Ekonomi Perakendeye yılbaşı bereketi

Perakendeye yılbaşı bereketi

29.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yılbaşı alışverişi perakendeyi hareketlendirirken cirolarda yüzde 20-80 arasında artışlar yaşanıyor. Pek çok marka yılbaşı paketleri hazırlarken indirim kampanyaları da sürüyor

Perakendeye yılbaşı bereketi

Yeni yıla sayılı günler kala yılbaşı hediye alışverişi tam gaz sürüyor. Perakendeye hareket getiren hediyelik alışverişi cirolara en az yüzde 20 oranında katkı yaparken, bazı ürün gruplarında bu katkı yüzde 80’lere çıkıyor. Son dakikacılarla beraber hediyelik alışverişinde asıl yoğunluğunun bu hafta sonu yaşanması bekleniyor.

Haberin Devamı

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, yeni bir yıla herkesin yeni umutlar ve olumlu beklentilerle girdiğini anımsattı. Bu olumlu beklentilerin ve duyguların bir yansıması olarak yılbaşlarında yoğun bir hediyeleşme trafiğine tanık olunduğunu anımsatan Öncel, “Elbette bu hediye alışverişi perakendeye, özellikle de hediyelik eşya satışlarına çok olumlu yansıyor, hatta bazen yılı kurtardığı oluyor. Hediyelik eşya olarak çocuklar için oyuncak ve kıyafet, kadınlar için kozmetik, parfüm, eşarp, çamaşır, mücevher, erkekler için ise gömlek, kravat, kalem, ofis malzemeleri ağırlıkla tercih ediliyor” dedi.

Perakendeye yılbaşı bereketi

Perakendeye yılbaşı bereketi
Haftasonu yoğunluğu

Yeni yılın arifesinde yapılan bu hediyelik alışverişi ve kampanyaların perakende sektörünün aralık ayı cirosuna asgari yüzde 20 oranında katkı yaptığını kaydeden Öncel, “Bazı ürün kategorilerinde oran yüzde 70-80’lere kadar çıkabiliyor. 2016 ile kıyasladığımızda bu yıl hemen hemen aynı yoğunlukta gidiyoruz. Hediyelik alışverişinde asıl yoğunluğu bu hafta sonu bekliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

İstinyePark Genel Müdürü Uğur Berk de, yılbaşı alışverişinin çok hızlı ilerlediğini belirterek, mağazaların bir ayda iki aylık cirolarını tutturduklarını söyledi. Berk, “Son 15 günde alışverişin daha hızlanacağını tahmin etmiştik aynen öyle oldu. Şu anda genel olarak her şey satıyor. Ama hediye olarak daha çok kozmetik, aksesuar, çanta yoğunlukta tercih ediliyor. Lüks tüketime hızlı dönüş var. Hızlı moda markaları da aynı şekilde yüksek cirolar yapacak” dedi. AVM ziyaretçi sayısının da geçen aylara göre yüzde 20 arttığını dile getirdi.

Perakendeye yılbaşı bereketi
‘Teknolojiye çok talep var’

Teknosa CEO’su Bülent Gürcan, teknoloji alışverişi için çok hareketli günler geçirdiklerini belirterek, şunları söyledi:
“Yeni yıl hediyesi olarak teknoloji çok tercih ediliyor. Hediyede en çok saç şekillendiriciler, kadın ve erkek bakım ürünleri ve son dönemde çok trend olan kahve makineleri öne çıkıyor. Kişisel bakım ve küçük ev aletlerini, oyun konsolları ve akıllı telefonlar takip ediyor. Akıllı saat gibi giyilebilir ürünlerde ve drone gibi akıllı oyuncaklarda da geçen yıla oranla yüksek artışlar var.

Haberin Devamı

Yılbaşı dönemi alışverişinde satışlarda geçen yıla göre yüzde 15-20 seviyesinde artış gerçekleşti. İnternet trafiğimiz çok artıyor. Alışveriş yapılsın yapılmasın, herkes ürünleri önce internetten inceliyor. ‘Click&Collect’ oranımız da yüzde 35-40 seviyesinde.”

Yılbaşı paketleri yapıldı

Penti Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo ise, yeni yılın başlangıcı öncesinde geçen aylara göre alışverişlerde yüzde 30’luk artış yaşadıklarını dile getirerek, yılbaşı alışverişinin sektörü hareketlendirdiğini kaydetti. Kariyo, “Geçen hafta salı gününden itibaren yılbaşı alışverişinin yoğunluğunu görüyoruz. Cumartesi hava kötü olduğu için biraz azaldı. Pazar günü yeniden artış gösterdi. Yılbaşı alışverişi iyi gidiyor. Son ay sektörü toparlayacak” değerlendirmesini yaptı.

Perakendeye yılbaşı bereketi

Lc Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, mağazalarında geçen yılın aynı dönemine göre satışlarda yüzde 20 oranında artış yaşandığını aktararak, “Büyükşehirler ve Anadolu’daki mağazalarda farklı durum var.

Haberin Devamı

Yılbaşına büyükşehirlerin daha duyarlı olduğunu görüyoruz. Ama ortalamada alışverişte yüzde 20 artış var. Hediyelik kaşkol, eldiven, bere alınıyor. Yılbaşı paketi yaptık. Anne kızlı, baba erkekli kombinler var. Bazı ürünlerde indirimler de sunuyoruz. Yüzde 20-30 arasında indirim sağlıyoruz” açıklamasını yaptı.