Kültür Sanat Türkiye’de diller yasak edildi

Türkiye’de diller yasak edildi

01.07.2009 - 01:02 | Son Güncellenme:

Boğaziçi?Üniversitesi tarafından fahri doktora beratı verilen Yaşar Kemal, törende yazar Sait Faik’le birlikte kültürlerin yok edilmesine karşı bir edebiyat oluşturmaya karar verdiklerini anlattı. Yaşar Kemal, “Türkiye’de diller yasak edildi, hem de 80 yıl. Ama bunu yaparken kültürlerinin ellerinden gittiğini hiç anlamıyorlar” dedi

Türkiye’de diller yasak edildi

Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’de önceki akşam düzenlenen törenle, Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden Yaşar Kemal’e fahri doktora beratı verildi.
Törende Türkân Şoray, Elif Şafak, Gülriz Sururi, Engin Cezzar, Hıncal Uluç ve Nebil Özgentürk’ün de aralarında bulunduğu dostlarıyla selamlaşan Yaşar Kemal, Şoray için “Yılanı Öldürseler” filmini kastederek, “Türkân Hanım benim bir eserimden uyarlanan filmin yönetmenliğini çok başarılı bir biçimde yapmıştır” dedi. Bunun üzerine Şoray da Kemal’e “Onur duydum, bana bu sözlerle en büyük ödülü verdiniz” diye konuştu.
Törenin açılış konuşmasını yapan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Özçaldıran, Boğaziçi Üniversitesi Senatosu’nun 13 Mayıs 2009 tarihinde Yaşar Kemal’e, “Destanlar, ağıtlar, halk öyküleri, türkülerden yararlanarak şiirsel bir dille çağdaş romanlar yazan” bir isim olarak, onursal doktora derecesi vermeye karar verdiğini belirtti. Özçaldıran sözlerini şöyle sürdürdü:
“Nâzım Hikmet, Türk şiirinin dünyaya açılan ilk penceresi ve 20. yüzyıl dünya şiirinin en önemli isimlerinden birisi ise Yaşar Kemal de Türk romanının dünyaya açılan ilk penceresi ve 20. yüzyıl dünya romanının en önemli isimlerinden birisidir. Gerçekten de Yaşar Kemal Türkçe’dir, Türkçe’nin kendisidir. Yaşar Kemal nesir yazar ama Yaşar Kemal ozandır, metinleri nesir-şiirdir.”  

‘Kültürleri elden gidiyor’
Ardından Özçaldıran ile Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Ömer Oğuz, ünlü yazara, cüppesini giydirdi ve doktora beratını sundu.
Küçük yaşlardan itibaren köyündeki âşıklardan destan söylemeyi öğrendiğini aktaran Yaşar Kemal, “Günümüzde bazı edebiyatçılar dışarıdaki yazarları taklit ediyorlar, oysa Türkiye’nin müthiş bir halk edebiyatı geleneği var, modern eserlere büyük katkısı olabilir” vurgusunu yaptı. Usta yazar, “Bizim çağımızda romancıların başları beladadır, çünkü insanları en çok yalana, zulme, bütün kötülüklere karşı roman uyarır. Bugün tüketim toplumu diye bir doyumsuzlar toplumu yaratılıyor. Roman bu toplumu isteyenler için bir tehdittir. Onun için, romanı bestseller denen bir yapaylıkla boğmaya çalışıyorlar” dedi.
Yaşar Kemal, ayrıca Sait Faik’le yaptığı bir sohbeti aktararak, nasıl iki yazar olarak, insanın insanı sömürmesine, insanın aşağılanmasına, asimile edilmesine, kültürlerin yok edilmesine karşı bir edebiyat oluşturmaya karar verdiklerini anlattı:
“Türkiye’de diller yasak edildi, hem de 80 yıl. Ama bunu yaparken kültürlerinin ellerinden gittiğini hiç anlamıyorlar.”
Törenin ardından ünlü piyano virtuözu İdil Biret izleyicilere bir dinleti sundu.