Gündem Pera Müzesi’nde Balkan havaları devam ediyor

Pera Müzesi’nde Balkan havaları devam ediyor

16.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Pera Müzesi ‘Balkanlardan Gelen Soğuk Hava’dan sonraki yeni sergisinde de o bölgenin işlerine ışık tutuyor: ‘Mersad Berber: Bir Bosna Alegorisi’

Pera Müzesi’nde Balkan havaları devam ediyor

Pera Müzesi’nde Balkan esintisi devam ediyor. Müze, ‘Balkanlardan Gelen Soğuk Hava’ sergisinin ardından bu sezonda ‘Mersad Berber: Bir Bosna Alegorisi’ adlı sergiyle sanatseverlerin karşısında. Bugünden itibaren izleyiciyle buluşan sergi, Bosna-Hersek sanatının 20. yüzyılın ikinci yarısındaki en önemli temsilcilerinden olan Mersad Berber’in çok sayıda eserini bir araya getiriyor.

Tarihi Pera Müzesi binasında önceki gün düzenlenen ve sergi tanıtımının yapıldığı basın toplantısı, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü Özalp Birol’un moderatörlüğünde gerçekleşti. Bosna Hersekli sanatçı Mersad Berber’in oğlu Ensar Berber ve Bosna Hersek Başkonsolosu Began Muhic’in’de katıldığı toplantıda, Ensar Berber serginin İstanbul’da, Suna ve İnan Kıraç Vakfı organizasyonu ile hayata geçirilmesinden duyduğu mutluluğu ifade etti. Özalp Birol ise sergi hakkında şunları kaydetti: “Balkan coğrafyası sanatını çok önemsiyoruz. Pera Müzesi olarak ‘Balkanlardan Gelen Soğuk Hava’ sergisi ile güncel Balkan sanatını ülkemize tanıtmamızın ardından, Bosna-Hersek’in önemli sanatçısı Mersad Berber’in sanatını kapsamlı bir biçimde ele alan ‘Mersad Berber: Bir Bosna Alegorisi’ sergisi ile birbirine yakın iki kültür olan Türkiye ve Bosna-Hersek arasında köprü kurmayı hedefliyoruz.”

Bir sentez

Küratörlüğünü Aida Abadzic Hodzic’in yaptığı sergi, Mersad Berber’in, bulunduğu Balkan coğrafyasından geniş bir zaman yelpazesiyle Balkan kültürünün dününe ve bugunüne, marjinlerde yaşayan ‘sıradan insan’a ve Batı’ya bakışına ışık tutuyor. Sanatçı eserlerindeki postmodern duyarlılığı, Doğu-Batı sentezini ve tematik hatırlatma kültürünü şu sözleriyle açıkladı: “Benim amacım geçmişin hâlâ yaşayan yaratıcı itkilerini keşfetmeye devam etmektir çünkü benim geleneğim, antik dönemlerin, Bizans’ın, Ortaçağ’ın, Rönesans’ın Barok’un, art nouveau’nun ve modernizmin buluşup kaynaştığı Avrupa kültürünün büyük geleneklerine dahildir.” Sergi 7 Mayıs 2017’ye dek görülebilir.

Yazarlar