Dünya Peşmergeler Başika'yı aldı

Peşmergeler Başika'yı aldı

08.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Üç koldan saldırı başlatan peşmerge güçleri Başika’yı 7 saat süren şiddetli çatışmalardan sonra aldı. Milliyet, Başika’ya peşmergelerle birlikte girdi

Peşmergeler Başikayı aldı

Irak ordu güçleri Musul içlerine doğru ilerlerken, peşmerge kuvvetleri Türk askerinin de konuşlu bulunduğu Kuzey batı yönündeki stratejik Başika kasabasını 7 saatlik çatışma sonrasında DAEŞ’ten aldı. Operasyona, koalisyon uçakları da DAEŞ’in önemli üstlenme noktalarını vurarak destek verdi. Peşmerge güçleri yoğun yoğun top ve tank atışı sonrasında Behzan mahallesinden Başika’ya girdi. Milliyet, peşmergenin Başika’ya girişine eşlik etti.

Haberin Devamı

Musul’dan sonra DAEŞ’in en önemli üslenme merkezlerinden olan, Dohuk-Musul arasında bağlantı sağlayan, Türk askerinin de konuşlandığı Başika, 11 günden bu yana peşmerge güçleri tarafından kuşatmadaydı. Dün tank, top, uçaksavar ve Hummer tipi araçlar eşliğinde kasabaya saat 07.00 sıralarında üç koldan kapsamlı harekât başlatıldı.

Koridordan girdiler

Yaklaşık 2 bin peşmergenin katıldığı operasyonda, kuşatılan Başika kasabasına üç koldan girildi. Operasyon kapsamında kasabaya önce zırhlı birlikler girdi, bu sırada koalisyona ait savaş uçakları DAEŞ’in üstlenme noktalarını vurdu. Daha sonra peşmerge güçleri açılan koridordan kasabaya giriş yaptı. Kasabanın batı girişindeki Behsan mahallesine giren Peşmergeler ile bu bölgede mevzilenen DAEŞ grupları arasında yoğun çatışmalar yaşandı. Bu sırada kasabanın kuzeyinden de peşmerge kuvvetleri kasabaya girmeye çalıştı.

Haberin Devamı

Koalisyon güçlerinin havadan, karadan ise füze, tank ve top atışları desteğinde kasabaya giren Peşmerge güçleri ile DAEŞ gruplar arasında yer yer şiddetli çatışmalar yaşandı. DAEŞ’in yoğun bombardıman sırasında tünelleri kullanması ve yer yer araçlarla intihar saldırıları yapması nedeniyle peşmerge güçleri ilçenin merkezine doğru ağır ilerlemek zorunda kaldı.

7 intihar saldırısı

Pemergeleri durdurmak amacıyla DAEŞ’liler yedi intihar saldırısı düzenledi. Araçlarla düzenlenmek istenen intihar saldırıları savaş uçakları tarafından vuruldu. Çatışmalarda 20’yi aşkın DAEŞ’li öldürülürken aralarında yaralıların da olduğu beş DAEŞ’li peşmerge tarafından yakalandı. Askeri araçlarla cephe gerisine taşınan yaralı bir DAEŞ’liye ilk müdahale sağlık ekiplerince yapıldı. Musullu Arap olduğu öğrenilen yaralı DAEŞ’li ambulansla Dohuk’taki hastaneye kaldırıldı.

Saat 07.00’de başlayan operasyon saat 14.00’te tamamlandı. Dün saat 13.00 sıralarında kentin merkezine giren peşmerge güçlerine Hummer tipi araçla ABD askerlerinin de refakat ettiği gözlendi. Kent merkezine Milliyet olarak peşmergelerle birlikte girdik. Cadde cadde sokak sokak ilerleyerek, DAEŞ’li arayan peşmergelere mayın ve bomba imha ekipleri de eşlik etti. Temizlenen bölgeler peşmerge güçlerince kontrol altına alındı.

Haberin Devamı

Sivillerin tamamına yakınının DAEŞ işgali sonrası boşalttığı Başika’da yaşanan çatışmalar ve hava saldırıları nedeniyle ev ve işyerlerinin büyük bölümünün yıkıldığı ve tahribatın büyük olduğu gözlendi. Kentin ana arterleri ve sokak aralarına kadar giren peşmergeler DAEŞ’li avı başlattı. Kasabada halen DAEŞ’li olabileceği gerekçesiyle sıkı arama ve tarama çalışmaları gün boyu devam etti. DAEŞ’in saldırılardan korunmak amacıyla tünellere girmiş olabileceği hesaplanarak, ev ve işyerlerinde tünel girişleri arandı.

