Diyetler Yılın son mirası kaloriler olmasın

Yılın son mirası kaloriler olmasın

30.12.2014 - 12:20 | Son Güncellenme:

Senin son gününde yenilen ve içilenler nedeniyle alınacak kaloriler konusunda Herbalife Türkiye Danışman Diyetisyeni Canan Aksoy uyardı.

Yılın son mirası kaloriler olmasın

Aksoy, “2015’e önceki senenin son gününden miras kalan kalorilerin vicdan azabıyla girmeyin” uyarısında bulunarak faydalı ipuçları verdi.

Yılbaşı gecesi et yemeği tercih edenlere yağda kızartılmamış ve sossuz et yemeklerini öneren Aksoy, ‘tatlısız olmaz’ diyenlerin ise kabak veya incir tatlısı gibi meyve tatlılarını yiyebileceğini söyledi. Aksoy, “Yılbaşı yemeğini ağır kaçıranlar yeni yılın ilk sabahı kahvaltıda bol mevsim yeşilliği yiyerek C vitamini almalı” tavsiyesinde bulundu.

Aksoy, 2014’ün son günü ve yeni yılın ilk günü için beslenme önerileri ise şöyle sıraladı:

1-Yılbaşı akşamı çok yiyeceğim diyerek öğün atlamak yanlış bir davranış şeklidir. Akşamı düşünerek kahvaltıda daha posalı ve daha az yağlı bir menü tüketmek güne iyi bir başlangıç sayılabilir. Az yağlı sütle hazırlanmış shakeler vitamin-mineral içeriklerinden dolayı yoğun geçecek güne iyi bir giriş başlangıç sağlayabilir. Yine az yağlı veya yağsız sütle hazırlanmış müsli, bir mevsim meyvesi ilavesiyle tüketilebilir.

2-Sabah kahvaltınızı çok erken bir saatte yaptıysanız, sabahla öğlen arasında bir küçük ara öğün alabilirsiniz. Bir mevsim meyvesi veya kuru meyve, bir kase yağsız-az yağlı yoğurt tercih edebilirsiniz.

3-Öğlen yemeğinde akşam proteinin daha yoğun tüketileceği düşünüldüğü için sebze-kurubaklagil yemekleri veya bunlarla yapılan salatalar yiyebilirsiniz. Zamanı olmayanlar ise shake, kurubaklagil çorbası veya bol salata tüketilebilir.

4-Gün içinde su tüketmeyi ihmal etmeyin. Su ve bitki çayları iştahınızı dengelemenize yardımcı olacaktır.

5-Akşam yemeğine çok aç oturmamak için ikindi öğününü mutlaka yemelisiniz. Kepekli yağsız bir tost veya 1 avuç kuru meyve-kuruyemiş karışımı, açlığınızı bastırıp kan şekerinizi düzenleyecektir.

6-Yılbaşı sofrası bütün akşam orada duracak. Bu yüzden öncelikle acele etmeyin, yemekler bir yere gitmiyor ve aç kalmayacaksınız. Açılış yemeği olarak öncelikle zeytinyağlı sebze yemeklerini veya sebze mezelerini tercih edin. Eğer böyle bir şansınız yoksa, sebzeli salatalar veya çorba da alternatif olarak düşünülebilir. Yağda kızartılmamış, sossuz et yemeklerini tercih edin ve mutlaka porsiyonuna dikkat ederek tüketin. ‘Tatlısız olmaz’ diyorsanız, kabak veya incir tatlısı gibi meyve tatlılarını veya sütlü tatlılarını tercih edin. Tabii ki en güzeli meyvenin kendisini yemektir. Alkol alacaklara da küçük bir önerim var; en az içtiğiniz alkol kadar su içmeye gayret edin. Bu yöntem alkol tüketiminizi düşüreceği gibi alkolün yan etkilerini de azaltacaktır.

Yeni yılın ilk günü için beslenme önerileri

1-Su içmeye erken başlayın. Böylece gerek alkol alımından gerekse geç yatmaktan kaynaklanan toparlanma sürecinizi hızlandırırsınız. Sabah kahvaltınızda bol mevsim yeşilliği olsun. Maydanoz, roka, tere, marul gibi yeşillikler C vitamini alımınızı artırarak enerjinizin çabuk yükselmesini sağlayacaktır.

2-Yılın ilk günü açık havada yürüyün, hem tatilin hem de yılın ilk günü olmasının tadını çıkarın. Yürüyüş yapmak, metabolizmanızı hızlandıracağı gibi konsantrasyonunuz üzerinde de etkili olduğu için yeni yıl kararlarını almanızı kolaylaştıracaktır.

3-Yılbaşı yemeğini ağır kaçıranlar için öğlen yemeği kurubaklagil ilave edilmiş sebze çorbası, telafi sağlamak adına tok tutan bir öğün sayılabilir. Eğer geç kalkıp da öğlen yemeği saatinde kahvaltınızı yaptıysanız, öğle öğününü atlamış olduğunuzdan direkt ikindi öğününe geçebilirsiniz.

4-İkindide hem sıvı alımınıza yardımcı olması hem de ödeminizi atması için bitki çayının yanında nar yemenizi öneririm.

5-Akşam yemeğini az yağlı bir alternatifle geçirmeniz iyi olacaktır. Izgara et ve yanında salata veya az yağlı yoğurt eşliğinde yenilecek bir ızgara sebze, ideal az yağlı yemek tercihi olabilir.

6-Gece öğününde kefir veya yoğurt tüketin, bu yöntem yılın ilk iş gününde toparlanmanıza yardımcı olur.

Yazarlar