Bebek “Türkiye’de her gün 150 bebek ölüyor”

“Türkiye’de her gün 150 bebek ölüyor”

08.11.2010 - 10:56 | Son Güncellenme:

“Ülkemizde bebek ölümlerinin yüzde 60'ını yenidoğan ölümleri, ilk hafta ölümlerinin de yüzde 40'ını ilk 24 saat ölümleri oluşturmaktadır”

“Türkiye’de her gün 150 bebek ölüyor”

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Neonatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Tamer Güneş, Türkiye'de her gün 150 bebeğin öldüğünü açıkladı. Doç.Dr. Güneş, “Ülkemizde bebek ölümlerinin yüzde 60'ını yenidoğan ölümleri, ilk hafta ölümlerinin de yüzde 40'ını ilk 24 saat ölümleri oluşturmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

Neonatoloji Hemşireliği Derneği, ERÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Neonatoloji Bilim Dalı ve ERÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü işbirliğiyle ‘Yenidoğan Hemşireliği Sempozyumu’ yapıldı. Burada sunum yapan Doç.Dr. Tamer Güneş, bir ülkede bebek ölümlerinin ülkenin gelişmişlik düzeyi ile orantılı olduğunu anlatırken şöyle dedi: “Türkiye'de her yıl yaklaşık 1.3 milyon bebek dünyaya gelmektedir. Bunların 57 bini ilk yıl, 71 bini ise, 5 yaşına gelmeden ölmektedir. Türkiye'de her gün 1 yaş altında 150 bebek ölmektedir. Yine, ülkemizde her yıl 1999 yılında yaşadığımız deprem felaketinde ölen vatandaşlarımızın yaklaşık 4 katı kadar bebek, henüz ilk doğum günlerini kutlamadan yaşamını yitirmektedir. Ağır solunum yetmezliği, ciddi ve yenileyen apne-bradikardi, ağır doğumsal anomoliler, kan değişimi gerektiren durumlar ve diğer ciddi hematolojik bozukluklar, yoğun bakım ve kompleks tedavi gerektiren durumlarda yenidoğanların nakledilmesi gerekir. Etkili neonatal transport için ise, her ülke coğrafi koşulları ve nüfus dağılımı özelliklerine göre kendisine ait bir program oluşturmalıdır. Her bölge ve şehir için organizasyonlar yapılmalıdır.”

Yazarlar