Yaşam Vahiy gelince öldürdüm!

Vahiy gelince öldürdüm!

04.06.2010 - 00:14 | Son Güncellenme:

İskenderun’da görev yapan Katolik Kilisesi Anadolu Havarisel Episkoposu Vekili Luigi Padovese, dün uğradığı bıçaklı saldırıda öldürüldü. Katil zanlısı olarak gözaltına alınan Padovese’nin şoförü Murat Altun’un “Vahiy geldi, öldürdüm” dediği öğrenildi

Vahiy gelince öldürdüm

Hatay’ın İskenderun ilçesinde görev yapan Katolik Kilisesi Anadolu Havarisel Episkoposu Vekili Luigi Padovese, oturduğu sitenin bahçesinde dün şoförü Murat Altun tarafından (26) bıçakla boğazı kesilerek öldürüldü. İlk ifadesinde, kendisine vahiy geldiği için Padovese’yi bıçakladığını söyleyen Aytun’un, 6 gün önce psikolojik tedavi gördüğü İskenderun Devlet Hastanesi’nden taburcu edildiği ortaya çıktı.

Meyve bıçağıyla saldırdı
Anadolu ve Suriye’deki Katolik kiliselerinin bağlı olduğu Katolik Kilisesi Anadolu Havarisel Episkopos Vekili Luigi Padovese, Karağaç Beldesi Sultanköy Sitesi’nde iki katlı binanın ön bahçesinde bıçaklı saldırıya uğradı.
Padovese olay yerinde can verirken, şoförü Altun katil zanlısı olarak gözaltına alındı. Altun ilk ifadesinde, kendisine vahiy geldiğini ve bu vahiy gereğince Padovese’yi öldürdüğünü anlattı. Olay sırasında zanlının yanındaki iki meyve bıçağından birisini Padovese’ye sapladığı, ancak bu bıçağın kırılması sonrasında, ikinci bıçağı kullanarak İtalyan kökenli din adamını öldürdüğü belirlendi.

Tedavi görmüş
Polis, zanlının geçmişini de araştırmaya başladı. Altun’un 2 ağabeyi ve 2 kardeşinin de kilisede maaşlı olarak çalıştığı, babasının kiliseden emekli olduğu belirlendi.
Altun’un ailesinin tamamının Hıristiyan olduğu anlaşıldı. Soruşturmada, Altun’un 28-30 Mayıs arasında İskenderun Devlet Hastanesi’nde psikolojik tedavi gördüğü ve 30 Mayıs’ta taburcu olduğu belirlendi.

Koruma verilmiş
Hatay Emniyet Müdürlüğü’nün Padovese’ye 23 Ocak 2008’de yakın koruma verdiği, ancak bir süre sonra Padovese’nin düşmanı olmadığını bildirmesi üzerine 6 Kasım 2008’de korumayı geri çektiği öğrenildi.
Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Altun’un suç aletiyle yakalandığını bildirdi. Altun’un yaklaşık 4.5 yıldır Padovese’nin şoförlüğünü yaptığını söyleyen Lekesiz, “Padovese’nin ölümü hepimizi üzdü. İlk araştırmaya göre konunun siyasi bir tarafı yok” dedi.
İskenderun Ermeni Cemaati Vakfı İkinci Başkanı Mihail Tabaş ise “Bir baba evlat gibi görünmekteydiler. Murat’ı nereye giderse gitsin yanında götürürdü. Kendi kasasını ona teslim eder, yemeğini bölüşürdü. Murat, bir aydır tedavi görüyordu, tedavi masraflarını bile Padovese karşılamıştır” dedi.

