kapalı tutulan AKM için eylem yaptı: ’AKM’siz İstanbul’da sanat sustu, hayat dondu...’ Sanatçılara, CHP İstanbul adayı Kılıçdaroğlu da destek verdi

Tiyatrocular AKM için buluştu

İstanbul’daki Atatürk Kültür Merkezi (AKM) önünde, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü nedeniyle dün öğlen saatlerinde eylem yapıldı. Eylemi düzenleyen tiyatro sanatçıları ile onlara destek veren diğer sanat dallarından isimler, AKM’ye sahip çıkarak, binanın 10 aydır “tadilat” gerekçesiyle kapalı tutulmasını ve tadilatın hâlâ başlamamış olmasını protesto etti.
Yaklaşık 400 kişinin katıldığı eylemi, KESK’e bağlı Kültür Sanat-Sen, Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği (TOMEB) ve Nâzım Hikmet Kültür Merkezi (NHKM) organize etti. CHP’nin İstanbul Belediye Başkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu da yaklaşık 15 dakika kadar uğradığı eyleme, konuşmaları dinleyerek destek verdi.

‘Yok etmeye çalışıyorlar’
Eylemde “Aydınlık bir Türkiye için karanlığa karşı sanat”, “Tiyatro emekçilerine yeterli ücret”, “Sansür ve yasaklamalara hayır” yazılı pankart ve dövizler açıldı.
TOMEB temsilicisi Orhan Kurtuldu “Sanat alanının sorunları sevinçlerinin önüne geçti: Özgürlük, adalet ve demokrasi ülke kadar sanatın da sorunları” dedi, sanatçıların baskılar, yasaklamalar ve ekonomik terörden mağdur olduğunu belirtti. Kurtuldu özetle şunları söyledi:
“İstanbul’un dünya çapında gösterilere ev sahipliği yapabilecek tek sahnesi olan AKM’yi yıkamayanlar, yıkmadan yok etme telaşına kapıldılar. AKM’siz İstanbul’da sanat sustu, hayat dondu. ”

‘Özelleştirme tehdidi var’
Eylemde konuşan tiyatro oyuncusu Orhan Aydın da “Cumhuriyet kurum ve kuruluşlarıyla işgal edilmek isteniyor; bu da Osmanlı madrabazlarınca gözümüzün içine bakılarak yapılıyor” dedi.
Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı Yavuz Demirkaya da “Kamu sanat kurumları özelleştirme tehdidi altında; tiyatroların ödenekleri kısılıyor. AKP sanat alanını da kendi ideolojisi doğrultusunda şekillendirmek istiyor” şeklinde konuştu.
Augusto Boal’ın Uluslararası Bildirisi ve Yılmaz Onay’ın kaleme aldığı Alternatif Tiyatrolar Günü Bildirisi’nin okunduğu eylemde, AKM’nin kültür varlığı olarak tescilini yapan 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Prof. Özer Erenman’a da sanatçılar “AKM Ödülü” verdi.

Yazarlar