Kültür Sanat Türkü gitarla çalınır mı?

Türkü gitarla çalınır mı?

18.01.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Öykü ve Berk Gürman'ın''Kısmet'' adlı albümü daha piyasaya çıkmadan flamenko tarzında yorumladıkları ''Evlerinin Önü Boyalı Direk'' adlı türkü internet üzerinden 2,5 milyon kişiye ulaştı.

Türkü gitarla çalınır mı
İlknur Taş

Öykü ve Berk Gürman, son günlerin en çok konuşulan isimlerinden. Flamenko’yu Türk müziği ile harmanlamaları, şarkılarını söylerken eğlenmeleri herkesi çok etkiledi. Paco de Lucia dinleyen bir babanın ve Türk Sanat Müziği icra eden bir annenin çocukları olarak 7,5 aylıkken dünyaya gelen Öykü ve Berk kardeşlerin ''Evlerinin Önü Boyalı Direk'' parçaları daha albüm çıkmadan internet üzerinden 2,5 milyon dinleyiciye ulaştı. ''Kısmet'' adını verdikleri albüm müzik marketlerde yerini almadan, sanal ortamda şöhreti yakalayan kardeşler albümde kendilerine ait şarkıların yanı sıra dört türküye de yer verdi.

Haberin Devamı
''Evlerinin Önü Boyalı Direk'' şarkısını youtube’a koyduktan sonra mı albüm teklifi aldınız?

Öykü: Şarkımız youtube’a verildikten sonra albüm teklifi almadık. Zaten albüm için anlaşmıştık ve hazırlık yapıyorduk.
Berk: Albüm aşamasına gelene kadar birçok sıkıntı çektik. Klibin yayınlanmasından sonra insanlar bizi aramaya başladı.

Şarkıyla bu kadar ilgi çekmenizi neye bağlıyorsunuz?

Öykü: Bu albüme kalbimizi, aklımızı, bilgimizi her şeyimizi koyduk. Türk halkını aptal yerine koymak doğru değil. ''Piyasa çöktü, albüm satmıyor'' diyorlar. Güzel ve kaliteli müzik yapınca albüm satıyor.

Sizin albümünüz satıyor mu?

Berk: Satıyor çünkü kaliteli şey rekabet getirir, rekabette daha fazla kalite. Birileri çıtayı yükseltmezse bir şeyler yapmazsa aynı yerde sayarsınız. Ben çocukken İbrahim Tatlıses ve Michael Jackson dinliyordum. Çünkü çok iyi söylüyorlardı ve hâlâ söylüyorlar. Benim kişisel bir noktam var; Minibüs şoförü, kamyon şoförü, çöp toplayan insan sizi dinlemiyorsa ''Siz o ülkenin sanatçısı mısınız'' diye soruyorum.

Haberin Devamı
Sizin albümünüzü bu saydıklarınızın dinlediğini düşünüyor musunuz?

Öykü: Albümümüz lüks gece kulüplerinde de çalıyor, minibüstede çalıyor. Bizim sitenin bekçisi de dinliyor, çöpçü de. Bu samimiyet planlanmış bir şey değil.

Türkülerin flamenko tarzında söylenmesiyle ilgili eleştiriler aldınız mı?

Öykü: Türküler gitarla çalınmaz bağlamayla çalınır gibi eleştiriler aldık. Doğduğumuz kültürü biliyoruz ayrıca flamenkoyu da dışardan öğrenerek özümsedikten sonra bu birleşimi gerçekleştirdik. Bu o kadar basit yapılacak bir şey değil. Altına iki darbuka bir ritim koyalım hop hop flamenko olsun değil. Bunun çok ciddi anlamda tarihi, felsefesi ve anlamı var. Ben yozlaştırdığımızı ya da başka bir yere çektiğimizi düşünmüyorum. Tam tersine yeni bir tarz yarattığımızı düşünüyorum. Yeni nesile mesaj niteliği taşıyan bir albüm oldu. Albümdeki türküler flamenko formlarına ritmik açıdan uyuyor. Uyan eserleri seçmeye çalıştık.

Berk: Amacımız bağlamayı yok etmek değil. Bağlama doğru olan yol olsaydı bugün dünyada insanlar gitar çalmak için değil, bağlama çalmak için savaş veriyor olurlardı. Çünkü dünya üzerindeki müziklerin içinde armonik yapıya sahip, çok seslilik yapılabilecek iki enstrüman var gitar ve piyano. Evrenselleşmek istiyorsak, insanlar bizi o noktadan tanıyacak. O noktadan sonra bağlamayı, sazı, kopuzu, udu keşfedecek. Bu seslere biz alışığız ama dünya alışık değil.

Bundan sonraki albümlerde yine türküler olacak mı?

Öykü: Tabii ki olacak. Hatta daha renkli olacak. Bağlama, ud, kanun, Türk müziği enstrümanları, orkestra gibi bir sürü şey düşünüyoruz. Bu albüm tamamen akustik. Stüdyoya girdik kayıt yaptık ve çıktık. Elektronik şeyler koymadık. Sesimizle oynamadık.

'Birbirimizi tamamlıyoruz’

Yaptığınız işle ilgili çatıştığınız noktalar oluyor mu?
Öykü: Tabii ki oluyor. Ama bir şekilde anlaşacak nokta buluyoruz. Her yaptığım şeyle ilgili Berk’ten fikir alırım. Ona çok güveniyorum. Birbirimizi tamamlıyoruz.
Berk: Birbirimizi çok ağır eleştiriyoruz ama saygıyı hiç kaybetmiyoruz.

Hanginiz daha büyüksünüz. Aranızda abla - ağabey durumu var mı?
Berk: Ben ana rahmine ilk düşen spermim. Sonradan doğan benim. 7,5 aylık doğmuşuz. İkimiz de solağız. Ayrı yumurta ikizlerinde sonradan doğan büyük oluyor. Bu bana çok garip geliyor. Öykü ilk doğduğunda inanılmaz ağlıyormuş.
Öykü: 10 dakika büyük benden. Aramızda garip bir sinerji var.

Haberin Devamı
İkiz olduğunuza inanmıyorlar, sevgili olduğunuzu düşünüyorlar.
Öykü: Nüfus cüzdanlarımızı gösterelim isterlerse. Bu soruyla çok karşılıyoruz. Klipte birbirimizle bakıştığımız için böyle düşünüyorlar herhalde.

İspanya’da albümünüz biliniyor mu?

Berk: Albüm orada henüz satışa çıkmadı o nedenle bilinmiyor. Ama internet üzerinde izlendiğini biliyoruz. İnsanların ''Bu flamenko ama dili farklı. Nasıl bir şey'' diye tepki verdiklerini biliyoruz.