Genel Sağlık Vücut hararet yapınca!

Vücut hararet yapınca!

17.12.2009 - 10:01 | Son Güncellenme:

Kadınların yarısından fazlası menopozdan önce veya sonra, östrojen düzeyleri azalırken ‘sıcak basması’ denen olayı yaşar.

Vücut hararet yapınca

Dr. Hasan İnsel

Rahatsız edici olsalar da menopozda görülen sıcak basmaları aslında aşırı olmadıkları sürece tıbbi bir sorunun belirtisi değil, vücudun doğal hormonal değişimlere verdiği bir yanıttır. Sıcak basmaları çoğunlukla, östrojen düzeyleri düşük bir seviyeye yerleşince, menopozdan sonraki ilk bir ya da iki yıl içinde geçer. Sıcak basmaları günlük yaşamınızı etkiliyorsa bunun çaresi aranmalıdır. “Başıma geldi ne yapayım” demeyin jinekolog doktorunuzla bu durumu görüşün.

Haberin Devamı

BAZI BASİT ÖNLEMLERLE SICAK BASMASINI ÖNLEYİN
Bazı yaşam tarzı değişiklikleri sıcak basmalarınızı azaltmada yardımcı olabilir, sigara, alkol ve stres sıcak basmalarını artırıcı faktörlerdir:
* Fazla şekerli ve yağlı gıdalarla beslenmek de vücut ısı dengenizi bozabilir, sağlıklı beslenmeye özen gösterin.
* Küçük ve sık öğünler tüketin, böylece büyük öğünlere göre vücudunuz daha az ısı üretecektir.
* Sigara içmeyin.
* Kahveyi azaltın.
* Alkol almayın ya da sınırlayın.
* Vücudunuzu serin tutun, yatak odanızı çok sıcak yapmayın, uyurken çok örtünmeyin, ince örtüler kullanın.
* Birkaç kat olarak gerektiğinde üzerinizden çıkarabile-ceğiniz şeyler giyin.
* Pamuklu veya ipek gibi doğal kumaşları tercih edin.
* Stresinizi azaltın, gerekirse profesyonel yardım alın.
* Düzenli egzersiz yapın.
* Yoga veya benzeri gevşeme tekniklerini öğrenin.

Haberin Devamı

FARKLI NEDENLERLE YÜZÜMÜZ KIZARIR
Sıcak basması gibi rahatsız edici başka bir durum da yüz kızarmasıdır. Utandığımızda, hoş olmayan bir duruma düştüğümüzde, kaygı veya benzeri bir durumla karşılaştığımızda bazılarımızın yüzü kızarır. Aniden oluşan yüksek ısıyı deri yüzeye yakın kan damarlarını genişleterek atmaya çalışır, bunun sonucunda da yüzde ve yanaklarda kızarma oluşur.

Sık tekrarlarsa rahatsız eder
Bu durum sık tekrarlarsa sosyal olarak rahatsız edici durumlara yol açabilir. Yüz kızarması bazen ortada hiçbir sebep yokken de oluşabilir. Yorucu bir hareket, egzersiz, sıcak bir duş, seks gibi yüksek ısı üretilen durumlar sırasında oluşan yüz kızarması, aşırı olmadığı sürece, normal bir reaksiyondur.
Alkol alınması, sıcak içecekler, çok baharatlı yemekler de yüz kızarmasının sık görülen nedenlerindendir. Bazı hazır yemek ve gıdalara, bazı lokanta yemeklerine tat vermesi için konulan “monosodyum glutamat”ın da yüz kızarmasına neden olabileceği söylenir.
Kadınlarda yüz kızarmasının hormonlardan kaynaklanan özel nedenleri olabilir. Örneğin menopoz döneminde östrojen hormonunun yavaş yavaş azalması, yüz kızarması ataklarıyla kendini belli edebilir. Hamilelikte vücuttaki değişen hormon düzeyleri ve kan hacmindeki artış bazı kişilerde yüz kızarmasına yol açabilir.

Haberin Devamı

Bazı hastalıklara işaret edebilir
Enfeksiyona bağlı ateş, çok soğuğa veya sıcağa maruz kalınması, güneş yanması gibi vücut ısısının yükselmesine neden olan her şey yüz kızarması sonucunu doğurabilir.
Ruhsal durumlar da yüz kızarması nedenlerinden biri olabilir. Diyabetten kalp sorunlarına kadar birçok kronik hastalık ve aşırı çalışan tiroid bezi veya iç salgı bezlerinin bazı bozuklukları, tümörler gibi hastalıklar da yüz kızarması nedeni olabilir.
Bazı cilt hastalıkları da yüz kızarmasına yol açabilir, bu konuda dermatolog doktorlar size yardımcı olur.
Yüz kızarması alınan bazı ilaçların yan etkisi de olabilir. Kolesterol tedavisinde yüksek dozlarda kullanılan bir B vitamini olan Niasin de kızarmaya yol açabilir.
Bu şikayetlerin normal mi olduğu, yoksa bir sebepten mi kaynaklandığını anlamak için doktorunuza danışıp, onun önerileri doğrultusunda hareket etmek en doğru yoldur.

Yazarlar