İçinizde Reiki, nefes terapasi, Access Bars veya yoga gibi enerji sistemlerini duyanlarınız var mı? Kişisel gelişim ve ruhsal büyüme son zamanlarda oldukça trend konular arasında yer oluyor. Din ya da inanç sisteminden bağımsız olarak, pozitif düşünce, hayatı daha kaliteli yaşama ve stresli yaşamın zorlukları ile tatlı tatlı başa çıkabilmemizi sağlayacak bir alan yaratıyor bize. İnsan doğası gereği, kendini deşarj etmeye ve rahatlamaya gereksinim duyan bir varlık. Bu sebeple yaşadığı stresin seviyesini aşağı indirmesi ve kendini rahatlatabilmesi gerekiyor. Stresle başa çıkabilmek için en etkili yöntemlerden biri tatile çıkmak. Ancak insanların tatile çıkmak için herzaman imkanları olmayabiliyor. Peki, kendi içimizde yolculuk yapabileceğimizi, tatile çıkmadan zihnimizin içerisinde tatile yapabileceğimizi biliyor musunuz?

Haberin Devamı

Bu röportajda, sizlere nefes tekniklerini kullanarak nasıl stres ile başa çıkacağımızı, reiki ve pozitif enerji ile hayatımızı 5 adımda nasıl değiştirip dönüştürebileceğimizi anlatan bir yazı hazırladık. Uzman Nefes Koçu, Reiki Master’ı ve Enerji Terapisti Ufuk Tuğutlu ile gerçekleştirdiğimiz keyifli röportajımıza geçelim.

Ufuk Tuğutlu kimdir?

1958 İstanbul doğumluyum. 2001 senesinde kişisel gelişim çalışmalarıyla tanıştım. Rei ki enerjisi aldım ,”Rei ki Master” oldum. Sonrasında yurt içi ve yurt dışında değerli hocalardan Nefes Eğitimi aldım,“ Nefes Koç “u oldum. 2003 senesinden itibaren çeşitli kuruluş ve derneklerde seminerler vermeye başladım. 2009’da bu alanda kendini geliştirmiş bir arkadaşımla kişisel gelişim çalışmaları yaptırdığımız bir merkez kurduk. Kişisel gelişim çalışmalarımdan ve bana gelen öğrencilerimden edinmiş olduğum bilgi ve tecrübelerle, kendi geliştirmiş olduğum ,“Ayna ile Değişim ve Dönüşüm” isimli çalışmayı öğrencilerime uygulamaya başladım. 2013 senesinde Yaşam ve Nefes koçu olan eşim Murat Tuğutlu'yla "Alpha Nefesi" adı altında, farklı nefes tekniklerinden oluşan bir disiplin geliştirerek, nefes ve meditasyon yolculuğumuza devam etmekteyiz.

Haberin Devamı

Reiki Masterı olarak bize Reiki Enerjisi’nden bahsedebilir misiniz?

Rei ''Tanrısal Farkındalık'' Ki ise ''Evrensel Yaşam Enerjisi'' demektir. Ellerden akar, ellerin temasıyla gerçekleştirilen kolay ve güçlü bir şifa sistemidir. Reiki kendi iç zekası ve kendi iç bilgeliği olan pozitif, sevgi dolu, güçlü, etkili, sınırsız ve zamandan bağımsız bir enerjidir. Çok eski bir enerjidir. Sevgi dolu bir enerjidir; insanı rahatlatır, farkındalığını arttırır. Kendinize ve başkalarına şifa verebilmenize olanak sağlar. Bağışıklığınız yükselir, hastalıkları daha hafif atlatabilirsiniz. Reiki'nin beş prensibi vardır. Okurlarınıza bu beş prensibi özellikle uygulamalarını tavsiye ederim. Mikao Usui mutluluğun ve sağlığın sırrı olarak bu pensipleri her gün kendi kendinize tekrarlayarak içselleştirmemizi önermiştir. ‘’Bugün, özellikle bugün kızma. Bugün, özellikle bugün endişelenme Hayatını dürüstçe kazan Yaşayan her şeye saygılı ol. Bugün şükran duygusu içinde yaşa.’’ Aynı zaman da eklemek isterim ki Reiki asla bir din değildir. Hayatın kaynağı olan yaşam gücü enerjisidir.

