Diyetler Zayıflamak için 12 strateji

Zayıflamak için 12 strateji

25.03.2019 - 09:32 | Son Güncellenme:

Beslenme, sadece sağlıklı kalmak için değil, dengeli bir beden ve ruh haline sahip olmak için oldukça gereklidir. Bir bilim dalı olan beslenme her bireye özgü olarak planlanmalıdır. Sağlıklı ve kaliteli yaşama adım atmak isteniyorsa, stratejik bir planla değişime başlayarak zayıflamak gerekmektedir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Tuba Kayan Tapan zayıflama stratejilerini anlattı.

Zayıflamak için 12 strateji

Gülşah Karaman / PembeNar Özel

Haberin Devamı

Zayıflamak, sağlıklı yaşam için bir gereklilik midir yoksa insanın sevdiği yemeklerden kendisini mahrum bırakması mıdır? Bugün aslında zayıflamak için diyet, rejim değil; yeterli ve dengeli beslenme ya da tıbbi beslenme tedavisi başlıkları gündeme gelmektedir. Çünkü yeterli beslenme, günlük bir bireyin yaşaması için gereken besin ögelerinin yeterli ve dengeli miktarda alınmasıdır. Tıbbi beslenme tedavisi ise mevcut olan hastalığa yönelik, iyileştirici bir beslenme programını kapsamaktadır.

Beslenme, sadece sağlıklı kalmak için değil, dengeli bir beden ve ruh haline sahip olmak için oldukça gereklidir. Bir bilim dalı olan beslenme her bireye özgü olarak planlanmalıdır. Sağlıklı ve kaliteli yaşama adım atmak isteniyorsa, stratejik bir planla değişime başlayarak zayıflamak gerekmektedir.

Haberin Devamı

Gerçekçi hedefler

Aşılması zaman alacak büyük hedefler yerine, küçük ve gerçekçi hedefler kişiyi başarıya götürür. Aşılması zor olanlar ise hayal kırıklıkları yaratarak, kısır döngü oluşturur. Küçük hedeflerle, büyük hedefe adım adım ulaşın.

Uygun beslenme programı

Sizin yaşam tarzınıza en uygun beslenme programını yapabilmek için, beslenme uzmanınıza bir gün hafta içi, bir gün de hafta sonu olmak üzere gün içinde neler tükettiğinizi, saatleri ve miktarları ile birlikte tüm samimiyetinizle anlatmanız gerekmektedir. Yaşam tarzınızla, beslenme programınıza olan sadakatinizi arttırın.

Hayal edin

Öncellikle olması gereken ağırlık belirlenmelidir. Kendinizi bu ağılıkta hayal edip, olmak istediğiniz yerde, örneğin, toplantı salonunda, yolda, tatilde giymek istediğiniz kıyafetle hayal edin.

Ne kadar zaman?

Ulaşmak istediğiniz ağırlığa ne kadar zamanda erişeceğinizi belirleyin. Hızlı verilen kilolar, vücuttan kas ve su kaybına neden olacaktır. Sabırlı davranarak, daha uzun vadede daha kalıcı kilo kaybetmek hedeflenmelidir. Vücudunuzdaki fazla yağ kütlesinin yaklaşık 4 kg azalması, bir beden incelmenize sebep olacaktır. Kendinize zaman konusunda güvenin ve acele etmeyin.

Planlama

Haftalık beslenme programınızı seyahatlerinize ve toplantılarınıza göre önceden planlayın. Böylece ‘ben orada ne yapacağım’ düşüncesinden kurtulun.

Haberin Devamı

Lezzet elinizde

Yediğiniz yemeklerin lezzetli olması sizi tatmin edecektir. ‘Tatsız tuzsuz yemekler yiyorum, kahretsin bu nasıl diyet’ psikolojisinden sizi çıkaracaktır. Yemeklerinize, herhangi bir alerjiniz ya da mide şikayetiniz yoksa, çeşitli baharatlar, çeşni vericiler ekleyin. (dereotlu, naneli yoğurt, karanfilli çay, kekikli et gibi…)

İyi yaşam

Ağırlık kaybetmek kendinizi daha iyi hissettirecektir. Kaybettiğiniz ağırlıkla hafifleyecek, daha aktif ve canlı olacaksınız. 10 kg fazlası olan bir bireyin hergün 10 kg portakal taşıması onunla, merdiven inip çıkması, yol yürümesi, kolay mıdır? Cevabınız hayır ise bırakalım 10 kg’ları bir yere, iyi ve aktif yaşayalım .

Değişiklik

Sürekli yaptığınız diyetler yerine, size özel beslenme programınız için bir beslenme uzmanından yardım alın, tek tip beslenmek yerine, tüm besin gruplarını içeren yeterli ve dengeli beslenme programınızı uygulayın. Herkesin beslenme düzeni ve alışkanlıkları farklı olduğundan, beslenme programı da kendine özel olmalıdır.

Haberin Devamı

Duygusal yeme isteği

Duygusal olarak kendinizi iyi ya da kötü hissettiğiniz durumlarda, yemeğe yönelmek yerine değişik uğraşlar ve bu durumların, sizi kararınızdan vazgeçirmesine izin vermeyin. Sizi sosyalleştirecek ve meşgul edecek alışkanlıklar edinin.

Paylaşma

Zamanınızı sevdiğiniz bir arkadaşınızla, eşinizle ya da ebeveynlerinizle paylaşın. Beraber gittiğiniz bir akşam yemeğinde porsiyonlarınızı bölüşün. Böylece hem sosyalleşmiş, hem de programınızdaki miktarları aşmamış olursunuz. Sabah yürüyüşlerinize beraber çıkarak ya da spor salonuna beraber giderek, hem onları da sağlıklı yaşama teşvik edin, hem de fiziksel aktivite yapmak size işkence olmaktan çıksın.

Eğlenceli aktiviteler

Zayıflamanıza yardımcı olacak aktivitelere katılmak kilo vermenize yardımcı olacaktır. Çeşitli dans kurslarına katılın, açık havada doğayla içiçe yürüyüşler yapın veya bisiklete binin.

Son olarak, davranış değişikliği

Haberin Devamı

Tüm bu uygulamaların sonunda, beslenme alışkanlıklarınızdaki değişiklikleri yaşam tarzi haline getirerek, davranış değişikliğine gitmelisiniz. Uygun beslenme programı ve egzersizin davranış değişikliği tedavisi ile birlikte kullanıldığı kombine uygulamalar hem ağırlık kaybını sağlamada hem de kaybedilen ağırlığın korunmasında büyük başarı sağlamaktadır.

Yazarlar