Yaşam ‘Yargının bağımsızlığından şüphe duyuluyor’

‘Yargının bağımsızlığından şüphe duyuluyor’

19.04.2009 - 00:53 | Son Güncellenme:

Milliyet gazetesinin, gazeteci Örsan Öymen’in anısına düzenlediği ödülün 20’ncisini Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halit Yılmaz kazandı

‘Yargının bağımsızlığından şüphe duyuluyor’

Milliyet gazetesinin, genç yaşta yaşamını yitiren gazeteci Örsan Öymen’in anısına düzenlediği Yılın İnceleme Ödülü’nün 20.’si sahibini buldu. “Nasıl bir yargı reformu” konulu 2008 Örsan Öymen Anısına Yılın İnceleme Ödülü’ne Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halit Yılmaz, “Türkiye’nin Yargı Bağımsızlığına İlişkin Sorunları” başlıklı çalışmasıyla değer görüldü.
Prof. Dr. Aysel Çelikel’in başkanlığında, Prof. Dr. Turgut Tarhanlı’nın yazmanlığında Prof. Dr. Yılmaz Aliefendioğlu, Ender Çetinkaya, Nuri Ok, Altan Öymen, Av. Özdemir Özok, Dr. Rıza Türmen’den oluşan Seçiciler Kurulu, “Planı, atıfları, kaynakçası, kapsamı ve anlatımı itibariyle bilimsel bir çalışma niteliği taşıması; analitik ve sistematik bir düşünce ürünü olması” gerekçesiyle ödülü Yılmaz’a verdi.

İlk akla gelen şey
Yılmaz, bugün mahkemelerin bağımsızlığından, savcıların siyasi otoritenin emir ya da talimatına maruz kalabileceğinden şüphe duyulduğunu söyledi. Yargı sorunlarının kökünün anayasada olduğunu kaydeden Yılmaz, yargı bağımsızlığına ilişkin sorunun isimlerin ya da olayların üzerinin ötesine geçip teşhis etmek ve çözmek gerektiğini belirtti. Yılmaz, çalışmasını şöyle anlattı:
“1982 Anayasası’ndan bu yana sürekli tartıştığımız bir konu yargı bağımsızlığı. Türkiye bu konuya ilişkin süreç içinde çok da anlamlı ya da köklü bir gelişme kaydedemedi. Dolayısıyla ‘Nasıl bir yargı reformu?’ sorusunu sorduğumda öncelikle aklıma gelen konu yargı bağımsızlığı oldu. Türkiye’nin yargıya ilişkin sorunlarının kökü, kaynağı Anayasa’dan geliyor. Öncelikle bir Anayasa hukuku incelemesi aslında benim yaptığım.”
 Türkiye’nin bir Adalet Bakanlığı sorunu var. Son derece ciddi sorunları bünyesinde barındırıyor. Yürütme ve yargı organı arasındaki ilişkileri dengeli olmaktan çıkarıp, Adalet Bakanlığı’nın ağırlık kazandığı ve yargının bağımsızlığına zarar verici nitelikte dengesiz bir yapı mevcut. Yargıya ilişkin sorunlar ele alınırken sorulması gereken temel soru şu; Şüphe duyacağımız unsurlar var mı yok mu? ‘Evet’ diyorsak, nelerden şüphe ettiğimizi ortaya koymamız lazım.”

ÇYDD örneği
Yargının işleyişinden şüphe duyulmasının çok ciddi bir sorun olduğunun altını çizen Yılmaz, şöyle devam etti:
“Bugün mahkemelerin gerçekten bağımsız olup olmadığı konusunda ciddi sıkıntılar var. Bir senedir ülke bunu tartışıyor. Örneğin ÇYDD’nin başkanı gözaltına alındı, birçok insan bunu eleştiriyor. Neyin altında, ‘ÇYDD’nin başına bunlar gelebilir mi’nin altında. Aslında burada temel sorun, mahkemelerin bağımsızlığı var mıdır yok mudur? Savcılar nasıl hareket ediyor, esas özde yatan sorun bu. Bugün ÇYDD, yarın başka bir derneğin başına gelecek. Sorunu temelde, özünde, isimlerin ya da olayların üzerinin ötesine geçip çözmek lazım.”


Yrd. Doç. Dr. Halit Yılmaz kimdir?
Mersin’de 1  Ocak 1971’de doğan Halit Yılmaz, ilk ve ortaöğrenimini Mersin’de, lisans, yüksek lisans ve doktora kariyerlerini Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladı. Lisansüstü kariyeri ve uzmanlığını genel olarak kamu hukuku, özelde de idare hukuku üzerine yaptı. AÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi olan Yrd. Doç. Dr. Yılmaz, 2006’dan bu yana İdare Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığını sürdürüyor. “İdarenin Görsel-İşitsel İletişim Alanındaki Yeri”  adında yayımlanmış bir kitabı bulunan Yılmaz, hâlen TÜBİTAK destekli bir proje için sağlık hukuku alanında araştırmalar yapmak üzere Indiana University School Of Law’da misafir öğretim üyesi olarak bulunuyor. Yılmaz, evli ve bir çocuk babası.

Yazarlar