Bebek Uyuyamıyorsa nedeni var!

Uyuyamıyorsa nedeni var!

19.11.2009 - 12:49 | Son Güncellenme:

Bebeğiniz bir türlü uykuya dalmıyor, sizi de uyutmuyorsa endişelenmeyin, yaşamının ilk yıllarında çocuklarda uyku problemi görülmesi doğaldır. Size düşen, çocuğunuza erken yaşta iyi bir uyku alışkanlığı kazandırmak

Uyuyamıyorsa nedeni var

Yaşamın ilk yıllarında uyku problemleri çok sık görülür. Uykuya dalmakta güçlük, gece yarısı uyanma, kabuslar ve uyurgezerlik sık rastlanan sorunlardır. Çocuklar ihtiyaç duydukları uyku süresi ve uykuya dalma süresi açısından farklılık gösterebilir. Ne kadar çabuk uyanıp ne kadar çabuk uykuya dalacağı her çocuk için farklılık gösterebilir. Uyku problemlerinin çözülebildiğini vurgulayan Amerikan Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Özgeneci, “Ebeveynlerin en önemli görevi çocuklarına erken yaşta iyi bir uyku alışkanlığı kazandırmak olmalıdır” diyor.

Haberin Devamı

SÜT ÇOCUKLUĞU DÖNEMİ
Yeni doğan çocuklar düzensiz bir uyku düzenine sahiptir ve bunun olgunlaşması yaklaşık altı ay sürer. Yenidoğan bebekler günde ortalama 16 - 17 saat uyur. Ancak bu uykular en fazla 1-2 saat sürer. Çocuklar büyüdükçe günlük uyku süresi gittikçe kısalır. Farklı çocukların farklı ihtiyaçları vardır. Altı aylık bir çocuğun bile geceleri kısa bir süre için uyanması normaldir, ancak uyanıklık döneminin sadece birkaç dakika sürmesi gerekir.

EMZİKLE YATAĞA YATIRMAYIN
* Bebeğinizi mümkün olduğu kadar sakin ve sessiz tutmaya çalışın. Geceyarısı beslemek veya altını değiştirmek gerektiğinde onu fazla uyarmayın.
* Gündüz çok uzun süre uyumasına izin vermeyin.
* Bebeğinizin uykusunun geldiğine dair ilk belirtide yatağına yatırın. Kendi başına uykuya dalmayı öğrenmesi gereklidir. Bebeğiniz uyuyana kadar onu kucaklamak veya sallamak, geceyarısı uyandığında da aynı şeyleri yapmanızı gerektirir.
* Emzikle uyumaya alışan bebekler kendi başlarına emziksiz uyumayı öğrenemez. Emzikler bebeğin emme ihtiyacını gidermek içindir. Uyku için değil. Bebeğiniz emzikle uykuya dalıyorsa yatağa koymadan önce emziği yavaşça çıkarın.
* Dört ila altı aylık bebeğiniz uyandığında müdahalenizi geciktirin. Onu kontrol etmeye gitmek için birkaç dakika bekleyin çünkü bebeğiniz belki de birkaç dakika içinde yeniden uykuya dalabilir. Ağlamaya devam ederse gidip kontrol edin, ancak ışığı yakmayın, oynamayın, kucaklamayın veya sallamayın. Eğer ağlama devam ederse bekleyip tekrar kontrol edin (Aç olabilir, altını ıslatmış olabilir).
* Amerikan Pediatri Akademisi sağlıklı çocukların sırtüstü yatırılmasını tavsiye ediyor. Çünkü son zamanda yapılan çalışmalara göre sağlıklı bir çocuğun uykuda sırtüstü yatmasından doğacak herhangi bir zarar yoktur.
* Çocuğunuzun uyumasına yardımcı olan ilaçlardan kaçının. Zamanla ilaçlar etkisiz hale gelir ve bebeğinizin gündüz tam uyanık olmasını engelleyebilir. Etkileri gece ortasında bitebilir ve gece uyanmalarına neden olur. Bazı ilaçlar gece korkularına veya diğer uyku bozukluklarına yol açabilir.

Haberin Devamı

NOT: Eğer bebek hasta ise bu öneriler ertelenir. İyileştikten sonra uyku düzeninin tekrar oluşturulmasına çalışılır.

Yazarlar