Pestil mevsiminde yetişen meyvelerden yapıldığında hem tat olarak hem de sağlık açısından oldukça fayda sağlamaktadır. Pestil yapmak biraz emek gerektiren bir durum olsa bile yemesi oldukça keyifli olabilir. Kayısı pestili, incir pestili gibi üzüm pestili gibi şuan da mevsimi olan meyvelerden pestil yapabilirsiniz. 

Mevsiminde yetişen dilediğiniz meyvelerden pestil yapabilirsiniz. Pestil nasıl yapılır sorusunun cevabını size birkaç örnekle açıklayacağız. İlk olarak sizlere kayısı pestili nasıl yapılır cevabını vereceğiz. 

İşte kayısı pestili tarifi 

Özellikle pestil yaparken içerisine şeker eklemezseniz pestil daha sağlıklı ve lezzetli olacaktır. Bizde sizlere şekersiz olan, meyvenin kendi şekerini verdiği pestil tariflerini vermek istiyoruz. 

Kayısı pestili nasıl yapılır?
Kayısı pestili yapımı oldukça basit ve lezzetli bir pestil çeşididir. İlk olarak kayısı pestili malzemeleri vererek başlayalım. 

Kayısı pestili için malzemeler 
• 1 kg. Kayısı 
• 3 su bardağı su
• 3 yemek kaşığı dolusu nişasta

Kayısı pestili Yapılışı 

İlk olarak kayısıların çekirdeklerini ayıklayın. Daha sonra vermiş olduğumuz ölçüdeki suyu tencerenin içersine boşaltıp, kayısıları içerisine ilave edin. 
Kayısılar iyice pişip dağılmaya başladığında blenderdan püre haline gelinceye kadar geçirin.
Daha sonra tekrar kaynamasını sağlayın. Tekrar kaynamaya başladıktan sonra içerisine nişasta ekleyin.1 dk karıştırıp pişirdikten sonra ocağın altını kapatın.
Daha sonra karışım ilk sıcağını yitirdikten sonra yağlı kağıdın üzerine karışımı ince bir şekilde yayın.
İyi güneş alan bir yerde pestili bekletin. 
Altta kalan tarafı kurumuş olan pestili yağlı kağıttan çıkardıktan sonra üstte kalan kısmını kurutmak için çevirin. 
Kurumuş olan pestilinizi daha sonra yağlı kağıttan çıkartıp tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun…

 Hazır mevsimi de devam ediyorken incir meyvesinden pestil hazırlamak istemez miydiniz? İşte incirden yapılan lezzetli mi lezzetli pestil tarifi…

İncir pestili için malzemeler 

1 kg incir 
3 su bardağı nişasta 

İncir pestili yapılışı 

İlk olarak incirlerin kabuklarını soyun. Daha sonra  derin bir tencerenin içerisine alıp incirleri pişirmeye başlayın. Bu pestil tarifinde su kullanmıyoruz. Çünkü incirler pişerken kendi suyunu kendisi salacaktır. İncirler iyice kaynamaya başladığında püre kıvamına getirmek için incirleri, blenderdan geçirin. Blenderdan geçirdiğiniz incirleri bir taşım daha kaynattıktan sonra içerisine nişasta ilave edin. Nişasta ilave ettiğiniz incirleri bir taşım daha kaynatın.  İncirleri son bir kez daha kaynattıktan sonra ilk sıcağı geçtiğinde yağlı kağıt üzerine serin.

Arkalı önlü kuruyana kadar güneşin altında pestillerinizi bekletin. 
Pestilleriniz iyice kuruduktan sonra servis edebilir, afiyetle tüketebilirsiniz. 

İncir pestili faydaları
İncir pestilinin sağlığımız için birçok faydası bulunmaktadır. Mevsiminde yetişen incilerden yapılan pestilin faydaları şu şekilde;

Kansızlığa ve demir eksikliğine iyi gelir.
Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. 
Pestil tükettiğiniz takdirde sindirim ve kabızlık problemi yaşamazsınız.
Enerji verir. Günlük enerji miktarını karşılar. 
Balgam söktürücü özelliğe sahiptir.

Üzüm pestili tarifi 


Mevsimi olan üzümden yapmış olduğunuz pestil tarifine bayılacaksınız. İşte hem faydalı hem de lezzetli olan üzüm pestili tarifimiz. 

Üzüm pestili malzemeler 
2 kg siyah üzüm 
1 buçuk bardak nişasta 

Üzüm pestili yapılışı 
İlk olarak üzümleri iyice yıkayın ve temizlendiğinden emin olun.  Daha sonra üzümleri derin bir tencrenin içerisine boşaltın. Ocağın altını açarak üzümlerin iyice kaynamasını ve yumuşamasını sağlayın. Kaynayan ve yumuşayan üzümleri blenderdan geçirip püre haline getirin. Püre haline gelmiş olan üzümlerin içerisine vermiş olduğumuz ölçülerde nişasta koyarak, boza kıvamına gelinceye ve rengi açılıncaya kadar kaynatın. Kıvamını alan pestili, ince bir tabaka halinde yağlı kağıt üzerine serin. Dilerseniz üzerine kıyılmış badem serpebilirsiniz. 
Yağlı kağıda sermiş olduğunuz pestilleri arkalı önlü kurutun. Üzüm pestilinin kuruması nerdeyse 4 gün boyunca sürebilir. Kuruduktan sonra afiyetle tüketebilirsiniz. 

Pestil mevsiminde yetişen meyvelerden yapıldığında sağlık için adeta bulunmaz bir nimettir. Dilerseniz sizlere pestilin faydalarından bahsedelim. 

İşte pestilin sağlığımıza olan faydaları
Pestil, selenyum minerali içeren ender gıdalardan biridir. Yapımında bal, süt, ceviz veya fındık, dut ve un kullanılan pestil selenyum açısından zengindir. Bu itibarla kanser, kalp-damar hastalıkları, kansızlık ve iktidarsızlık problemi çeken insanların hemen her gün tüketmeleri tavsiye edilmektedir.

Çinko kaynağıdır 
Pestil içerdiği çinko miktarı sayesinde çocuk sahibi olma şansını arttırıyor. Araştırmacı Daniela Rösler'in verdiği bilgilere göre; kısırlık sorunu olan erkeklerin kanındaki çinko seviyesi, kısırlık sorunu olmayan erkeklere oranla çok daha düşük. Ayrıca çinko eksikliği, erkeklik hormonu testosteronun salgılanmasını da engelliyor. 

Kanseri engeller 
Aynı zamanda çinko içeren besinleri A vitamini içeren besinlerle birlikte tüketmenin oldukça büyük faydaları var. Özellikle kanserli hastalarda çinko yetersizliği çok sık görülür. Kısacası, A vitamini ve çinko birbirini tamamlayan ikili gibidirler. Bu nedenle beslenmede A vitaminine dikkat ederken, çinko alımına da özen göstermek gerekir. Çinko en fazla pestil bileşenlerinden ceviz, bal ve fındıkta bulunur.

Selenyum kaynağı
Pestil, selenyum minerali içeren ender gıdalardan biridir. Yapımında bal, süt, ceviz veya fındık, dut ve un kullanılan pestil selenyum açısından zengindir. Bu itibarla kanser, kalp-damar hastalıkları, kansızlık ve iktidarsızlık problemi çeken insanların hemen her gün tüketmeleri tavsiye edilmektedir.