Haberin Devamı

Yabancı ajanslardan ‘azınlık’ vurgusu
Uluslararası ajanslar, Başpiskopos Luigi Padovese’nin öldürülmesini duyurdukları haberlerde, Türkiye’de Hıristiyanlara düzenlenen diğer saldırılara da dikkat çekti.
Reuters: 2006’da Trabzon’da Rahip Santoro’nun, 2007’de de Malatya’da 3 Hıristiyanın işkenceyle öldürüldüğünü hatırlatılarak, Hatay’ın dini hoşgörüsüyle övünen bir şehir olduğu vurgulandı.
AP: “Cinayet, son yıllarda Türkiye’de Hıristiyanlara yönelik saldırıların son halkası” ifadesiyle haberi duyurdu.
AFP: Hıristiyanlara yönelik saldırılar milliyetçiliğin yükseldiği ve gayrimüslimlere yönelik düşmanlığın arttığı korkularını körüklüyor” dedi. yazdı.

PEDER PADOSEVE İÇİN AYİN YAPILDI

Vahiy gelince öldürdüm

Padoseve için dün kendi kilisesinde dua edilerek ayin yapıldı. Ayinde, Adana Bebekli Klise Papazı Fransua Dondut dua ettirdi. Dondut, “Bugün aramızda bulunamayan Episkoposumuz için birlikte dua edelim” dedi. Kilise cemaati 1 saat süren ayin boyunca Padoseve için dua etti. Ayrıca matem anlamında kilisesinin bahçesinde duran papalık flaması bir görevli tarafından yarıya indirildi.

Haberin Devamı

‘Ben de bir gün Türk olacağım’ demişti
Padovese, geçen yıl İskenderun’daki 19 mahalle muhtarıyla görüşmüş, “İnşallah ben de bir gün Türk olacağım. Dostça, kardeşçe yaşıyoruz. Bu kardeşliğimiz ömür boyu sürsün” demişti. Padovese, Trabzon’da 2006’da öldürülen Rahip Andrea Santoro için geçen şubat ayındaki anma töreninde yaptığı konuşmada da şöyle konuşmuştu: “Bu ülkenin birlikte kardeşçe yaşanabilen bir yer olmasını diliyorum. Hepimizin Allah’ı aynı değil mi?”

Türkiye’yi tanıttı

Padoseve, 1947’de İtalya’da doğdu. 31 Ekim 1964’te Lombardia Bölgesel Kapüsen Rahiplerine katıldı. 16 Haziran 1973’te rahip oldu. Papalık Anatonianum Yüksek Okulu’nda ve Papalık Gregoriana Üniversitesi’nde profesörlük yaptı. Altı yabancı dil biliyordu. 20 yılı aşkın bir süre inanç turizmi için çalıştı. Türkiye’nin tarihsel zenginliğine ilgi duyan kişilerin bölgeye gelmesini sağladı. İskenderun’a 2004’de atanan Padovese, çevresinde sevilen bir kişi olarak tanınıyordu.

Haberin Devamı

‘Hoşgörü kültürüne katkıda bulundu’
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Padovese’nin farklı din ve kültürlerin beşiği Hatay’da yaptığı hizmetlerle hoşgörü kültürüne önemli katkılarda bulunduğunu söyledi.
Hatay Müftüsü Mustafa Sinanoğlu ise, dostlukları olduğunu söylediği Padovese’nin ölümünden büyük üzüntü duyduğunu belirtti. Antakya Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Fadi Hurigil, “Şoktayız. Çok üzüntülüyüz. Padovese bunu hak etmedi” dedi.Antakya Yahudi Cemaati Vakfı Başkanı Şaul Cenudioğlu ise Hatay’ın 3 semavi dini bünyesinde barındırdığını, ezan, çan ve hazanın aynı anda duyulduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Din adamlarını hunharca öldürenleri anlamakta zorlanıyorum” dedi.Türkiye nezdindeki Vatikan Büyükelçisi Piskopos Antonio Lucibello da, “Yıkıldık ve dehşete düştük. Böyle bir hadiseyi hiç beklemiyorduk” diye konuştu. Padovese, Papa 16. Benediktus’un 4-6 Haziran tarihleri arasında Kıbrıs Rum kesimine yapacağı resmi ziyarete katılmak üzere yarın Rum kesimine gidecekti.

Yazarlar