Gündem Peygamber Efendimiz’in ramazan ayı ile ilgili hadisleri

Peygamber Efendimiz’in ramazan ayı ile ilgili hadisleri

26.05.2018 - 15:42 | Son Güncellenme:

Ramazan ayının önemi hakkında Hz. Muhammed’in birçok hadisi bulunmaktadır. Allah’ a kulluğun göstergesi olan ibadetleri düzenli bir şekilde yapmamız, peygamberimizin hadislerinde çokça dile getirilmiştir. Ramazan ayında oruç tutmak da peygamberimizin de altını çizdiği çok kıymetli ibadetlerden birisidir.

Peygamber Efendimiz’in ramazan ayı ile ilgili hadisleri

Ramazanın önemi hakkında hadisler

  1. İbni Ömer’den (r.a.) rivayet edildiğine göre, Resûlullah bir hadisinde şöyle buyurdu:“İslâm beş temel üzerine bina kılınmıştır: Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Resulü olduğuna şahitlik etmek. Namazı dosdoğru kılmak, zekâtı hakkıyla vermek, Allah’ın evi Kâbe’yi haccetmek ve Ramazan orucunu tutmaktır.” (Buhârî, İman 1, 2, Tefsîru sûre(2) 30; Müslim, İman 19-22)
  2. Ebû Hüreyre’den (r.a.) rivayet edildiğine göre Resûlullah bir hadisinde şöyle buyurdu: Aziz ve celil olan Allah İnsanın oruç dışında her ameli kendisi içindir. Oruç benim içindir, mükâfatını da ben vereceğimbuyurmuştur. Oruç kalkandır. Biriniz oruç tuttuğu gün kötü söz söylemesin ve kavga etmesin. Şayet biri kendisine söver ya da çatarsa: ‘Ben oruçluyum’ desin. Muhammed’in canı kudret elinde olan Allah’’a yemin ederim ki, oruçlunun ağız kokusu, Allah katında misk kokusundan daha güzeldir. Oruçlunun rahatlayacağı iki sevinç anı vardır: Birisi, iftar ettiği zaman, diğeri de orucunun sevabıyla Rabbine kavuştuğu andır.” (Buhârî, Savm 9; Müslim, Sıyâm 163)
  3. Peygamber Efendimiz, bir hadiste şöyle buyurur: Cennette reyyân denilen bir kapı vardır ki kıyamet günü oradan ancak oruçlular girecek, onlardan başka kimse giremeyecektir. Oruçlular nerede? diye çağrılır. Onlar da kalkıp girerler ve o kapıdan onlardan başkası asla giremez. Oruçlular girince o kapı kapanır ve bir daha oradan kimse girmez.” (Buhârî, Savm 4; Müslim, Sıyâm 166.)
  4. Ebû Saîd el-Hudrî’den (r.a.) rivayet edildiğine göre Resûlullah bir hadiste şöyle buyurdu: “Allah rızası için bir gün oruç tutan kimseyi Allah Teâlâ, bu bir günlük oruç sebebiyle cehennem ateşinden yetmiş yıl uzak tutar.” (Buhârî, Cihâd 36; Müslim, Sıyâm 167-168.)