Geri Dön

Yılbaşı sofralarının çekiciliğine kapılıp sağlığınızı riske atmayın!

Yılbaşı gecesi deyince gözümüzde canlanan tanıdık görüntülerden biri de; görkemli yılbaşı sofraları…

Yılbaşı sofralarının çekiciliğine kapılıp sağlığınızı riske atmayın!

Yılbaşı gecesi deyince gözümüzde canlanan tanıdık görüntülerden biri de; görkemli yılbaşı sofraları… Her çeşit kuruyemiş, cips, sıcak-soğuk içecekler, etli yemekler, zeytinyağlılar, tatlılar, meyveler, salatalar derken gecenin ritmine kapılıp zayıflamak için yaptığınız rejimler, korunduğunuz mide hastalıkları, kalp hastalıkları kısaca; düzenli ve sağlıklı beslendiğiniz koca bir yılı sil baştan yaşamak zorunda kalmayın…

Haberin Devamı

Yeni yıla sağlıkla girmek için yılbaşı sofralarınızda sağlığınıza tehdit oluşturmayan alternatif mönüler ve sağlıklı beslenmenin altın kurallarını Hisar Intercontinental Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu’ na sorduk.

Yılbaşı gecesi nasıl beslenmeli, nelere dikkat edilmeli?
Öncelikle şunun farkında olmamız gerek, yılbaşı gecesi, bizim için önemli ve özel bir gün olsa da, midemiz ve vücudumuz için değil. Vücudumuzun işleyişi her gün aynı ve belirli bir denge içinde çalışıyor. Kısaca “Senede bir gün, istediğimizi yiyelim” diye düşünmek yanlıştır. Yılbaşı gecesinde ani ve aşırı gıda tüketimi, vücudumuzu zorlayacak, dengesini bozacaktır. Tüketeceğimiz her şeyi belirli bir ölçü ve sağlığımıza tehdit oluşturmayacak gıdaları tercih ederek geceyi sonlandırmak en doğrusudur.

Haberin Devamı

Tüm geceyi sofrada geçireceklere önerileriniz nelerdir?
Hafif ve mideyi yormayacak besinlerle başlamak gerekir. Çorba başlangıç için en doğru seçenektir. Ardından ana yemek yerine salatalar, zeytinyağlılar gibi, sindirimi kolay yiyeceklerle devam edilmelidir. Ana yemekteyse özellikle et ve et yemekleri ve aşırı yağlı gıdalar mümkün olduğunca az tercih edilmelidir. Ayrıca lif ve su oranı yüksek, şeker, yağ ve kalorisi az olan sebzeler tüketmeli bol meyve tercih edilmelidir. Tatlılar da hemen yemeğin üzerine değil bir, birkaç saat sonra ara öğün gibi tüketilmelidir.

Alkol tüketirken nelere dikkat edilmeli?
Alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıkları tamamen sonlandırmak en doğrusudur. Ancak yine de tüketecek olanlara önerimiz ölçülü olmaları 1-2 kadehi geçmemeleridir. Ertesi gün bol su içmek, alkolün olumsuz etkilerini atmak için vücudunuza yardımcı olacaktır. Ayrıca alkol ile kırmızı etin toksik etkisi çok yüksek olduğu için toksik bileşenlerin atılımı karaciğeri yoracaktır. Bu nedenle her ikisi de mümkün olduğunca az tüketilmelidir.

Tatlı ve et tüketimi nasıl olmalı? Birlikte tüketilmeli mi?
Tatlılar 1 porsiyonu geçmeyecek şekilde tüketmelidir. Tercihen sütlü, meyveli tatlılar gibi ağır olmayan tatlılar tercih edilmelidir. Tatlı ve et bir arada yenebilir. Çünkü proteinli gıdalar, tatlıdaki şekerin emilimini yavaşlatıp, kan şekerinin çok yüksek seyretmesine engel olacaktır.

Haberin Devamı

Yılbaşı sofrasında hangi gıdalar tercih edilmeli, hangi gıdalardan uzak durulmalıdır?
Kızartmalar ve aşırı yağlar yiyecekler, alkol ve sigaradan olabildiğince uzak durup, kuru ya da taze meyveler, salatalar, çiğ sebzeler, kuru yemişler, bol su tüketilmelidir. Ayrıca sindirim ve emilim sürecinin en sağlıklı şekilde gerçekleşmesi için karışık beslenmek en doğrusudur.

Su tüketimi ne düzeyde olmalı?
Her gün 10- 15 bardak su içiniz. Yılbaşı gecesi gece geç saatlere kadar oturulacağı ve sürekli bir atıştırma hali düşünülürse en az 1 litre su daha fazla tüketilmeli. Ancak bu artı miktar yudum yudum ve tüm geceye yayarak tüketilmelidir.

Diyet yapanlara özel yılbaşı mönüsü
• Ezogelin çorba
• Sebzeli biftek/ hindi dolması
• Kuru meyveli pirinç pilavı
• Közlenmiş patlıcan salatası
• Kırmızı biber dolması
• Haydari
• Fava
• Nar ekşili acılı ezme salata
• Ispanaklı- peynirli tepsi böreği
• Mercimek köftesi
• Pancar turşusu
• Kabak tatlısı- cevizli

Haberin Devamı

Bu mönü bütün saydığınız özelliklere uygundur, ancak her kişinin kendi sağlığına ve ihtiyaçlarına özel, uygun ölçülerde beslenmesi en doğrusudur. Ayrıca diyabetiklere uygun olması için sadece tatlıyı tatlandırıcı ile yapmak önemli bir detaydır.

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber