Edirne " ’PEYGAMBER SÜNNETLİ’ OLMA BİR HASTALIKTIR"

" ’PEYGAMBER SÜNNETLİ’ OLMA BİR HASTALIKTIR"

03.12.2015 - 13:44 | Son Güncellenme:

.

’PEYGAMBER SÜNNETLİ’ OLMA BİR HASTALIKTIR

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dinçer Avlan, çocuklarda sünnet için 2-2,5 yaş aralığının uygun olduğunu söyledi. Sünnetin mümkünse steril şartlarda hastane ortamında ve genel anestezi ile yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Avlan, halk arasında ’Peygamber Sünnetli’ olarak da bilinen Hipospadias’ın erkek çocuklara özgü bir hastalık olduğunu ifade etti.
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimlik Toplantı Salonu’nda, gerçekleştirilen ‘Doğuştan Sünnetlik’ basın toplantısında konuşan Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dinçer Avlan, ülkede çıkarılan son kanunlarla birlikte sünnetçilik kavramının neredeyse ortadan kaldırıldığını belirterek, "Hekim olmayanların sünnet yapması bu kanunla yasaklanmış oldu" ifadelerini kullandı.
"PSİKOLOJİK AÇIDAN GENEL ANESTEZİ OLDUKÇA ÖNEMLİ"
Avlan, son 15 yıldır genel anestezi yöntemiyle sünnet yaptıklarını dile getirerek, "Son 15 yıldır genel anestezi yöntemiyle sünnet yapıyoruz. Çünkü genel anestezi sırasında çocuk yalnızca bir damar dolu açılırken takılan serumu hatırlıyor. Onun dışında burada yapılan ilaçlarla genel anestezi yapıldıktan ve uyandıktan sonra hiçbir şey hatırlamıyor. Bu, psikolojik açıdan oldukça önemlidir. Çünkü lokal anestezi yaptığınızda kolundan, bacağından çocuğu bastırarak, bağırış ve çağırış içinde hem çocuk için ciddi travmatik oluyor hem yapan hem de aile için zor oluyor. Bunun en medeni olanı şekli ameliyathane şartlarında daha hijyenik ve steril şartlarda genel anestezi yapılması olduğunu düşünüyoruz. Bütün dünya böyle yapıyor neredeyse. Ülkemizde son çıkan kanunlarla birlikte artık sünnetçilik kavramı neredeyse kaldırıldı. Ya da hekim olmayanların sünnet yapması bu kanunla yasaklanmış oldu. Ve mümkünse steril şartlarda hastane ortamında ve genel anestezi ile yapmak en ideali" dedi.
"İDEAL SÜNNET YAŞ ARALIĞI 2-2,5"
İdeal sünnet yaşını 2-2,5 yaş olarak önerdiklerine değinen Avlan, "Bunun sebeplerinden birisi çocukların bebeklikten çocukluğa geçiş döneminde anatomik olarak hem daha iyi sonuçlar elde edebiliyoruz. Çocuk bezinden kurtulmuş oluyor. Daha sonraki yaşlarda yapılan çocuklara göre işlemi hatırlamayacağı için psikolojik olarak da çok fazla etkilenmediğini biliyoruz. O yüzden 2-2,5 yaş ideal yaş gibi gözüküyor. Ya da bu yaşlarda yapılamazsa artık 7 yaş sonrasında da yapılabileceğini öneriyoruz. Çünkü bu yaşlarda da kendi arkadaşları arasında sünnet işinin konuşularak bunun kendisi için önemli olduğunu farkına ve bilincine varıyor. Ve buna kendince bir takım kazanım ve çıkarımlar yapabiliyor. Bu yaşlarda bilinçli olarak sünnetin ne kadar faydalı, toplumda ne kadar önemli olduğunu farkına varması ve bunun çocuğa anlatılmasıyla birlikte bu yaşlarda daha iyi olabiliyor. Çocuğun psikolojisi için" diye konuştu.
"’PEYGAMBER SÜNNETLİ’ OLMA BİR HASTALIKTIR"
250 erkek çocukta görülen ve halk arasında ’Peygamber Sünnetli’ olarak da bilinen Hipospadias’ın (doğuştan sünnetli olma) erkek çocuklara özgü bir hastalık olduğuna değinen Avlan, "Doğuştan sünnetli olma durumu erkekler çocuklara özgü bir hastalıktır. Ve toplumda görülme sıklığı yaklaşık 200 ile 250 canlı erkek doğumunda 1 görülüyor. İdrar deliğinin penisin ucunda olması gerekirken tam anlamıyla penisin ucunda olmayıp ön tarafından daha aşağıda bir yerde açılması şeklinde tarif edilen doğumsal bir anomalidir. Beraberinde penisin ön tarafında kapatması gereken sünnet cildinin de olmamasından, sünnet cildin yalnızca arkasında olmasından dolayı bu hastalara halk arasında doğuştan, yarım veya peygamber sünnetli olarak adlandırılabiliyor" şeklinde konuştu.
"3 YAŞINA KADAR MUTLAKA TEDAVİ TAMAMLANMALI"
Avlan, çocuğun cinsel kimliğinin farkında olmaya başladığı 3 yaşına kadar gerekli tedavi ve ameliyatların tamamlanması gerektiğini vurgulayarak, "Genellikle 6. aydan sonra 3 yaşına kadar bu ameliyatın yapılmasını ve bitirilmesini tercih ediyoruz. Çünkü çocuğun cinsel kimliğini tespit edip, cinsel kimliğinin farkına varmaya başladığı üç yaşından sonra bunun psikolojik olarak daha travmatik olduğunu biliyoruz. İyileşmenin küçük yaşlarda yapılan çocuklara göre daha yavaş olduğunu biliyoruz. O yüzden 6 ay ile 3 ay arasında eğer pipinin boyu ameliyat olmaya müsait ise biz bu yaşlar arasında bu hastalara ameliyatı öneriyoruz" dedi.
"YARIM SÜNNET DERİSİNİ ASLA SÜNNETLE ALDIRMAYIN"
Özellikle ailelerin dikkat etmesi gereken en önemli noktalardan birisinin de yarım sünnet derisinin asla sünnetle aldırılmaması olduğunu belirten Avlan, "Çünkü daha sonrasında ameliyatlarda bu sünnet derisini adeta bir kumaş olarak kullanabiliyoruz. Hem idrar yolu yapmak için hem yeni yapılan idrar yolunun üstünü örtmek için ikinci bir tabaka olarak kullanabiliyoruz. Bizim için potansiyel bir idrar yolu rezervuarı olarak bu sünnet derisinin bulunması çok önemli. O yüzden ailenin en dikkat etmesi gereken şey bu hastaların sünnet ettirilmemesi. Çünkü biz hastaların bir kısmını sünnet edilmiş olarak bu derinin alınmış olmasıyla birlikte bize geliyor. Dolayısıyla elimizde kullanabileceğimiz, idrar yolu yapabileceğimiz başka dokular ortaya çıkıyor" ifadelerini kullandı.