Kültür Sanat Yeni yayınlar

Yeni yayınlar

18.04.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yeni yayınlar

Yeni yayınlar

Yeni yayınlar

Yatak Odasında Felsefe
Marquis de Sade / Çeviri: Kerim Sadi / Ayrıntı Yayınları / Roman / Fiyatı: 7.000.000 TL.
G. Apollinaire, A. Breton, O. Wilde, O. Mirbeau ve M. Heine gibi edebiyat devleri sayesinde gün ışığına çıkmış olan Sade’ın eserleri, yirminci yüzyılda felsefe, düşünce ve edebiyat alanında vazgeçilmez bir referans noktasına dönüşmüş; Dostoyevski dahil sayısız yaratıcının ilham kaynağı olmuştur. Başyapıtı olan "Yatak Odasında Felsefe" tüm dünya dillerine çevrilerek milyonlarca adet basılmış, birçok kez sinemaya uyarlanmış, özgür ve özgün düşüncenin doruğu olarak kabul edilmiştir. Genç bir kıza teorik ve pratik libertenlik eğitiminin verildiği "Yatak Odasında Felsefe", metafiziğin, ahlakın, tarihin, felsefenin sık sık araya girdiği 1795 tarihli yedi diyalogtan oluşuyor. Kitap, Ayrıntı Yayınları’nın Yeraltı Edebiyat dizisinden çıktı.

Veda Vezinleri
Mehmet Taner / Yapı Kredi Yayınları / Şiir / Fiyatı: 2.500.000 TL.
Altın Portakal Kültür ve Sanat Vakfı 2000 Akdeniz Altın Portakal Şiir Ödülü sahibi Mehmet Taner’in Yapı Kredi Yayınları’ca yayımlanan "Veda Vezinleri" isimli kitabından bir alıntı: "İlahi / Orada duruyor olmasaydın, / Susuşun da güme giderdi. / Ve onun kadar görkemli / Parlayışı kaya’nın. // Orada olmasaydın / Şarkıların acısını çıkaramazdım; / Dalganın kayığı kaldırdığı gibi / Kaldıramazdım yüreğimi ayrılışlarla. // Seninle karşı karşıya, / Koparılan ve yeniden koparılacak / Yeni evreler aşkını bu geçici bilincin / Aşılayamazdım kalbime..."

Düşman Kazanma Sanatı
Tarık Buğra / Ötüken Yayınları / Deneme / Fiyatı: 8.000.000 TL.
Kitap, Tarık Buğra’nın Türk edebiyatı ile Türkçe üzerine düşünce ve görüşlerini içeriyor. Yazıları, yayımlandıkları tarihlere dikkat ederek okuyacak olan okurlar, Buğra’nın meseleleri bulan, onları tartışmaya açan bir yazar olduğunu fark edeceklerdir. Romanlarında, hikâyelerinde, piyeslerinde alışılmışlardan, bilinenlerden, ‘beylik’ten titizlikle kaçınan yazarın, bu kişiliğini denemelerinde de koruduğu gözlenebilir. Kitapta ayrıca, genç yazarlara yazarlık ilkeleri sunulmakta.

Üç Kürt Ozanın Hikâyesi
Sinan Gündoğar / Si Yayınları / İnceleme
Şivan Perwer, Nizamettin Ariç ve Ciwan Haco’nun yaşamlarının anlatıldığı kitapta, üç ozanın geçirdiği evrim ve bu evrimin kitlelere nasıl yansıdığı ayrıntılı bir şekilde inceleniyor. "Şivan Perwer, kırsal alanda yaşamlarını sürdüren Kürtlerin sınıf çatışmalarına değinirken; Nizamettin Ariç, Kürt ezgilerini yeniden yorumlayarak, Doğu - Batı ekseninde süren göçün yarattığı kentsel gerçekliği işledi. Ciwan Haco ise kimi zaman kırsal kesimdeki yaşamın izlerini oranın yorumuyla sunarken, kimi zaman da Kürt müziğini Batı enstrümanlarıyla dinleyenlere taşıdı."

Petersburg Öyküleri
Nikolay Gogol / Çeviri: Mehmet Özgül / Türkiye İş Bankası Yayınları / Öykü / Fiyatı: 6.000.000 TL.
Nikolay Vasilyeviç Gogol, bu kitapta yer alan "Bir Delinin Güncesi", "Kaput", "Burun", "Fayton ve Neva Caddesi" adlı öykülerinde (tümü birden "Petersburg Öyküleri" diye annılmaktadır) küçük insanın ezikliğini alaycı bir dille sergiliyor. Gogol’ün yapıtlarına acı gülücükler, gözyaşları arasında beliren gülücükler egemendir. Dostoyevski, "Biz hepimiz ‘Kaput’tan çıktık," diyerek küçük insanın yazgısını dile getiren Gogol’ün Rus edebiyatındaki yerini vurgulamaktadır.

Vedat Türkali: "Niçin Komünist Oldum?"
Ahmet Hakan / Birey Yayıncılık / Söyleşi / Fiyatı: 4.350.000 TL.
Yayınevinin İskele Sancak dizisinden çıkan kitap, Ahmet Hakan’ın Vedat Türkali ile yaptığı televizyon röportajının dökümü niteliğinde. Mete Tuncay, Kürşat Bumin, Abdullah Dilipak gibi isimlerin de dahil olduğu sohbeti okumak, keyifli ve bilgilendirici. "İnsanoğlu özgürlük kavgasını, eşitlik kavgasını yürütecektir. İnsanoğlu paranın haydutluğuna karşı değil mi, imtiyazlı kişilerin, sınıfların o baskısına, zulmüne, işkencesine karşı herhalde katlanmayacaktır, karşı çıkacaktır..."

Marksizm ve Antropoloji
Maaurice Bloch / Çeviri: Mehmet Bozok / Ütopya Yayınları / İnceleme / Fiyatı: 5.000.000 TL.
Kitap, Marksizm ile antropoloji arasındaki ilişkileri tarihsel olarak irdeleyen ve güncelliğini koruyan bir yapıt. Yapısalcı - Marksist antropolog Bloch, yapıtında akademik antropolojinin "resmi olmayan" tarihini Marksizm’e ilişkinliği çerçevesinde ele alırken, Marksist düşüncenin bu disipline katkılarından da söze ediyor. Ütopya Yayınları’ndan çıkan kitap, antropolojiye ilgi duyan, ancak bu konuda sınırlı sayıda Türkçe kaynağa ulaşabilen okurların ilgisini çekecek bir yapıt.

Yazının Belleği
Veysel Gültaş / Toplumsal Dönüşüm Yayınları / Deneme / Fiyatı: 5.000.000 TL.
"Aydın olmak sanıldığı kadar kolay mı? Batı’nın aklı zincire vuran düşüncelerden kurtulması, Engizisyon kararıyla odun ateşiyle yakılan aydınlardan sonradır. 1576 yılında Engizisyon kararıyla ölüme mahkûm edilen büyük düşünür Bruno, ‘Izdırap duymaktan kaçınmayan kişi faziletli ve hikmet sahibi olan kişidir; herşeye akılcı açıdan bakan kişi, mutlu olan kişidir’ diyor. İnsanlaşma yolunda çabalarken, her uygar insan, her gerçek aydın biraz da Bruno değil mi?" Veysel Gültaş, deneme türündeki kitabında aydın olmak üzerine yazıyor...

Minik Ejderha
Phillippa Gregory / Çeviri: Can Sezer / Günışığı Kitaplığı / Çocuk / Fiyatı: 3.000.000 TL.
Günışığı Kitaplığı, okumaya yeni başlayan çocukların okuma alışkanlığı kazanmalarını amaçlayan "Büyülü Küçük Kitaplar" dizisinin 9. kitabı "Minik Ejderha"yı yayımladı. 1998’den beri küçük okuyucularıyla buluşan "Büyülü Küçük Kitaplar", sevimli, ilginç konuları ve özgün siyah - beyaz resimleriyle ilgi gören bir dizi. Dizinin öteki kitapları gibi "Minik Ejderha" da sevgi ve dostluk temasını işliyor. Kitap, David Wyatt tarafındna resimlenmiş. Kusursuz Türkçesi ve etkileyici anlatımıyla çocukların kolayca okuyacakları ve unutamayacakları bir kitap.

Schiller / Felsefe ve Şiir
Fridrich Schiller / Çeviri: Burhanettin Batman / Yaba Yayınları / Şiir / Fiyatı: 2.000.000 TL.
Bazı eleştirmenler Alman edebiyatının klasik dönemini 1795 - 1805 arasında Schiller’in Goethe ile buluşmasına bağlar. Goethe ile Schiller’in dostluğu, Alman edebiyatına kalıcı eserler kazandırdı. Goethe bazı konuların işlenmesini Schiller’e bırakmış, Schiller ise Goethe’yi verdiği eserlerle gönendirmiştir. Goethe gerçek şair kişiliğiyle ölümsüz eserler yazarken, Schiller ağırlığını felsefeden yana uzun soluklu şiirlerden yana koydu. 200 yıl sonra tarafsız bir gözle bakarsak, Schiller’in bu şiirleri, bir hümanite idealinin gerçekleşmesi olarak eğitici bir önem taşıyor.

Halka Dünya Tahtı
Larry Niven / Çeviri: Ümit Kayalıoğlu / İthaki Yayınları / Bilimkurgu / Fiyatı: 9.500.000 TL.
Elimizdeki, Halka Dünya üçlemesinin son kitabı. Niven’ın romanlarında insan ırkı, dünyanın geçmişini ve insanlığın geleceğini etkilemeye devam eden çeşitli yabancı ırkların bulunduğu bir evrende yaşar. Bazen militarist olsa da yabancı etkileşimlerinin ve insan fetihlerinin bu heyecanlı öyküleri karmaşık ve yoğundur. "Halka Dünya’ya... şimdiye kadar karşılaşılan en şaşırtıcı mühendislik başarısına dönüş. Tarafsız teknolojik harikaların olduğu yer, sayısız insansı ırkın yuvası ve en sevilen bilimkurgu öyküsünün dünyası..."

Seni Antartika’ya Götüreceğim
Oktay Sönmez / Şiir / Fiyatı: 6.000.000 TL.
"İki bin şey yüz yıl, iki bin beş yüz yıl öncesi / Masmavi bir sabahtı Knidos’ta / Kuş sesleriydi birbirine karışan / Bin türlü çiçekti, bin türlü böcek / Yanık ot kokularıydı topraktan yükselen / Bir altın yazdı o altın güneşle eriyerek sevişen / Bir yazdı ki daha binlerce yıl bitmeyecek. / Serilip kalmış yanık tenli insanlardı / Anlatılamaz gecelerden, çırılçıplak. / Sıcaktı ki nasıl, / Ve de artık doğuracağını doğurmuştu / O güzeller güzeli, o alabildiğince dişi toprak."

Antik Felsefe
Peter Kingsley / Çeviri: Kenan Kalyon / Kabalcı Yayınları / Felsefe / Fiyatı: 15.000.000 TL.
İ.Ö. 5. yy.’da yaşadığı dışında hakkında çok az şey bildiğimiz Empadokles, Batı kültürünün gelişmesinde çok önemli bir rol oynadı. Bir kısmı ilk defa burada gün ışığına çıkan malzeme ve bir yaşam, gizem dini ve büyü, insanın kendi ilahiliğini anlama mücadelesi olarak felsefi bağlamlarına yerleştirilen fragmanlarıyla Empedokles ilk defa böylesine kapsamlı bir incelemeye konu oluyor. Kitap, Yunan felsefesiyle ilgilenenler için önemli bir kaynak.

