Disleksi Nedir? Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?

Haberin Devamı

Aslında artık daha fazla bilinen bir durum olan öğrenme bozukluğu genellikle halk arasında DİSLEKSİ olarak tanımlanmaktadır. Disleksi öğrenme bozukluklarından biridir.

Disleksi; okuma bozukluğu,
Diskalküli; matematik bozukluğu,
Disgrafi; yazma bozukluğu olarak adlandırılmaktadır.
Öğrenme bozuklukları tek başlarına da olabilir ama genelde birlikte görülmesi daha sıklıkladır.

1.sınıfa başlayan A.K yi annesi, sınıftaki arkadaşları harfleri öğrendi ve birleştirip okumaya başladı fakat benim çocuğum öğrenemiyor diye getirdiğinde A.K ürkek ürkek bana bakıyordu. Annenin öğrenme bozukluğu hakkında bilgisi yoktu ve çocuğuna inanılmaz kızgındı. A.K. de yapamıyorum, başaramıyorum düşüncelerinden dolayı kaygılı, mutsuz ve oldukça isteksizdi. Alınan öyküsünde, geç konuşma, kavramsal gelişiminde zorlanmalar olduğu ve el kullanımında sağ-sol ikisini de kullandığı sonradan solu tercih ettiği öğrenildi. A.K'nin yapılan değerlendirmesinde, yön, zaman kavramının halen iyi olmadığı, sol elini kullandığı, harfleri ve rakamları ters yazdığı ve figür çizimlerinde yön değişiklikleri yaptığı izlenmiştir.

Bu, kısaca genel şikayetlerin bir tanımlamasıdır. Çocuklarınızda bu tip sorunlar gözlemlediğinizde, okulda öğretmenin gözlemlerinin nasıl olduğunu öğretmeniyle konuşmakta fayda vardır. Öğrenme bozuklukları oldukça zorlayıcı ve tanılanmadığı takdirde çocuklarda farklı psikiyatrik durumların oluşmasına neden olacak psikiyatrik bir bozukluktur. Öğrenme bozukluğunda, çocuğun zeka düzeyi normal sınırlarda olmasına rağmen okuma, yazma, matematik öğrenmede sorun vardır. Genellikle Öğrenme Bozukluklarına, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukuğu, Kaygı Bozuklukları, Duygudurum Bozuklukları, Dil ve Konuşma Bozuklukları da eşlik edebilir.

Bu durumun farkına varılmadan çocuğun zorlanması O'nun akademik uyumunu ve kendine güvenini bozarak daha da isteksiz ve öğrenme becerisi isteyen şeylerden kaçmasına neden olacaktır.

Dilini bilmediğiniz bir ülkeye gittiğinizi düşünün, dilini, yazılanları okuma ve anlama konusunda beceriniz olmadığını biliyorsunuz. Bu durum; sizde nasıl bir duygu oluşturur? İşte, öğrenme bozukluğu olan çocukların hissettikleri de tam da budur. Öğretmenler ve ebeveynler olarak çocuklarınızda bu tip sorunlar gözlemlediğinizde uzman desteği almak ve erken tanı ile özel eğitim desteğine yönlendirilmesi çok önemlidir. Eşlik eden başka bir psikiyatrik durum var ise o duruma yönelik gerekli tedavinin de düzenlenmesi gerekebilir.

Herkes öğreniyor, sen neden öğrenemiyorsun? diye çocuğunuza sormak yerine, bu O'nun da bilmediği bir durum, nasıl destek olabilirim, bunu nasıl çözebilirizi öncelikli düşünmek, öğretmen ile işbirliği içinde olmak ve ilgili uzmanlık alanlarına başvurmak en doğru yol olacaktır. Şikayet etmek, kızmak yerine çözüm aramak, araştırmak ve bilgi sahibi olmak gelişen dünya şartlarında yapılması gereken en olgun davranıştır.

Dr. Bengü Kayatürk
www.drbengukayaturk.com