Editörün Seçtikleri Uzayda kamp yapacağız

Uzayda kamp yapacağız

21.03.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Uzayda kamp yapacağız

Uzayda kamp yapacağız


Türkiye'nin ilk uzay kampı, Ege Serbest Bölgesi'nde, Haziran ayında faaliyete geçiyor.


       "Uzay Kampı Türkiye"nin Pazarlama ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Melda Güner, dünyada yedinci, Türkiye, Ortadoğu ve Güney Avrupa'daki ilk uzay kampı kurucu üyeliği için 14 firmayla protokol imzalandığını bildirdi. Güner, ana kurucu üyelerin THY, Good Year, 3M, IBM, Kentbank, Oracle, Faber Castel, DHL, Güneş Sigorta, Coca Cola, Algida, Sentez Bilgisayar ve Hilton olduğunu belirtti.
       ABD Uzay Kampı Vakfı'nın lisansı altında kurulan Uzay Kampı Türkiye'nin amacının, uzay ve fen bilimleri eğitimine ilgiyi uyandırmak üzere çeşitli programlar sunmak olduğunu kaydeden Güner, "Öncelikle 7 - 16 yaş grubu çocukların ileride iyi birer mühendis, bilim insanı, astronot ve eğitimci olabilmeleri için yeteneklerini geliştirecek ve onları yarınlara şimdiden hazırlayacağız" dedi.
       ABD'deki uzay kampı mezunlarının yaklaşık yüzde 90'ı matematik ve fen bilimleri derslerine yöneliyor. Bunların önemli bir yüzdesi de daha sonra mühendislik, öğretmenlik, biyomedikal ve çevre bilimleri eğitimi alanlarını meslek olarak seçiyor.
       Amerika, Japonya, Kanada ve Belçika'daki uzay kampları gibi, Uzay Kampı Türkiye'nin de eğitim görenlere büyük yararı olacak. Öğrenciler Newton'un 'hareket yasaları' gibi sınıfta gördükleri teorileri, simülatörleri kullanarak ve kendi roketlerini fırlatarak tatbik edebilecek. Öğrenciler havacılık ve uzay bilimleri dalındaki uluslararası uzmanları izleyecek ve hatta bir uzay istasyonunun nasıl inşa edildiğini öğrenecekler. Uzay Kampı Türkiye'de eğitim merkezi ile birlikte yaklaşık 300 çocuk ve eğitimcinin kalacağı yurt tesisleri de yer alacak."

5 gün ders 350 dolar

       Gençlere uzay mekiğinde uçuş görevi eğitimi, astronotların yaptığı simülasyon egzersizleri, bilgisayar dersleri ve sınıf içi tartışmaları sağlayacak kamp gerçek bir uzay ortamı yaratmayı hedefliyor.
       Yaz ayları ve okul tatillerinde yapılacak beş günlük programlarda konaklama, yemek, eğitim, ders araç ve gereçleri için 350 dolar, hafta sonlarında iki günlük ebeveyn ve çocuk programları için yine konaklama, yemek, eğitim ve ders araç - gereçleri için 200 dolar, okul sezonu boyunca yarım günlük simülatör eğitimi ve turlar için de kişi başına beş dolar ücret tarifesi belirlendi. Ayrıca şirketler için de özel paket programlar hazırlanacak. Mercury, Gemini, Apollo ve Uzay Mekiği gibi eğitim merkezine yerleştirilecek olan simülatörlerde kullanılacak cihazlar NASA astronotlarının kullandıkları eğitim cihazlarının benzeri olacak.


Yazarlar