Kültür Sanat Yılmaz Güney efsanesi

Yılmaz Güney efsanesi

01.09.2009 - 03:08 | Son Güncellenme:

Milliyet Sanat, eylül ayında kapağına ölümünün 25. yılı nedeniyle Yılmaz Güney’i taşıdı

Yılmaz Güney efsanesi

Milliyet Sanat dergisi eylül sayısında da dopdolu içeriğiyle okurlarının karşısında. Sinemadan müziğe, edebiyattan plastik sanatlara kadar sanatın her dalını kapsayan Milliyet Sanat, bu ay kapağına ölümünün 25. yılı nedeniyle Yılmaz Güney’i taşıdı. Kapsamlı dosyada Cüneyt Cebenoyan, Yılmaz Güney’in sinemasını ‘eğrisi ve doğrusuyla’ ele alırken, Atilla Dorsay, Güney’in mirasına sahip çıkılmamasını eleştiriyor.
Aralarında Hüseyin Karabey, Seyfi Teoman, Derviş Zaim, Sırrı Süreyya Önder’in de yer aldığı yeni kuşak sinemacılar Yılmaz Güney’i anlatıyorlar.
Hande Öğüt, sanatçının filmlerindeki kadın karakterlere yönelik feminist bir okuma sunuyor.
Güney’in, eşi Fatoş Güney’e kendini anlatmak için yazdığı asker mektubu da ilk kez Milliyet Sanat’ta yayımlanıyor. Ayrıca Fatoş Güney’in de eşine 25 yıl sonra yazdığı mektubu bu dosyada yer alıyor. Agah Özgüç “vatansız Yılmaz Güney”i kaleme alırken, Güney’in ilk mahkûmiyetine neden olan öyküsü “Üç Bilinmeyenli Eşitsizlik Denklemi” de dergide okurla buluşuyor.

İstanbul Bienali’ne dair

Komet’in eğlenceli atölyesiyle açılan plastik sanatlar bölümünde 12 Eylül’de başlayacak olan 11. Uluslararası İstanbul Bienali ele alınıyor öncelikle. Bienal’e eşzamanlı düzenlenen sergiler, AKM üzerine yürütülen tartışmalar ve gelinen nokta; 39 yıl sonra oldukça kapsamlı bir retrospektif sergiyle İstanbul’a gelecek olan Yüksel Arslan; Sarkis’in İstanbul Modern’deki sergisi plastik sanatlar bölümünün diğer yazıları arasında.
Müzik bölümünde, Madonna, Arctic Monkey, Faith No More, Brenna MacCrimmon ve Sevda Ulucan’ın yeni albümleri üzerine yazılar ile “Shine” filmine konu olan şizofreni hastası piyanist David Helfgott’un İstanbul konseri ele alınıyor. Lale Müldür’ün, Leonard Cohen’in İstanbul konserinin ardından kaleme aldığı yazısı da dergi sayfalarında.

En yeni kitaplar

Edebiyat sayfalarında ise bolca yeni kitapla tanışıyoruz. Yazar Feyza Hepçilingirler son kitabı “Göç Öyküleri”ni, Evrim Alataş yeni romanı “Her dağın gölgesi Deniz’e düşer”i, Latife Mardin yeniden yayımlanan romanı “An Ottoman Saga”yı anlatırken; Türk edebiyatında pek çok kitabı Kürtçeye kazandıran Lis Yayınevi’nin 100 kitaplık yeni projesi de edebiyat sayfalarında ele alınıyor.

Haberin Devamı

Spike Lee filmi hediye
Yönetmenliğini Spike Lee’nin yaptığı “She Hate Me” adlı film Milliyet Sanat’ın bu ayki ücretsiz DVD’si...