Bebek Yaz gebelerini serinletecek tavsiyeler

Yaz gebelerini serinletecek tavsiyeler

13.07.2011 - 14:30 | Son Güncellenme:

Özellikle hamileliğinin ikinci yarısı yaz aylarına denk gelen anne adayları, gerekli önlemleri alırlarsa rahat bir süreç geçirebilirler.

Yaz gebelerini serinletecek tavsiyeler

Heyecanla bebeğini kucağına almayı hayal eden anne adaylarının yaz aylarına denk gelen hamilelik sürecinde bazı sıkıntılar yaşayabileceğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Sedat Kadanalı, bu konuda bazı önerilerde bulundu:

Haberin Devamı

“Hormonal değişimler ve taşınmakta olan bebeğin verdiği ilave yük, hamilenin sıcağa karşı toleransını azaltıyor. Hamileliğin ikinci yarısı sıcak günlere denk gelen hamileleri daha zor bir süreç bekliyor.”

• Ancak gerekli önlemleri alıp, bazı noktalara dikkat ederlerse; yaz aylarının hamilelikleri üzerinde yapacağı olumsuz etkilerden kendilerini koruyabilirler:
• Hamileler doğrudan güneş ışığından sakınmalı. 11.00-16.00 saatleri arasında serin bir yerde dinlenmek tercih edilmeli. Günlük yapılması gereken işler sabah ya da akşam saatlerine bırakılmalı.
• Sıcak havada dışarıda kalınan süre içerisinde bol sıvı alınmalı. Bu yüzden hamilelerin yanlarında su taşımaları gerekiyor. Ancak çok aşırı su tüketimi de ‘su zehirlenmesi’ adını verdiğimiz duruma yol açacağından, bu konuda da dikkatli olunmalı. Su zehirlenmesinde; vücuttaki elektrolitlerin konsantrasyonu düşüyor bu da ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor.

Haberin Devamı

Sebzelerin temizliğine dikkat
Yaz aylarında hafif ve yağsız gıdalar alınmalı. Mevsimindeki sebze ve meyveler tüketilmeli. Ancak yaz aylarında ortaya çıkan ishallerden korunmak için bunların temizliğine daha fazla özen göstermeli. Mikrop bulaşmış gıdaların alınmasıyla ortaya çıkacak bağırsak enfeksiyonları su kaybı ve erken doğum risklerini beraberinde getiriyor.

Güneşten korunun
Dehidratasyonun (vücudun susuz kalması) ilk belirtileri; susuzluk hissi, dudakların ve ağzın kuruması, halsizlik, kabızlık, yorgunluk. Ayrıca bebek hareketleri de azalıyor.

Böyle bir durumda serin bir yere geçilmeli, bol sıvı alınmalı ve dinlenmeli. Yüksek koruma faktörlü güneş kremleri kullanılmalı, açık tenli kadınlar 30-40 SPF koruma faktörlü kremleri tercih etmeli. Hamilelikte cilde rengini veren melanin pigmenti yüksek oranda artıyor, bu da ‘hamilelik maskesi’ oluşumunu tetikliyor. Güneş ışığına korunmasız maruz kalanlarda bu maske, çok daha fazla belirgin oluyor, lekelenmeler artıyor. Cilt kuruması da bu dönemde sık görülüyor, nemlendirici kullanımının ihmal edilmemesinde fayda var. ”
Ödem sorunu için

Haberin Devamı

Mutlaka dinlenin: Hamilelikte ödem adı verilen şişmeler, önemli bir sorun. Ayak şişmelerini azaltmak için akşamları ve mümkünse öğleden sonraları 30-60 dakika uzanılmalı. Uyurken ayaklar yüksekte tutulmalı.

Geçmiyorsa doktora: Ayak şişmeleri hemen düzelmez, sabah kalktığında kaybolur. Ancak dinlenmekle kaybolmayan ve gittikçe artan ödem durumunda doktora başvurulmalı.

Rahat ayakkabı giyin: Rahat, sıkmayan ayakkabı giyilmeli, mümkünse normal ayakkabı ölçüsünden bir numara büyüğü tercih edilmeli.

Yürüyüş iyi gelir: Haftada 2-3 kez sıcak olmayan saatlerde yürünmesi de ödemin azaltılması açısından önemli.

Yüzükleri çıkarın: Parmaklardaki sıkı yüzükler çıkarılmalı. Bazen ellerde şişme olduğunda yüzüklerin kesilerek çıkarılması gerekebiliyor.

Dar elbiseye veda: Sıkı, bele oturan elbiseler giyilmemeli. Açık renkli, hafif ve ısı geçirgenliği olanlar tercih edilmeli.

Ayakta fazla durmayın: Aynı pozisyonda, aynı yerde uzun süre ayakta kalınmamalı.

Tuzu azaltın: Tuzun diyetten azaltılması şişmeler için faydalı olabilir ancak tamamen kaldırılmamalı.

Haberin Devamı

HAMiLELER DE TATiL YAPABiLiR
Hamileler rahatlıkla tatil programı yapabilir ancak sıcaklarda aşırı aktivitelerden sakınılmalı, mümkün olduğunca dinlenmeye gayret edilmeli. Güneş yanıkları ve güneşe bağlı pigmentasyon (kararma) sık görüleceğinden güneşten korunmak için yüksek koruma faktörlü kremler kullanılmalı.

AYAKLARINIZI UZATMAYI DENEYiN
Hamilelerin seyahat etmelerinde engel yok ancak son aylarda seyahatten kaçınılmalı. Karayoluyla yapılan seyahatlerde en az iki saatte bir mola verilerek dolaşılmalı, bacaklarda ödemin artması engellenmeli. Mümkünse ayakların uzatılmasında fayda var. Uçak yolculuğu için hava yolu şirketlerinin hamilelerden ‘uçmaya sakıncası yoktur’ raporu istediği bilinmeli. Aksi takdirde havaalanında kötü bir sürprizle karşılaşabilirsiniz.

YÜZMEKTEN KORKMAYIN
Yüzmek, hamilelikte önerilen bir spor. Hamilelerin havuza ve denize girmelerine engel bir durum yok. Havuz ve deniz suyu, vajinaya girmez. Dolayısıyla mikrop kapma gibi bir olasılık sizi korkutmasın. Ancak suya dalmaları uygun değil.

Yazarlar