Genel Sağlık Ucuza saç ekilir

Ucuza saç ekilir

31.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ucuza saç ekilir

Ucuza saç ekilir


Hollanda’da 20 bin dolara mal olan saç nakli Türkiye’de 2 bin dolar


       Türkiye, Hollandalı kel erkeklerin akınına uğradı. Saç nakli konusunda en başarılı merkezlerden biri olan Transmed Tıp Merkezi, son dört ayda 11 Hollandalı müşteriye saç nakli yaptı. Milliyet 2000, 12’nci ameliyatı baştan sona izledi. Ameliyatı, merkezin kurucusu Op. Dr. Melike Külahçı ve ekibi yaptı. Saç nakli yaptıran Hollandalı TV yapımcısı ve sunucusu 46 yaşındaki Henk Erkens, klinikten son derece mutlu ayrıldı.

       Sadece iki bin dolar
       Hollanda’daki NeWWave adlı bir halkla ilişkiler şirketinin Transmed’le bağlantıya geçmesi ve kendilerine müşteri göndermeyi teklif etmesiyle başlayan diyalog, Avrupa’da, özellikle Hollanda ve Almanya’da “saç" sızlıktan şikayetçi erkekler için büyük bir imkan yarattı. Çünkü, Hollanda’da saç nakli konusunda uzmanlaşmış bir tek klinik var ve orada operasyonun bedeli 20 bin dolar’dan başlıyor. Transmed’de rakam, nakledilen graft -ortalama 3 saç kökü barındıran doku; bin graft, 3 bin saç telli doku demek - sayısına göre, 2 bin ile 2 bin 800 dolar arasında değişiyor. Fazla seçeneği olmayan ve 20 bin dolar vermek istemeyen Hollandalılar, Türkiye’ye NeWWave’in aracılığıyla geliyor. Ulaşım ve konaklama hizmeti de veren bu şirketin, Transmed’le herhangi bir sözleşmesi yok.

       Paket program
       Op. Dr. Melike Külahçı, NeWWave ile ortak çalışma yapmadıklarını, sadece müşteriye yapılacak operasyondan sorumlu olduklarını söyledi. Ajansın, gerekli bilgileri internetle kendilerine ulaştırdığını belirten Dr. Külahçı, “Biz müşteriye kaç bin graft gerektiğini söylüyoruz. Son 4 ayda toplam 11 kişiye uyguladık. 12’nci müşterimizi de bugün kabul ettik. Benzeri bir çalışma için, İsveç ve Belçika’dan teklif geldi. Bunlar da bağımsız ajanslar olduğu için, sorumluluk kabul etmiyoruz; sadece, nakilden sorumluyuz; diğer işlere karışmıyoruz" dedi.

       Operasyon filme alındı
       Hollanda’da televizyon kanallarına dışarıdan program hazırlayan ve “Limburg en de Rest van de Wereld" (Limburg ve Dünyanın Öbür Kısmı) adındaki programın hem yapımcısı, hem sunucusu olan Henk Erkens, saç nakline karar vermesinin ardında iyi görünme isteğinin yattığını söylüyor. Erkens, birlikte geldiği televizyon ekibi tarafından baştan sona kaydedilen operasyonun ardından Milliyet 2000’e konuştu: “Hollanda’da saç nakli yapan bir kliniğe gittim. 1000 graft yapılacağı söylendi, 22 bin dolar istendi. Önceki örnekleri gördüm, tatmin olmadım."
       Bir ay sonra, Türkiye’de saç naklinin geldiği düzeye ilişkin bir yazı okuyan Erkens, “Bunun NeWWave aracılığıyla organize edildiğini öğrendim, kalkıp geldim" diye konuştu.

       Türk cerrahlar iyi
       Fiyatı son derece cazip bulan Erkens sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’deki kliniklerin bu konuda son derece deneyimli olduklarını biliyordum. Benim ülkemde her şey standart ve kurallara bağlı; işler son derece yavaş ilerliyor. Türk plastik cerrahlar da son derece iyi. Operasyonumdan çok memnunum. Sanırım eşim de sevinecek. Dönünce saçsız arkadaşlarıma mutlaka önereceğim."

       NEDEN UCUZ?
       Dr. Melike Külahçı’ya göre Türkiye’de ürün pahalı, hizmet ucuz. Hollanda ve Almanya gibi ülkelerde tam tersi. Bu ülkelerde bir doktorun bir saatlik ücreti ile, Türkiye’deki doktorun bir saatlik kazancı arasında büyük fark var. Almanya veya Hollanda’da bir doktorun aylık kazancı 5 - 8 bin mark. Hollanda’da, yılda 200 bin dolar kazanan biri, 20 bin doları rahatlıkla ayırabilir. Dr. Külahçı, “Bizim 2 bin dolarlık fiyatımız bazı merkezlere göre pahalı bile. Bazı kliniklerde fiyat, 1000 - 1500 dolara kadar iniyor" dedi .

Yazarlar