Editörün Seçtikleri Yabancı peynirleri

Yabancı peynirleri

03.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yabancı peynirleri

Yabancı peynirleri


       Önceden sadece kahvaltılarımızda yerdik; sonraları değişen kültür eklentileri ile peynirin kullanım alanı çoğaldı. Bizim güzelim peynirlerimize, ithal malı ünlü peynirler de eklenince marketler peynir zengini raflara sahip oldular. Üstelik yabancı mutfaklardaki kullanımlar bize de yansıdı. Tiramisu gibi bir pastadan, pizzaya, chees cake’e kadar birçok yerde kullanılan peynir artık tüm öğünlere dağıldı. Halen Türkiye’de değişik çeşnili peynirlerden yılda 2 bin ton tüketiliyor. Yani biz bu peynirleri sevdik. Şarabın yanında Brie, Camambert, Rambol, rakının yanında Rokfor, makarna ve pizzada kullanılmak üzere parmesan, artık iyice duymaya alıştığımız peynir çeşitleri. Bunlardan bazıları artık Türkiye’de de imal edilmeye başlandı. Bunlardan birkaç örnek verelim.
       Camambert: Fransızların en ünlü peynirlerinden biri. O kadar sevilmiş ki, bu peyniri ilk yapan kadının Normandiya’da bir heykelini dikmişler. Camembert yapılacak inek sütü, bir süre bekletilerek yağı alınıyor, sonra da kalay ya da alüminyum kağıtlara sarılıyor. Küfü içinde barındıran bir peynir türü. Yedi kilo sütten bir kilo peynir elde ediliyor.
       Gravyer bir İsviçre peyniri. Yapımında kullanılacak sütün, mutlaka merada otlatılmış inekten sağılması gerekiyor. Başka türlü beslenen hayvanların sütü kesinlikle kullanılmıyor. Büyük tekerlek biçiminde hazırlanan peynirin içinde eşit biçimde dağılmış delikler vardır. Fazla sert olmaz. Rokfor, Güney Fransa kökenli ve çok ünlü bir peynir. Buğday ve çavdar unu karışımından elde edilmiş bir hamurla çevrelenen peynir özel mahzenlerde iki üç ay küflendirilir. İyi bir rokfor, kavuniçi renkli, ince kabuklu, tereyağı yumuşaklığında ve küf damarlı olmalıdır. Labne, pastorize edilmiş taze peynir olup tam yağlı, sürülebilir bir peynirdir.
       Emmental ise bir İsviçre peyniridir. Büyük tekerlekler halinde hazırlanır. Alırken üzerinde büyük kabarıklıklar ve çatlaklar olmamasına dikkat edilmelidir.

       GÜNÜN YEMEĞİ
       Balık yahnisi, 4 kişilik / Hazırlama süresi: 40’
       Malzemeler:
       450 gr. beyaz etli balık filetosu, 1 soğan, 1 diş sarmısak, 3 domates, 1 sivribiber, 100 gr. mantar, 5-6 dal taze fesleğen, 1 çay bardağı beyaz şarap, 5-6 dal taze nane, 2 dilim limon, sıvıyağ

       Hazırlanışı:
       Balıkları küp halinde kesip fırın kabına alın. Halka kesilmiş soğanı, dövülmüş sarmısağı, kıyılmış biber ve dilimlenmiş mantarı yağda 3-4 dakika soteleyip balıkların üzerine koyun. Küp doğranmış domatesi, şarabı, kıyılmış fesleğeni, naneyi ve şarabı balıklı karışımın üzerine dökün. Alüminyum folyo kapatıp 200 derecede 25 dakika pişirip, limon dilimleriyle servis yapın.

       GÜNÜN MÖNÜSÜ
      

  • Balık yahnisi
  • Sigara böreği
  • Semizotu salatası
  • Meyve

  • Yazarlar