Kültür Sanat UNESCO’dan online ‘entelektüel katedral’

UNESCO’dan online ‘entelektüel katedral’

10.04.2009 - 00:47 | Son Güncellenme:

UNESCO’nun bu ay içerisinde hizmete açacağı dijital kütüphanenin, ‘Avrupa, Asya ve Afrika’nın kültürel hazinesini bir araya getiren ender bir entelektüel katedral olduğu” söyleniyor

UNESCO’dan online ‘entelektüel katedral’

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) aralarında harita, gazete, süreli yayın, sanat eserleri ve video ile ses kayıtları bulunan on binlerce tarihi belgeyi içeren bir dijital kütüphaneyi, bu ay içerisinde internet kullanıcılarının hizmetine açacağını duyurdu.
UNESCO’nun Paris’teki merkezinden yayın yapacak olan dijital kütüphanenin, dünya genelinde toplam 32 enstitünün katılımıyla oluşturulduğu ve “Avrupa, Asya ve Afrika’nın kültürel hazinesini bir araya getiren ender bir entelektüel katedral olduğu” kaydediliyor. 4 yıllık bir çalışma sonucu hazırlanan kütüphanede, bazılarına 7 dilde ulaşılabilecek olan belgeler, kullanıcılar tarafından ücretsiz olarak görüntülenebilecek.
Sponsor bağışçılar
İngiliz The Guardian gazetesine göre, milyonlarca dolara mal olmasına karşın hiçbir hükümetten yardım alınmadan tamamen Microsoft ve Google gibi bağışçıların sponsorluğunda hazırlanan kütüphanede, özellikle Ortadoğu’ya ait çok değerli belgeler bulunuyor. Irak Ulusal Kütüphanesi ve Arşivi’nin katkısı sayesinde, 19’uncu ve 20’nci yüzyıla ait Arapça, İngilizce, Kürtçe ve Osmanlıca yazılmış gazete arşivlerine dijital kütüphane üzerinden ulaşılabileceği belirtiliyor.