Başika operasyonunu Kürt ordusuna komuta eden General Cemal Ömer ile Zerevani adı verilen Özel kuvvetler Komutanı Aziz Veysi yönetti. Çatışmalar sürerken Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin kuzeni eski Peşmerge Abdulmahime Barzani ve Kürdistan Sosyalist Parti lideri Hami Hacı Mahmut, cepheye gelerek komutanlardan bilgi aldı.

Haberin Devamı

Peşmergeler Başikayı aldı

‘Kontrolümüz altında’

Başika kasabası önünde gazetecilere operasyonu değerlendiren Zerevani Kuvvetleri Komutanı Aziz Veysi, kasabada sivil yaşamadığını ve yaklaşık 200 DAEŞ’linin bulunduğunu açıkladı. Kabasaya doğru Peşmergenin üç koldan ilerlediğini belirten Veysi, “Üç noktadan harekât başlattık. Güney, doğu ve batıdan kuvvetlerimiz ilerliyor. Harekât planladığımız gibi yürüyor.

Çok sayıda DAEŞ’li öldürüldü, esir aldıklarımız da var. Peşmerge ilerliyor, morali iyi. İntihar saldırıları oldu, uçaklar intihar saldırıları yapıldığı noktaları vurdu. Askeri olarak Başika kontrolümüz altında. Peşmerge de kasabaya girdi. Başika kontrolümüz altında diyebiliriz” dedi. Başika’nın stratejik bir kasaba olduğunu ifade eden Veysi, şöyle devam etti: “Kasaba ve çevresinde Ezidi, Şebek Kürtler ve Hıristiyan insanlarımız yaşıyor. DAEŞ işgal edince kasabada yaşayan halk kaçmak zorunda kaldı. Değişik etnik yapılar var kasabada. DAEŞ kasabayı işgal edince halk kaçmak zorunda kaldı. Topraklarımızı DAEŞ’ten temizledikten sonra göç etmek zorunda kalan halkımız yeniden eski yaşamlarına geri dönecek.”

Haberin Devamı

Yardım talebi

Musul harekâtına katılan Irak ordusunun DAEŞ’in pususuna düşmesi ve çok sayıda kayıp vermesi üzerine Irak Başkanı Haydar El Abadi ve Barzani arasında Erbil’de yapılan görüşmede peşmerge güçlerinin operasyona desteği gündeme geldi. Kürt kaynaklarından edinilen bilgiye göre Abadi, Musul operasyona peşmergenin de destek vermesini istedi.

Muhalif güçler El Bab yolunda

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Suriye içinde yürüttüğü Fırat Kalkanı harekâtında muhalif güçler Türk topçusunun desteği altında El Bab’a doğru ilerlemeye devam ediyor. TSK’dan yapılan bilgilendirmeye göre, başta DAEŞ olmak üzere terör örgütlerinin yarattığı tehdidi bertaraf ederek hudut güvenliğini artırmak ve koalisyon güçlerine destek vermek için Suriye’nin kuzeyine yönelik 24 Ağustos’ta başlatılan Fırat Kalkanı Harekâtı’nda 76. gün geride kaldı. Harekat kapsamında muhalif unsurlardan oluşan özel görev kuvvet grubu, Rai’nin güneydoğusundaki Burj, Tall Aşah ve Amiriyah’ta büyük ölçüde kontrolü sağladı. Söz konusu bölgelerde terör örgütü DAEŞ üyeleriyle çatışmalar yaşanıyor.

DAEŞ’e ait 58, terör örgütü PKK/PYD’ye ait bir hedef ateş altına alındı. Buralardaki barınma yerleri, savunma mevzileri, komuta kontrol tesisleri, silah ve araçlar imha edildi. Koalisyon güçleri tarafından da DAEŞ’a ait hedeflere 4 hava harekâtı düzenlendi, bir terörist öldürüldü, silahlı araç ve uçaksavar bataryası imha edildi. (ANKARA Milliyet)