Gündem Petrol bölgesi Zumar IŞİD'den tamamen alındı

Petrol bölgesi Zumar IŞİD'den tamamen alındı

05.01.2015 - 22:06 | Son Güncellenme:

Irak merkezi hükümeti ile yaşadığı petrol satışı sorununu aşan Kürdistan Bölgesi yönetimi, IŞİD'in elinde olan Zumar petrol bölgesinde hakimiyeti sağladı. 7 milyar varillik rezervin bulunduğu bölgedeki petrol, Türkiye üzerineden pazara açılacak.

Petrol bölgesi Zumar IŞİDden tamamen alındı

Kürdistan Bölgesi Yönetimi Dohuk, Erbil ve Kerkük'ün ardından yeni bir petrol alanına sahip oldu. Kerkük petrolünün ardından, Peşmerge Güçlerinin Şengal Operasyonu kapsamında kurtardığı Musul'un Zumar nahiyesinin petrolü de Kürdistan Bölgesi üzerinden ihraç edilecek. Zumar bölgesi daha önce IŞİD kontrolündeydi. Sıcak gelişmenin ardından Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani de 4 Ocak günü Zumar'a giderek burada bir toplantı gerçekleştirdi. Barzani'nin, "bir hafta içinde büyük adımlar atacağız" dediği belirtildi.

Haberin Devamı

Türkiye üzerinden

Rûdaw’a konuşan Ninova Petrol Heyeti Başkanı Beşir Gergeri, Neçirvan Barzani’nin toplantıda, Ayn Zala petrol yataklarının yeniden çalışır hala getirilmesi için gerekeni yapacaklarına söz verdiğini söyledi. Gergeri, "En kısa zamanda Kürdistan Petrol boru hatları üzerinden Türkiye’ye günlük 50 bin varil petrol ihraç edilecek" dedi.

Zumar yeniden yapılandırılacak

IŞİD işgali ve sonrasında yaşanan çatışmaların ardından zarar gören Zumar'ın petrolden elde edilen gelirle onarılması için harekete geçildi. Belde Müdürü Muzahim Sıleman, kentin büyük bir bölümünün savaştan dolayı tahrip edildiğini belirterek, halkın tahrip olan ev ve işyerleri için tazminat istediğini söyledi. Sadece Ninova Valiliği’nin 45 milyon dinar gönderdiğini ifade eden Muzahim Sıleman, "Nahiyeyi temizlememiz ve okulların yeniden açılması için 400 milyon dinara ihtiyacımız var" dedi.

Haberin Devamı

7 milyarlık rezerv

IŞİD saldırıları öncesi Irak hükümeti tarafından Zumar petrol yataklarından günlük 10 bin varil petrol çıkarılıyordu. Zumar’da bulunan 10 petrol yatağında 7 milyar varil rezerv olduğu tahmin ediliyor. Petrol yataklarında 90 petrol kuyusu mevcut. "Tartışmalı bölgeler" diye adlandırılan topraklar içerisinde kalan ve kaderi anayasanın 140. maddesinin uygulamasına bağlı olan Zumar nahiyesi, Kasım’ın sonunda Peşmerge Güçleri tarafından IŞİD’in elinden kurtartılmıştı. Nahiye sakinlerinin yüzde 90’ı evlerine dönmüş durumda.