Ekonomi Seralara 2 yılı ödemesiz 7 yıl vadeli kredi

Seralara 2 yılı ödemesiz 7 yıl vadeli kredi

09.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Ziraat Bankası, seralarda yapılan tarımsal üretimin artırılması, yeni seraların kurulması, atıl durumdaki seraların ekonomiye kazandırılması ve mevcut seraların modernizasyonunu kapsayan yeni bir kredi paketini Antalya’da açıkladı.

Seralara 2 yılı ödemesiz 7 yıl vadeli kredi

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, “Yeni sera yapımlarında, yatırım harcamalarının azami yüzde 75’ine kadar kredi kullandırılabilecek. Yatırım kredilerine, yatırımın geri dönüş süresine uygun olarak 7 yıla kadar vadelendirilebilecek, geri ödeme dönemleri ve taksit miktarları da gelir miktarına ve gelir elde etme dönemlerine göre belirlenecek. Yeni yapılacak yatırımlarda yatırımın büyüklüğüne ve işletmeye geçiş süresine bağlı olarak 2 yıla kadar anapara ödemesiz dönem verilebilecek” dedi.

Haberin Devamı

Verimlilik artacak

Yeni kredi paketi, seracılığın geliştirilmesi ve belirli bölgelerde yoğunlaşan seracılık faaliyetlerinin, jeotermal su kaynaklarının bulunduğu bölgeler başta olmak üzere yaygınlaştırılması suretiyle örtüaltı tarımında kapasite kullanımının, tarımsal üretimin ve verimliliğin artırılması ve böylece mevsimsel değişikliklerin üretim miktarı, maliyetler ve fiyatlar üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılmasına katkı yapmak amacıyla oluşturuldu.

Kredi paketi ile yeni seraların kurulması, atıl durumdaki seraların ekonomiye kazandırılması ve mevcut seraların tadilat, onarımı ve modernizasyonu amacıyla yapılacak yatırım harcamaları ve güncellenmiş ürün bütçeleri ile faal olan seraların işletme giderlerinin daha güçlü ve uygun koşullarla finansmanının sağlanması hedefleniyor.

Haberin Devamı

Hüseyin Aydın şu bilgileri verdi: “Özellikle işletme giderlerinin daha büyük bir kısmı kredilendirerek, üreticilere piyasadan borçlanmak yerine Ziraat Bankası’nca sunulan uygun faizli kredilerden daha fazla yararlanabilme imkanı sağlanacak. Ziraat Bankası bu kapsamda, 1 yıla kadar vadeli kredilere yıllık yüzde 8, 1-4 yıl arası vadeli kredilere yüzde 10, 4 yıldan uzun vadeli kredilere ise yüzde 11 faiz oranı uygulamakta. 10 milyon liraya kadar olan yatırımlarda Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın desteği var. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın faiz desteği sonrasında üreticiler azami yüzde 8.25 faiz oranı ile uzun vadeli kredi kullanarak yatırım yapma imkanı bulabilecekler. Ziraat Bankası tarafından 5 yıllık dönemde örtüaltı tarımı ile ilgili olarak toplam 4.1 milyar TL kredi kullandırıldı. Söz konusu kredilerin yaklaşık yüzde 38’lik kısmı yatırımların finansmanına yönelik orta ve uzun vadeli kredilerden oluşmakta.”

Başvurular başladı

Aydın, yeni kredi paketinin uygulamaya alındığını, isteyen üreticilerin başvuru yapabileceğini sözlerine ekledi.