Genel Sağlık Vajinismus Nedir?

Vajinismus Nedir?

02.12.2013 - 23:18 | Son Güncellenme:

Vajinismus yani cinsel ilişkiye girememe hali bizimki gibi Müslüman toplumlarda oldukça sık görülmesine rağmen tüm dünyada da örnekleri fazla. Genellikle ilk gece korkusu ile oluşmaktadır...

Vajinismus Nedir

Vajinismus yani cinsel ilişkiye girememe hali bizimki gibi Müslüman toplumlarda oldukça sık görülmesine rağmen tüm dünyada da örnekleri fazla. Genellikle ilk gece korkusu ile oluşmaktadır, ilk cinsel beraberlikte meydana gelecek kızlık zarının yırtılması, parçalanması, çok kan gelmesi endişesi ve bu nedenle henüz cinsel ilişkiye beyinsel olarak hazır olmama ile oluşan gerginlik vajinismusa zemin hazırlamaktadır. Genellikle vajinismus problemiyle kliniğimize başvuran hanımlar evli olduğu halde henüz cinsel ilişkiye girememiş halen bakire bayanlardır. Ancak sonradan da vajinismus gelişebilir; zorlu ve kötü doğumlar, kötü jinekolojik muayeneler, cinsel taciz saldırı  gibi durumlar sonrasında da bu şikayetle başvuran hanımlar var.

Penisin vajina girişine değmesi ve içine doğru girme eylemi esnasında tam olarak vajina girişinde duyulan acı, tahriş, yanma duyusu ve ağrı bir süre sonra vagina girişini çevreleyen kaslarda istemsiz kasılmaya sebep olmaktadır. Birkaç deneme sonrasında iyice gelişen bu istemsiz kasılma bir süre sonra bu kaslarda olumsuz kas hafızası oluşturur ve artık cinsel ilişkiye girme düşüncesi bile bu kasılmayı tetiklemeye yeter.

Vaginismus tedavisinin asıl amacı bu istemsiz kasılmaya yol açan olumsuz kas hafızasını ortadan kaldırmak ve yeni hafıza oluşturmaktır.

Psikologların hastalarına önerdiği parmak egzersizi ve ev ödevleri mantıklı olmasına rağmen hasta değil parmak egzersizi yapmak, kendisine dahi dokunamamaktadır, bu nedenle bir çok doktor ve psikologla görüşmüş ancak halen sonuç alamamış hastalarla karşılaşıyorum. Kliniğimizde yaptığımız vajinismus seans tedavisinde hastaya öncelikle sorunun temeli anlatılmakta. Yaklaşık 1 saat süren seansımızda hastaya nefesini nasıl kullanacağı, kalça ve bacaklarını nasıl gevşeteceği, vagina girişinde duyulan acının ortadan kaldırılması için hangi yardımcı teknikleri nasıl kullanacağı öğretilmekte ve hasta 1 saatin sonunda evinde cinsel ilişkiye girmeye bedensel ve beyinsel olarak hazır hale gelmektedir. Eşlerle birlikte gelinmesini öneriyorum. Çünkü seans sonrasında kişinin eşine veya partnerine bazı önerilerde bulunmaktayım. Yapılan seans uygulamasında uyutma, hipnoz, kızlık zarını alma gibi işlemler yapılmamaktadır, hasta her normal ve sağlıklı kadın gibi bilinci açık, olayın farkında olarak cinsel ilişkiye girmeye hazırlanır. Unutmayın ki dünyada milyarlarca kadın bu işi yaparken hipnoz almaya, ameliyat olmaya veya uyutulmaya ihtiyaç duymuyor. Üstelik cinsel ilişkiye girmek acı değil, zevk almak için gerçekleştirilen bir olaydır. Bu nedenle sağlıklı bir evlilik, sağlıklı bir birliktelik için cinsel ilişkiyi normal şekilde gerçekleştirmek bizim yaptığımız vajinismus seansı ile mümkün.

Genital Temas Olmadan Orgazm



Yazarlar