Haberin Devamı

Peki, bize enerji kanallarından ve Reiki enerjisini nasıl kullanabileceğimizden bahsedebilir misiniz?

Yaşam enerjisi vücudumuza çakra, kanal ve meridiyenler vasıtasıyla akar. Enerji bedenimizde bir rahatsızlık oluştuğunda bu zihinsel düşüncelerin oluşmasına neden olur. Düşünceler duyguları yaratır. Duygular, hormonal bezleri aktive eder ve fiziksel bedeni etkiler. Bedendeki bazı bölgelerde bulunan enerji kanallarını tıkar. Bu durum yaşam enerjisinin doğal akışını bozar. Bilincimizde ya da bilinçaltımızda bulunan negatif duygu ve düşünceler enerji alanımıza girip yaşam enerjisinin akışını engeller. Vücudumuzda bulunan organ ve dokuların hasara uğramasına neden olur. Hasta olmamıza sebebiyet verir. Reiki enerjisi kanallardaki düğümleri çözer, tıkanıklıkları açar, bedendeki reiki akışı hasarlı dokuları onarır ve pozitif bir etki verir. Duygusal ve fiziksel toksinlerden vücudumuzu arındırır. Ayrıca enerji alanımızın vibrasyonu artar, bağışıklık sistemimiz yükselir ve bizi negatif duygu saldırılarından korur. Reiki enerjisi evrenden daima akar. Mutlaka bir Reiki Master tarafından uygulanmalıdır. Reiki enerjisine inisiye olduktan sonra kendi enerjimizi değil, evrende var olan reiki enerjisini evrenden almaya açılırız. Her iki eli şifa vermek niyetiyle bedene koyduğumuzda hemen akmaya başlar.

Hindistan Goa’ya gitmiş bir Enerji Terapisti olarak, ülkemizin stres seviyesini nasıl yorumluyorsunuz?

Bizim ülkemizin kolektif bilincinde korkular çok yüksek, bu nedenle oldukça stresli bir toplumuz. İnsanlarımız çok öfkeli, hele son zamanlarda herkes patlamaya hazır bir bomba gibi dolaşıyor. İnsanlar sevgisiz ve güvensiz hissediyorlar kendilerini. Mutsuzluk toplumun her kesimini etkiliyor. Özellikle büyük şehirlerde stresle baş etmek daha da zor oluyor. Maalesef zorlu bir süreçten geçiyoruz hepimiz.

Bir kişi enerji ve nefes eğitimleri alarak stres seviyesini ne kadar azaltabilir?

Nefes çalışmaları gerçekten çok önemli çalışmalar, nefes alışımız nasılsa hayatı öyle yaşıyoruz. Çakralarımızda var olan tıkanıklıklar yaşam kalitemizi düşürüyor. Çakralarımızı nefes çalışmaları ile açmak stresi azaltıyor. Teknolojinin son elli yılda hızla ilerlemesiyle kendi yaratmış olduğumuz maddenin esiri olmak varlığımız üzerinde ciddi bir baskı oluşturmuş durumda. Maddenin ön planda yaşanması, hepimizin duygusal dünyasında olumsuzluklar yaratmaktadır. Güçsüzlük, güvensizlik, değersizlik, çaresizlik, sevgisizlik gibi negatif duygular içinde olduğumuzda, kendimizi doyumsuz, mutsuz ve sağlıksız hissederiz. Vücudumuzda bulunan yedi ana çakranın herhangi birinde oluşan tıkanıklıklar, bizim duygu dünyamızın karışmasına sebep olur. Çocuk dünyaya açık bir nefes ile gelir. Çocukluğumuzdan itibaren yaşadığımız travmatik olaylar nefes sistemimizde blokajlar yaratır. Nefes tekniklerini uygulamak, çocukluğumuzda doğal olarak almış olduğumuz nefesi yeniden kazanmamızda bize yardımcı olan yegane çalışmadır. Nefes her şeyin başlangıcı ve yaşamın tek gerçeğidir. Varoluşun en yüksek boyutu nefes boyutudur.

Peki, siz alanının uzmanı olarak 5 adımda bize stresten nasıl kurtulacağımızın reçetesini verebilir misiniz?

Nefes teknikleri ile çalışmalar yapmak ve özellikle burun nefesini tercih etmek lazım. Meditasyon yapmak strese çok iyi gelir. Biyoenerji seansları almak farkındalık kazandırır. Beden, ruh ve zihin bütünlüğünü sağlar. Korkularımızı üzerine çalışmalar yapmak da önemli. Öncelikle korkuları tespit etmek gerekli. Üzerinde çalışmak için aynalık çalışmasından yararlanabilirsiniz. En önemlisi ise affetmek, kendimizi affetmek daha da önemli çünkü kendimiz affedebilirsek herkesi affederiz.

Kurumsal ve bireysel eğitimlerinizde, danışanlarınızda en çok karşılaştığınız sorunlar neler oluyor?

İnsan ilişkilerini ayarlamak ve öfke kontrolü, güvensizlik duygusu, kendini ifade etme konusunda yaşanan zorluklar, korkular özellikle üçüncü çakrada oluşan tıkanıklıklar, kontrolcü yapılar, kendi değerini almakla ilgili yaşanan problemler ki bu çok fazla yaşanıyor, neredeyse tüm toplumda var değersizlik korkusu.

Biraz da kendi geliştirdiğiniz çalışmanızdan bahsedelim, ‘’ayna çalışması’’ nedir ve bizde ne gibi değişimlere yol açabilir?

Aynalık çalışması duygularımızla yüzleşme çalışmasıdır, bu çalışmada duygularımızın içine gireriz ve çalışma sırasında çalıştığımız duyguyla ilgili farkındalık kazanmaya başlarız. Bu çalışmada, danışanlarımın hepsinde çalıştığımız duyguların ve korkuların çocuklukta edinildiğini gördüm. Ailelerin çocuklar üzerinde kurduğu baskılar çok etkili oluyor. Kontrol çocuğun birçok korku edinmesine neden oluyor, yetişkin haline gelmesini engelliyor. Ayna çalışması, bizleri tüm duyguların içinden geçirdiği için, dünyayla olan ilişkimiz daha gerçekçi bir hale dönüşecektir. Çocukluğumuzda olan olumsuz bir durumun, hücresel düzeyde oluşturmuş olduğu tıkanıklığın yaratmış olduğu travmayı çözebilmek için ayna çalışması çok işe yarıyor. Bilinçli zihnimizle göremediğimiz, bilinçaltında bastırılmış olan duygumuzla yüzleşiyoruz.Bu; travmaya neden olan olayı açık ve net görmenizi sağlıyor.

Ayna çalışmasında çocukluğunuzdaki o ana gidiyorsunuz, travmaya neden olan şeyi bilinçli zihninizle değil ruhsal zihninizle algılıyorsunuz. Olayı tüm hücrelerinizde hissediyorsunuz, o an travma kendiliğinden çözülüyor. Olan çözülüm bilinçli zihnimizin anlamasının çok ötesinde oluyor, aslında bu durumu zihin de algılıyor, fakat çok çabuk unutuyor. Bizler bilinçli zihinle anlamaya çalıştığımız için unutmaktan hoşlanmıyoruz, fakat iyi ki unutuyoruz, eğer unutmazsak bu sefer ona tutunuruz, bu da yeni bir travmatik durum yaratır. Çözülüm bilinçli zihinde değil bilinçaltının derinliklerinde oluyor. Ayna çalışması bize, insanların nasıl aynalık ettiğini görmemizi sağlıyor. Evren bizlerle insanlar vasıtası ile konuşuyor. Onlarda gördüğümüz ve beğenmediğimiz şeylerin aslında bizim içimizde var olan, kabul etmek istemediğimiz, bastırdığımız duygular olduğunu gösteriyor. Kurban rolünü bırakıp hayatımızın sorumluluğunu almamızı sağlayan bu çalışma değişim için yol gösteren bir çalışma.

Markalaşma eğitimleri, bireysel ve kurumsal eğitimlerle ilgili bilgi almak ve eğitimlere katılmak için mail atabilir, instagram veya facebook sayfalarından eğitim tarihlerini öğrenebilir ve katılım sağlayabilirsiniz.

ÖĞ.GÖR. TUVANA EROLTU

İnstagram: tuvanaeroltu

İnstagram: tuvanaeroltuilemarkalasma

tuvanaeroltu@hotmail.com