Gündem Pensilvanya’ya adım atandan 2 bin dolar

Pensilvanya’ya adım atandan 2 bin dolar

06.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Adana’da FETÖ’cü 103 işadamı hakkında hazırlanan iddianamede himmetle ilgili çarpıcı ifadeler yer aldı. İddianamede, Pensilvanya’ya giden işadamlarından, ihtiyaçlar için kişi başı 2 bin dolar istendiği belirtildi

Pensilvanya’ya adım  atandan 2 bin dolar

Adana’da FETÖ soruşturması kapsamında 35’i tutuklu ve 14’ü firari 103 işadamı hakkında 25’er yıla kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianamede, tanıkların örgüte ‘himmet’ adı altında yapılan yardımlara ilişkin çarpıcı ifadeleri yer aldı. Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede örgüte para akışının artması için başvurduğu yöntemler ortaya çıktı. Himmetin artırılması için baskıya uğradıklarını iddia eden bazı işadamları, Gülen’i görmeye gittikleri Pensilvanya’dan ayrılırken, buraya ziyarete gelen insanların ihtiyaçların karşılanması için kendilerinden 2 bin dolar para istendiğini ifade etti.

Bir gecede 4 milyon lira

İddianamede, yılda bir kez yapılan bu toplantılarda önce Gülen’e ait CD’lerin izletildiği, ardından da katılanlarla görüşülerek vereceği himmetin sorulduğu belirtildi. Tanıkların anlatımına göre, her işadamından bir önceki bağıştan daha fazla para istenen toplantılarda, bir seferde 4 milyon lira bağış toplandığı ifade edildi.

Cemaatteki hiyerarşik yapılanmanın da deşifre olduğu iddianamede, tanık M.İ., örgütteki üst düzey yöneticilerle ilgili önemli bilgiler verdi. Örgütün Adana’da bir numaralı isminin Eski Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan olduğunu ileri süren M.İ., “Bölge sorumluları dahi Çalışkan’ın emrindedir ve onun talimatı ile hareket eder. Ben cemaatten ayrılana kadar yani 2010 yılına kadar emniyetten de sorumlu olduğunu biliyorum. Gülen ile direkt görüşür ve bu görüşmeler çok samimi bir şekilde yapılır” iddialarında bulundu.

Tutuklu Yağmur Mobilya’nın sahibi Yağmur Akkülah’ın da cemaat adına yapılacak faaliyetlerde söz sahibi olduğunu belirten
M.İ., işadamının cemaate yıllık 1 milyon lira bağışta bulunduğunu söyledi. İfadelerde, kurban bağışlarında da para istendiği ancak sadece bir kısmıyla kurban kesildiği, diğer kısmının cemaate ait eğitim kurumlarının giderlerine aktarıldığı belirtildi.

‘Dik duruyor, kapatacak’

Tanık işadamı F.A. ifadesinde, 2013 yılı Kasım ayında Gülen’e yaptıkları bir ziyarette Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik bir detayı anlattı. F.A., o tarihte gündemde olan dershanelerinin kapatılması konusunun konuşulduğu toplantıda Gülen’in o dönem başbakan olan Erdoğan ile ilgili ‘O çok dik duruyor, kapatacak, o iş sizin bildiğiniz gibi değil” şeklinde konuştuğunu, sözlerini bitirdikten sonra birden ayağa kalkıp, odadan ayrıldığını söyledi.