Oryantalizm, Postmodernizm ve Globalizm
Bryan S. Turner / Çeviri: İbrahim Kapaklıkaya / Anka Yayınları / Sosyoloji / Fiyatı: 11.000.000 TL.
Yazar, bu çalışmasında, oryantalizm hakkında devam eden tartışmaları, postmodernizm ve globalizm süreci ile bağlantılı olarak ele alıyor. Kitapta ayrıca globalleşmenin İslam üzerindeki etkisi, oryantalist çalışmaların doğası ve sömürgeciliğin çözülmesiyle sosyolojik kuramda "dünya" kavramı değerlendiriliyor.


Fantastik Kitaplar
Fantastik Canavarlar Nelerdir?
Newt Scamander / Çeviri: Sevin Okyay, Gül Sarıoğlu / Yapı Kredi Yayınları / Fiyatı: 2.000.000 TL.
"Ülkedeki hemen her büyücünün evinde ‘Fantastik Canavarlar Nelerdir? Nerede Bulunurlar’ın bir kopyası vardır. Şimdi sadece kısıtlı bir süre için Muggle’lar da Beşayak’ın nerede yaşadığını Pofyumak’ın ne yediğini ve niye Hırpı içsin diye dışarısüt bırakmanın iyi bir fikir olmadığını öğrenme fırsatına sahipler. Bu kitabın satışından elde edilecek kazanç Comie Relief’e gidecek. Bu da kitabı alırken verdiğiniz liraların ve Galleonların, bir büyücünün gücünün çok ötesinde bir sihir yapacağı anlamına geliyor..."

Ruhdöveni / Ejderha Mızrağı
Margaret Weis / Çeviri: Çiğdem Çoygun / Ankira Yayınları / Fiyatı: 12.000.000 TL.
Bir büyünün ruhu büyünün postasının içinde eritilip şekillendirilir. Raistlin Majjere, büyü öğrenmesi için onu bir okula kaydettiren başbüyücü ile tanıştırıldığında altı yaşındadır. Orada, tanrıların armağanına ve yeteneğe sahip, ancak acı çekmiş oğlan, büyüyü kurtuluşu olarak görmeye başlar. Onun üzerinde kararan gölgelerin Ansalon’un tamamına yayılmakta olduğunu anlayan Yüksek Büyücülük Kulesi’ndeki büyücüler gizlice onu izlerler...

Çılgın Tanrı’nın Tılsımı: Hawmoon Destanı II
Michael Moorcock / Çeviri: Gülin Ekinci / Altıkırkbeş Yayınları / Fiyatı: 6.500.000 TL.
Trajik Binyıl’ın ardından herşey çok değişmişti. Sonu gelmeyen savaşlar güçlü devletleri parçalamış, insanları korkunç bir kaosun içine sürüklemişti. Bütün Dünya’ya hatta evrene hükmetmelerinin yazgıları olduğuna inanan Granbretan yöneticileri, kan dökmeye duydukları arzu ve sergiledikleri vahşet sayesinde amaçlarına çok yaklaşmışları. Ama tarih, zulmün karşısına dikilecek kahramanları yaratmakta asla zorlanmamıştır.

Lanetliler
Joyce Carol Oatesi / Çeviri: Alev Bulut / Türkiye İş Bankası Yayınları / Fiyatı: 6.000.000 TL.
Çağdaş Amerikan öykücülünün en önemli isimlerinden birinin kaleminden çıkan "grotesk" öykülerinden oluşan bu kitap Amerika’da yayımlandığında, gerek edebi yoğunluğu gerekse çok katmanlılığıyla tüm eleştirmenleri şaşkına çevirmiş, zengin anlatımıyla binlerce okuruna unutulmaz saatler yaşatmıştı. Yazarın sınır tanımayan yaratıcılığı, klasik hayalet öykülerinden ustaca çizilmiş psikolojik porterlere kadar birçok farklı seçenek sunuyor.








KÜLTÜR & SANAT