Kültür Sanat Yeni yayınlar

Yeni yayınlar

28.02.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

ABRA ve Günışığı Yayınları, çocukları sevindirecek kitaplar yayımladılar.

Yeni yayınlar

Yeni yayınlar

Hay Hak!
Ece Ayhan / Yapı Kredi Yayınları / Söyleşi / Fiyatı: 4.500.000 TL.
Yeni yayınlar
Türkçe şiirin ayrık sesi ve en önemli modern ustalarından biri olan Ece Ayhan’ın, sanat dünyamızın "marjölara yakın duran sanatçılarıyla, durmadan eski "marjinalölere ve tarihe göndermeler yaparak kurduğu söyleşilerde hayata, sanata, sanatçıya, dünyaya, düzene, iktidara cevabı zor sorular yöneltiyor. Kimi zaman kaşısındakini dinlemediği, cevabını yok saydığı oluyor; hedefi tam da kalbinden vurmak adına. Daha önce "Şiirin Bir Altın Çağı" adlı kitapta başka söyleşiler ve yazılarla yan yana duran "Hay Hat! Söyleşiler", bu kez bir başına, "sıkı" bir kitap halinde. Kitapta "Cihat Burak’la Kopuk Kopuk", "Ömer Uluç’la Sanat ve Delilik Üzerine", "Mehmet Güleryüz’le İktisat ve Resim Üzerine", "Komet’le Yengeç Dönencesinde Bir Söyleşi", öFahir Aksoy’la Daldan Dala", "Tonguç Yaşar’la Şiirli Söyleşi", "Aydın Ülken’le Resim ve Felsefe Üzerine", "Cihat Özegemen’le Karınca Gerçeküstücülüğü Üzerine" gibi konu başlıkları yer alıyor.

Tırmık’a Tırmık
Aydın Engin / Can Yayınları / Deneme / Fiyatı: 7.600.000 TL.
"Türkiye’de her köşenin bir adı olması gerekiyor. Ben ‘Tırmık’ koydum. Fena da olmadı. Gerçi arada bir ‘Tenekeci’ ya da ‘Turşucu’ filan der gibi ‘Tırmıkçı’ diye çağrıldığım oluyor ama gene de yazdıklarıma uyuyor gibi geliyor bana... Bir kere kediyi çağrıştırıyor. Ama yumuşacık, bakımlı ve uslu bir ev kedisini değil; çöplüğe de saray mutfağına da dalarken gözünü kırpmayan, arsız ve kopuk bir sokak kedisini. Yüzü gözü öteki sokak kedilerinden yaralı bereli..." Engin, bu kez kendi kendisini eleştiriyor. Engin’in Cumhuriyet Gazetesi’ndeki "Tırmıköları, tırmık’lanıyor...

Sıfıra Bir Kala
Ken Follett / Çeviri: Ender Gürol / İnkılap Yayınları / Roman / Fiyatı: 8.500.000 TL.
ABD’nin ilk uydusu Explorer I, 29 Ocak 1958 tarihinde uzaya fırlatılmak üzere planlanmıştır. Ama kısa bir süre kala, hava muhalefeti nedeniyle fırlatılışın ertelendiği bildirilir. Çünkü kimsenin anlam veremediği tuhaf şeyler olmaktadır: Luke, Washington D.C. Tren İstasyonu’ndaki tuvalette üstü başı perişan halde kendine geldiğinde kim olduğunu da, nerede olduğunu da hatırlamıyor, bilmiyordur. Aslında, uçuşa hazır bir uyduyu sabote etmekle görevlendirilmiş bir Rus ajanı olduğu gerekçesiyle, ilaç verilerek hafıza kaybına uğratılmıştır. Gerilim dolu bir roman...

Tarih Psikiyatri Divanında
Ahmet Çelikkol / Stüdyo İmge / Deneme / Fiyatı: 7.000.000 TL.
Psikolojik tarih ya da psikohistori, tarihi, tarihteki olayları ve kişileri psikolojik bakış açısıyla ele alır. Tarihsel olayların oluşumunda, insanın psikolojik motivasyonunu anlamak üzere, psikoloji bilimini, özellikle psikanalitik yaklaşımları kullanır. Ege Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Çelikkol, bu kitapta psikolojik tarihin teori ve pratiğini ayrıntılarıyla inceliyor, geleneksel tarihten farkının altını çiziyor. Yazar, kitabında insan kurban etme, kölecilik, eşcinsellik, ensest, çıplaklık gibi konuların tarih içindeki seyrini inceliyor.

Okumayın Günlüğümü
Louise Rennison / Çeviri: Gül Yılmaz / Roman / Epsilon Yayınları / Fiyatı: 4.100.000 TL.
14 yaşında bir genç kız olan Georgia, her genç gibi bir çok sorunu, sevinci, heyecanı aynı anda yaşıyor ve bütün bunları herkesten özenle sakladığı günlüğünde anlatıyor. Anne ve babasıyla, sevimli kız kardeşiyle yaşadıkları, erkek arkadaş bulamadığı için duyduğu üzüntü, arkadaşlarıyla paylaştığı her şey Georgia’nın günlüğünün sayfalarında gizli. Epsilon Yayınları’nın Gençlik Kulübü disizinden çıkan kitap, benzerleri gibi epey ilgi görüyor. Hem gençlerin hem de ailelerin meraklarını cezbedecek bir kitap bu; çünkü bir günlük!

Frankfurt’un Siyah Gülü
Haldun Ural / Era Yayınları / Öykü / Fiyatı: 3.500.000 TL.
Her cümlesinde derin bir ironinin anlama eşlik ettiği; gülümseten, kahkalarla güldüren, hüzünlendiren, ağlatan ama birbirinden kopmaz bağlarla sağlam bir öykü çatısı oluşturan kitaptan bir alıntı: "Katalog dönemlerinde işçi bulma kurumuna dönerdi König Semih’in ofisi. Kendini Frankfurt’un en önemli adamı gördüğü anlar o anlardı işte. Belki de Almanya’nın hatta dünyanın. Sakız çiğneyenleri, saçlarını boyatıp esmer ayağına yatanları asla affetmezdi. Hayallerini sorardı çocuklara; araba, ev? Mutlu bir yuva demek gafletinde bulunanları anında şutlardı.

Siyasi Sürgünler
Ahmet Uçar / Tez Yayınları / İnceleme / Fiyatı: 7.500.000 TL.
Milli Mücadele’den 12 Mart yıllarına kadar Konya’ya gönderilen "siyasi sürgünler"in serüvenini anlatan kitap, farklı siyasi kavgaları olan bir dizi meşhur insanın ortak hikayesi. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Ali İhsan Sabis, Mehmed Asaf Bey, Vala Nureddin, Kemal Sülker, Kerim Sadi, A. Kadir Meriçboyu, Ruhi Su, Fadıl Barkan, Sabahaddin Dikmen, Yılmaz Güney ve Yaşar Kaya’nın sürgünlük hikâyeleri. Muhalif tavırları nedeniyle tatbikata uğramaları, Orta Anadolu’nun bozkırlarını aşarak Konya’da son bulan yolculukları, ortak noktaları.

Yüzbaşının Kızı
Aleksander Puşkin / Çeviri: Ataol Behramoğlu / Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları / Roman / Fiyatı: 3.400.000 TL.
Puşkin, anlatı alanında bir başyapıt olan "Yüzbaşının Kızı"nı, 1836 yılında tamamladı. Gogol, bu romanla ilgili olarak şöyle bir yorum yapmış: "Yüzbaşının Kızı ile karşılaştırılınca bütün romanlarımız ve büyük hikâyelerimiz yavan kalıyor. Saflık, yumuşaklık öyle bir yüksekliğe ulaşıyor ki bu yapıtta, gerçek bile yapmacık ve karikatürize edilmiş gibi görünüyor. Kalenin basit komutanı, karısı, bayraktar, biricik topuyla kalenin kendisi, zamanın karışıklığı, bütün bunlar yalnızca gerçek değil, onu aşan bir şey."

Yürek Söken
Boris Vian / Çeviri: Cemal Bali Akal / İthaki Yayınları / Roman / Fiyatı: 8.250.000 TL.
Boris Vian, dille oynarken, onun dünyaya kazandırdığı sözde anlamı yıkmayı amaçlar; "Yürek Sökenöde de gözden kaçırılmaması gereken bir özellik bu, sözcüklerin ardındaki yıkıcılık. Gülünç düşürülmeyen, alaşağı edilmeyen hiçbir şey yoktur yapıtlarında. Bu yüzden Vian okurken, alaya alındığı duygusuna kapılabilir okur; ama bu duyguyla yetinmek ve ciddi yorumlardan kaçınmak yararlı da olabilir... Onun yapıtları, dünyaya anlam veren şeylerin şiirsellikten ne denli yoksun olduğunu gösterir.

Hayat Gibi
Mustafa Ruhi Şirin / İz Yayıncılık / Günlük / Fiyatı: 3.300.000 TL.
Kitap, üç bölümden oluşuyor: "Sarsıcı Günler", "Hayat Gibi" ve "Bosna Günlüğü". Kitap, yazarın günlük türündeki ilk çalışması. Her bölümde farklı bir konuyu ele alsa da yazar, ortak nokta, çocuk. İlk bölümde bir eylem insanının öncülüğünde deprem bölgelerinde düzenlenen çocuk buluşmaları, acılar ve umutsuzluklar anlatılıyor. İkinici bölüm "Hayat Gibi"de, çocuk felsefesinden çocuk haklarına, çocuk paradigmasının iflasından medeniyet merkezli yeni çocuk paradigmasına uzanan çizgide düştüğü özgün notlar ve son bölümde de Bosna’daki çocukların acısı yer alıyor.

Ekip Kurma ve Yönetme
Joseph T. Straub / Çeviri: Savaş Şenel / İnceleme / Hayat Yayınları / Fiyatı: 4.500.000 TL.
Takım çalışmasının faydaları, üretimden tüm iş verimliliğine ve iş uyumuna kadar belirtilmiş. Kitapta, bir takımı başarıyla yönetebilmenin ilkeleri anlaşılamazsa bir kaosun içine düşülebileceği vurgulanıyor. Doğru takımı oluşturmak, elemanları seçmek, üretken takım toplantılarını yönetmek, takım uyuşmazlıklarını idare etmek, takım performanısını değerlendirmek ve takım oyuncularını dengelemek, yöneticinin gözardı edemeyeceği ilkeler. Kitap, bu temel unsurları ele alıyor ve kişisel becerilerin önemine değiniyor.

Türkiye’de Siyasal Gelişmeler II. (1876 - 1939)
Tarık Zafer Tunaya / Bilgi Üniversitesi Yayınları / Siyaset / Fiyatı: 8.500.000 TL.
Anayasa ve siyaset bilimi alanlarındaki çalışmalarıyla tanınmış olan Tarık Zafer Tunaya’nın akademik dergiler ve çeşitli yayınlarda çıkmış olan makale ve konuşmalarının bir araya getirildiği bu eser Kanuni Esasi’den Meşrutiyet’e, Cumhuriyet’e ve Atatürk dönemine uzanan süreç içindeki düşünme akımlarını, siyasal ve toplumsal olaylarla dönemin kuruluşlarını ele alıyor.

Antik Çağdan Günümüze Yaşlılık
İsmail Tufan / Aykırı Yayınları / İnceleme / Fiyatı: 7.250.000 TL.
Ortalama yaşam süresinin 30 yıl olduğu 300 yıl öncesine göre bugün insan yaşamı iki kattan fazla artmış bulunuyor. Bilim insanları yakın bir gelecekte ortalama yaşam süresinin 100 yılın üzerine çıkmasından söz ediyorlar. Ancak ne insanın yeryüzündeki serüveninin bir konukluk olmaktan kurtulması mümkün ne de bu konukluğun son döneminin yaşlılık olarak yaşanmasının engellenmesi. İnsan yaşlılık sürecini nasıl yaşıyor, yaşlılıkla nasıl başa çıkabiliyor?

Daisy Miller
Henry James / Çeviri: Gülümser Ağırer Çuhader / İletişim Yayınları / Öykü / Fiyatı: 3.500.000 TL.
New Yorklu varlıklı bir ailenin asi, "vahşi çiçeği"nin olağanüstü güzel ve masum bir genç kız olarak tasvir edilmesi Amerika’daki muhafazakâr çevrelerin tepkisini çektiği için kitap önce İngiltere’de yayımlandı. James, Daisy Miller’de aristokrat geçinen yakınlarının etkisinden sıyrılamayan genç bir Amerikalının olağanüstü güzel bir genç kız karşısındaki büyülenişini anlatır. Yazarın en büyük eserlerinden olmasa da en popüler novella’sı.

Çocuk kitapları
ABRA ve Günışığı Yayınları, çocukları sevindirecek kitaplar yayımladılar.

ABRA Yayınları’nın Doğa - Bilim dizisinden çıkan çocuk kitapları, renkli resimler ve eğitsel konularıyla ilgi çekiyor. Metinlerini Dilsaz Kocatürk ve Dilek Molbay’ın hazırladığı kitapları Ebru Öztaylan resimledi. Kuşe kağıdına basılı kitaplar, özellikle 5 yaş grubu için öneriliyor.
"Toprağın Öyküsü", evreni var olmasından başlayarak toprağın oluşum sürecini, yaşamın başlangıcı ve toprağın varlığı ile ilişkilendirilmesi, kutupların ve sıcak kum yığınlarının neden çöl olarak tanımlandığı üzerine çocuklarınızın merak ettikleri anlatılıyor. Toprağın ne kadar çok canlıya kucak açtığını anlatan "Toprak Canlıları", canlıların yaşam döngüsüne katkılarını vurguluyor. Tahmin edemeyeceğiniz kadar çeşitlilikteki yaşamların her birinin kendine özgü bir bir öyküsü olduğunu yine bu kitapta okumak mümkün.
"Suyun Öyküsü"nde neler var dersiniz? Yaşamın vazgeçilmezi olan suyun döngüsü... Bulutların oluşumu, yağmur, kar şeklinde yeryüzüne inişinden, yeraltı suyuna kadar suyun yaşam için önemi. Sulardaki yaşamın zenginliği, çeşitliliği ve su canlılarının uyum mekanizmaları ile yaşam ilişkilerinin anlatıldığı "Su Canlıları", bir diğer kitap.
Kavranması ve somutlaştırılması zor olan hava katmanlarını anlatan "Havanın Öyküsü", etrafımızı saran boşluğun salt bir boşluk olmayıp, gözle ayrımsanamayan her katmanda bir çok olayın olup bittiğini anlatıyor.
Ayrıntılı bilgi için: (0212 292 41 20)
Bir diğer dizi de Günışığı Kitaplığı’ndan. Sıradışı polisiye ve deneme kitaplarıyla sevilerek okunan Fransız yazar Daniel Pennac’ın 9 yaş grubu çocuklar için kaleme aldığı "Kamo Kitapları", dört cilt halinde yayımlandı. Yazarın, yetişkinler için hazırladığı polisiye kitaplar daha önce Metis Yayınları’ndan çıkmıştı. Yazar, bu kez çocukları, Kamo ve arkadaşının serüvenleriyle başbaşa bırakıyor. Çocukluktan gençliğe geçiş sürecinin anlatıldığı kitapların her biri kendi içinde bir bütünlük sağlarken dört kitap arasındabirbirini izleyen kurguya da sadık kalınmış.
Olaylar, adı geçmeyen ve ailesinin yalnızca "çocuk" dediği arkadaşın ağzından anlatılıyor. Anlatıcı çocuk duygusal ve gerçekçi bir karakter. Babasını küçük yaşta kaybeden Kamo ise, annesi Tatiana gibi son derece sıradışı bir insanla birlikte yaşayan, delişmen, çılgın ve neredeyse gerçeküstü bir kahraman. bu iki ayrı karakterin paylaştığı dostluk, kendi de bir ilkokul öğretmeni olan yazarın ilginç anlatımı ve Jean - Phillipe Chabot’nun desenleriyle canlanıyor. "Kamo ve Asrın Fikri", "Kamo ve Babil Ajansı", "Kamo ve Ben" ile "Kamo’nun Kaçışı", dizinin kitapları.




KÜLTÜR & SANAT