Kültür Sanat Yeni yılın dansı: Fındıkkıran

Yeni yılın dansı: Fındıkkıran

27.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yeni yılın dansı: Fındıkkıran

Yeni yılın dansı: Fındıkkıran

       DEVLET Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından bu sezon sahnelenecek olan "Fındıkkıran" balesi, Nurol Şirketler Grubu sponsorluğuyla üç yıl boyunca sanatseverlerle buluşacak.
       Çaykovski'nin ünlü eseri "Fındıkkıran", Noel ve Yeni Yıl kutlamaları, çam ağacı ve hediyelerin akla geldiği bir zamanda Ankara seyircisiyle buluştu. Zaten "Fındıkkıran" yıllardır birçok bale topluluğunun repertuarında yer alıyor ve özellikle Aralık ayı ve Noel kutlamaları sırasında sahneleniyor. Her koreografın yeni yorumlar, ekleme ve eksiltmelerle etkisini yoğun olarak hissettirdiği eser, bu gösteriminde de Fransız koreograf Andre Prokovsky'nin etkisine maruz kalmış görünüyor. Konusu nedeniyle çocukların da dans etmesine olanak tanıyan balenin birinci perdesi belirli bir kurgu içerisinde ilerlerken, ikinci perdede sadece yoğun bir dans ve kostüm trafiği vardı. Çaykovski'nin, müziği bestelediği yıllarda "Fındıkkıran" için görkemli sahneler istemesine rağmen, balenin kurgusunu çok beğenmediği ve çalışmasını büyük bir hevesle gerçekleştirmediği, söylentiler arasında yer alıyor. Ama müzik, gerçekten de "Kar Taneleri Dansı"nı yaratıyor.
       Dekor ve kostümlerin Fransız tasarımcı Alexander Vassiliev tarafından hazırlandığı eserin yönetimi, Bolşoy Tiyatrosu'nun birinci şefi Alexander Sotnikov ve şef Naci Özgüç ile dönüşümlü olarak yapıldı.
       1850'lerde Almanya'daki bir evin salonunda gerçekleşen yılbaşı kutlamasında evin kızı Clara'ya sihirbaz bir aile dostu tarafından asker şeklinde bir fındıkkıran hediye edilir. Gecenin bitiminde kolları arasındaki fındıkkıran askeriyle birlikte uykuya dalan Clara, heyecanlı ve sihirli bir yolculuğa doğru sürüklenir. Rüyasının konukları arasında dev fareler ve yakışıklı bir prense dönüşen fındıkkıran yer alır. İkinci perdede aralıksız devam eden dans gösterisi ise İspanya, Arabistan, Çin, Rusya ve Fransa motifleriyle süslü. "Fındıkkıran", belli bir konu içermediği için, kostümlerin zihinde yer etmeyecek hızda değiştiği, canlı, akıcı ve her yaştan izleyicinin ilgisini çekecek bir gösteri olarak karşımıza çıkıyor.