Evlilikte Altın Kurallar

1 Geleneksel ve öğrenilmiş alışkanlıklardan uzak durun. Yani; kadın dediğin evde oturur kocasını bekler, erkek dediğin sert olur kadına sözünü geçirir gibi. Evlilikler kişilerin üzerine kurulmuş çok özel bir yapıdır o yüzden bireysel ihtiyaçların yanı sıra evliliğin gerektirdiği paylaşımları yapmalı yanlış olan gelenek göreneklerin yerine iki tarafı da mutlu edecek sorumluluklar kazanılmalıdır.

2 Rolleri paylaşın ve ayrıştırın. Evliliğin içinde kişiler sadece karı-koca olmuyorlar. Buna ek olarak anne-baba, çocuk, mesleki roller gibi birçok role bürünüyorlar. Bu rollerin ayrımını yapın. Eşinize karşı anne ya da baba rolüne girmeyin ya da mesleki rollerinizi ilişkinizin içine dahil etmeyin.

Haberin Devamı

3 Temel duygulanım farklılıklarını kabul edin. Kadın kadındır, erkek erkektir. İkisinin de olaylara bakışı ve duygulanımı farklıdır. O yüzden iki tarafta birbirini erkek gibi düşünmeye ya da kadın gibi düşünmeye zorlamamalı.

4 Evliliğin kurallarını birlikte yazın. Birbirinize dayatmalarda bulunmayın. Yani ne senin dediği olsun ne de onun. Ortak kurallar belirleyin.

5 Temel gereksinimlere önem verin. Olumlu ya da olumsuz bütün kıyaslardan kaçının. Örneğin; Yemeğin enfes olmuş aynı annem gibi! Ya da örneğin; Falancanın eşi ne güzel yemek yapıyor bir de seninkilere bak! gibi.

6 Cinsel hayatınızı renklendirin. Hiç şüphe yoktur ki cinsellik ilişkilerin en önemli parçalarından. O yüzden monoton bir cinsel hayattan kaçının. Birbirinize cinsel hayatınızı renklendirecek tavsiyelerde bulunun. Cinselliğinizin olumlu ve olumsuz yönlerini birbirinizle konuşun.

7 İletişim engellerinizi farkına varın. Eğer aranızda sağlıklı bir iletişim yoksa birbirinizi dinleyin, anlayın ve sağlıklı bir iletişim için neye ihtiyacınız olduğunu birbirinizle paylaşın.

8 Eşinizi değil kendinizi değiştirin. Anlaşılmaya değil anlamaya çalışın. Eğer ortada bir sorun varsa düşünün, neden bana böyle davranıyor acaba?

9 Partnerinizin egosunu ihmal etmeyin. Partnerinizin yaptığı şeylere değer verin, saygı gösterin. Bazen bir yemek sonrası ellerine sağlık hayatım bunu en iyi sen yapabilirdin demek bile karşınızdakini oldukça mutlu edebilir.

Haberin Devamı

10 Sevgi, saygı ve güven bağını kurun. Benliğinizin sınırlarını koruyun. Özel alanlarınız mutlaka olsun. İlişkiyi zarar vermeyecek şekilde geçmişten gelen alışkanlıklarınızı yaşayabileceğiniz bir zaman dilimi belirleyin.

Instagram/psk.gulcinkeskin

Mail: